Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

BREED – Οικοδόμηση της Ανεκτικότητας της Κοινότητας και
Βιώσιμη Ανάπτυξη μέσω της Κοινωνικής Οικονομίας

Το έργο “BREED” – Οικοδόμηση της Ανεκτικότητας της κοινότητας και Βιώσιμη Ανάπτυξη μέσω της κοινωνικής οικονομίας (Building community REsiliencE and sustainable Development through social economy) εμπλέκει μια διακρατική κοινοπραξία τοπικών δημόσιων διοικήσεων, οργανισμών κοινωνικής οικονομίας και ενδιαφερόμενων μερών από την Ιταλία (Alcamo), Ισπανία (Alzira), Ελλάδα (Κατερίνη), Πορτογαλία (Παρέδες), Βέλγιο (Βρυξέλλες). 

Το έργο στοχεύει σε αστικά περιβάλλοντα που αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε κοινωνικούς και οικονομικούς τομείς όπως καθώς προκλήσεις στον τομέα της υγείας ως συνέπειες της κρίσης COVID-19. Συνολικά, το έργο στοχεύει στην αύξηση της ικανότητας και της οικονομικής δυνατότητας των τοπικών αυτοδιοικήσεων, των οργανώσεων κοινωνικής οικονομίας για την προώθηση της κοινωνικής αλλαγής και την ενίσχυση των συνθηκών για την κοινωνική οικονομία ώστε να συμβάλλει σε μια ανθεκτική, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη ανάπτυξη της κοινότητας.

Μέσω υπεραστικών και διακρατικών συνεργασιών, μια προσέγγιση πολλών ενδιαφερομένων, ανταλλαγή κοινοτικών πρακτικών και μάθηση από τα συνεργαζόμενα μέρη, το έργο θα προσελκύσει τις τοπικές, αυτοδιοικήσεις, τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις  μη κερδοσκοπικές ενώσεις, και όλους τους ενδιαφερόμενοι φορείς της κοινωνικής οικονομίας (τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα) για να συνεργαστούν για την οικοδόμηση οικοσυστημάτων κοινωνικής οικονομίας, τη συν-ανάπτυξη κοινοτικών στρατηγικών κοινωνικής οικονομίας, την ανάπτυξη σχεδίων δράσης που θα  μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλες περιφέρειες και τοπικές κοινότητες στην Ευρώπη.

Το έργο

Το έργο BREED (Building community REsiliencE and sustainable Development through social economy)  είναι ένα διετές έργο που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα COSME στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων SMP-COSME-2021-RESILIENCE. Η διάρκειά του είναι 2 χρόνια από το Μάιο του 2022 μέχρι και τον Απρίλιο του 2024. 

Το έργο εμπλέκει παρόμοια αστικά περιβάλλοντα από χώρες της Μεσογείου και της Νότιας Ευρώπης, οι οποίες αντιμετωπίζουν παρόμοιες κοινωνικές, οικονομικές και δημογραφικές προκλήσεις ως συνέπειες της COVID-19 κρίσης συγκεκριμένα την Ιταλία (Άλκαμο), Ισπανία (Αλζίρα), Πορτογαλία (Παρέδες), Ελλάδα (Κατερίνη) και Βέλγιο (Βρυξέλλες).  

Στόχος του έργου 

  • Αύξηση της ικανότητας των τοπικών κοινωνιών να προωθήσουν την κοινωνική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της κοινωνικής οικονομίας και της ένταξης των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.
  • Προώθηση της ανθεκτικότητας των τοπικών οικονομικών συστημάτων ενισχύοντας τις αρμοδιότητες των τοπικών δημόσιων διοικήσεων, των κοινωνικών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας.

Σε ποιους απευθύνεται  

  • Δημόσιους φορείς και προσωπικό από δημοτικές και τοπικές αρχές.
  • Σε οργανισμούς και φορείς στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας (κοινωνικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, ενώσεις, ιδρύματα).
  • Άλλα ενδιαφερόμενα μέρη της κοινωνικής οικονομίας τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα που ασχολούνται με την κοινωνική ένταξη, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τις τέχνες, τον αθλητισμό και γενικά την κοινοτική ανάπτυξη.

Δραστηριότητες

  • Η πρώτη φάση του έργου αποτελείται από την διεξαγωγή 5 Διακρατικών Κοινωνικών Αποστολών ( Transnational Social Missions) μία σε κάθε συμμετέχουσα χώρα. Σκοπός είναι να εμπλακούν οι ενδιαφερόμενοι φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ώστε να μπορέσει να γίνει ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σε τοπικό επίπεδο να μελετηθούν και να αναλυθούν αξιοσημείωτες περιπτώσεις κάθε χώρας. Κάθε δήμος καλείται να συμμετέχει σε όλες τις Διακρατικές Κοινωνικές Αποστολές επιλέγοντας 5 συμμετέχοντες σε κάθε Κοινωνική Αποστολή που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας. 
  • Η δεύτερη φάση, στηρίζεται στα αποτελέσματα της πρώτης και προβλέπει την από κοινού ανάπτυξη στρατηγικών και σχεδίων δράσης (Σχέδια Δράσης Κοινωνικής Οικονομίας), με επίκεντρο την κοινωνική οικονομία ως εργαλείο προώθησης της ευημερίας της κοινότητας. Φορείς της τοπικής δημόσιας διοίκησης και του ιδιωτικού τομέα εστιάζουν στην ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας συζητώντας και δοκιμάζοντας από κοινού εργαλεία και διαδικασίες προκειμένου να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες της περιοχής ώστε να προωθείται η βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξή της.
  • Η τρίτη φάση, με βάση τα αποτελέσματα των δύο πρώτων, περιλαμβάνει την εκπόνηση και τη διάδοση κατευθυντήριων γραμμών που μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και την εφαρμογή Σχεδίων Δράσης για την Κοινωνική Οικονομία σε άλλες κοινότητες, τοπικές και ευρωπαϊκές.

Ο Δήμος Κατερίνης συμμετέχει σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, συμμετέχοντας σε όλα τα πακέτα εργασίας. Μάλιστα είναι υπεύθυνος για το Πακέτο Εργασίας 5 (Work Package) το οποίο ασχολείται με την Επικοινωνία, διάδοση και αξιοποίηση των δράσεων του έργου. 

Στόχοι Ενότητας Εργασίας 5

1. Ενίσχυση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το έργο και τις ευκαιρίες του τόσο σε τοπικό όσο και σε επίπεδο ΕΕ.

2. Ενημέρωση και εμπλοκή ομάδων-στόχων, υπευθύνων, ενδιαφερομένων, φορέων χάραξης πολιτικής και μιας ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας τόσο σε τοπικό όσο και σε επίπεδο ΕΕ

3. Διάδοση των τελικών αποτελεσμάτων τόσο σε τοπικό όσο και σε επίπεδο ΕΕ

@breed

@BREED – Building community REsiliencE

@breed_project

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο