Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Ποδηλατοβόλτα στην Κατερίνη με τη συμμετοχή δεκάδων μικρών και μεγάλων

* ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ (3/6/2020) ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΟΡΤΑΣΜΩΝ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (5/6/2020)

* ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ: ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ. ΠΟΛΥΠΟΙΚΙΛΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Δεκάδες μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στην ποδηλατοβόλτα που οργάνωσε ο Δήμος Κατερίνης σε συνεργασία με την Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας, το απόγευμα της Τετάρτης 3/6/2020, στην πλατεία Ελευθερίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου (3/6/2020) καθώς επίσης και στο πλαίσιο εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5/6/2020) όπου ο Δ.Κατερίνης οργανώνει δράσεις με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών σε θέματα οικολογικής μετακίνησης, προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, ανακύκλωσης, ορθολογικής διαχείρισης νερού κ.ά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ευαισθητοποίηση των δημοτών σε θέματα οικολογικής μετακίνησης καθώς και σε άλλα ζητήματα που αφορούν στην προστασία και ανάδειξη του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος, αποτελούν ενέργειες του Δ.Κατερίνης τις οποίες προωθεί όχι περιστασιακά αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Στην εκδήλωση της ποδηλατοβόλτας στην Κατερίνη παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Δήμαρχος, Γιώργος Νταντάμης, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιαλός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Αθανάσιος Μπαρμπαγεωργόπουλος, Γιάννης Μπεϊνάς και Μιχάλης Γεωργιάδης, εκπρόσωποι της Ποδηλατικής Από-Δρασης, της Εθελοντικής Δράσης Ν.Πιερίας και άλλων φορέων.

Πριν από την εκκίνηση των ποδηλατιστών, σε σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιαλός, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες στην εκδήλωση, τους μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Κατερίνης, Κώστα Κουκοδήμου, ο οποίος μετέβη στην Αθήνα συμμετέχοντας σε ποδηλατοβόλτα ως Πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Κώστας Κουκοδήμος: Πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τους δρόμους στις πόλεις μας.

Όπως είναι γνωστό, η εκδήλωση στην Αθήνα έγινε παρουσία του υπουργού Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, του προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, του Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, του Δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη και του Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου, Γιάννη Φωστηρόπουλου, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου.

Μάλιστα, όπως τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Κουκοδήμος«Σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν το ποδήλατο. Όμως για την Ελλάδα, περισσότερο από γιορτή, είναι διεκδίκηση. Καταγράφοντας μια τεράστια καθυστέρηση τώρα ξυπνάμε και βλέπουμε το τεράστιο χάσμα που μας χωρίζει από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Η Ευρώπη μας διδάσκει ότι είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τις καθημερινές μετακινήσεις, γιατί κερδίζεις χρόνο, το παρκάρισμα δεν σε απασχολεί, είναι δωρεάν και κυρίως αποτελεί άσκηση. Πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τους δρόμους στις πόλεις μας. Εμείς οι δήμαρχοι έχουμε να αντιμετωπίσουμε τεράστιες εκκρεμότητες. Το γνωρίζουμε, το συζητάμε, συνεργαζόμαστε για αυτό. Φαρδύτερα πεζοδρόμια, χαμηλότερες ταχύτητες, λωρίδες για ποδήλατο, σημεία για να σταθμεύει με ασφάλεια. Πιστεύω ότι η προσπάθεια μας εντείνεται στην κατεύθυνση αυτή και ελπίζω να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος βάζοντας στη ζωή μας το ποδήλατο».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κουκοδήμος στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη της ΚΕΔΕ πρότεινε μαζί με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ τη διοργάνωση της συγκεκριμένης συμβολικής δράσης στην Αθήνα για την προώθηση του ποδηλάτου, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Αθηναίων, το Υπουργείο Μεταφορών και άλλους φορείς.

Παράλληλα, ο κ. Κουκοδήμος κατέθεσε δύο προτάσεις της Επιτροπής, με αφορμή  την ημέρα ποδηλάτου: Η πρώτη αφορά τη μείωση του ορίου ταχύτητας από 50 χλμ/ώρα στα 30 χλμ/ώρα σε τοπικούς δρόμους, σε περιοχές κατοικίας. Η δεύτερη πρόταση αφορά τις πολιτικές των δήμων σε ό,τι αφορά τη χρήση του ποδηλάτου, στο πλαίσιο μιας διαφορετικής καθημερινότητας στις πόλεις.

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο