Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Μήνυμα του Δημάρχου Κατερίνης για την 14η Σεπτεμβρίου – Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

102  χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η  μνήμη εξακολουθεί να ζει στη συλλογική συνείδηση μαζί με τον πόνο, για τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας από τις πατρογονικές του εστίες.

Με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια και στα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής τιμούμε τους Μικρασιάτες, που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα μεταλαμπαδεύοντας κουλτούρα, ήθη, ιερές παραδόσεις και αξίες.

Στην Κατερίνη, στην Πιερία,  οι Μικρασιάτες πρόσφυγες, μετέφεραν μέσα στην ψυχή τους και τον πλούτο μνήμης και αξιών της γενέθλιας γης που μεταλαμπαδεύτηκε από γενιά σε γενιά και αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Για αυτό και σε περιοχές όπως η δική μας, η Μικρασιατική Καταστροφή δεν είναι απλώς ένα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας, αλλά ένα κομμάτι της τοπικής μας ιστορίας.

Oφείλουμε να εκπέμπουμε σταθερά το μήνυμα ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν ξεχνά αλλά έχει χρέος και  καθήκον προς τις επόμενες γενιές, να διατηρήσει ακέραια και αναλλοίωτη την Ιστορική μας Αυτογνωσία.

Ιωάννης Ντούμος

Δήμαρχος Κατερίνης

Back to top