Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Σε κλίμα συγκίνησης η τελετή ονοματοδοσίας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης σε «Χρίστος Τσολάκης»

H επίσημη τελετή ονοματοδοσίας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, το οποίο φέρει ως τιμητικό προσωνύμιο το όνομα του καθηγητή της Ελληνικής Γλώσσας Χρίστου Τσολάκη, του συντοπίτη μας και δασκάλου, που υπηρέτησε με αγάπη και αφοσίωση σε όλη του τη ζωή την επιστήμη, την παιδεία και την εκπαίδευση, έγινε σήμερα το απόγευμα, σε κλίμα συγκίνησης στην κατάμεση αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.
Όπως διευκρίνισε ο Διευθυντής του Σχολείου, Νικόλαος Ναχόπουλος: «Το σχολείο μας φέρει ως προσωνυμία από 27 Απριλίου 2020 το όνομα «Χρίστος Τσολάκης» σύμφωνα με την σχετική Υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμόν: 1595Β’ ΦΕΚ, μετά από την προβλεπόμενη διαδικασία. Επειδή η δημοσίευση της απόφασης, τον Απρίλιο του 2020, συνέπεσε με την περίοδο των υγειονομικών περιορισμών, λόγω covid, δεν μπορέσαμε να ανακοινώσουμε το γεγονός στην τοπική μας κοινωνία, για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε σήμερα αυτήν την τελετή».
Μεταξύ άλλων ο κος Ναχόπουλος αναφέρθηκε στην τελετή, στο σχολείο και στον δάσκαλο, Χρίστο Τσολάκη, ενώ όπως τόνισε: […] Ήταν ένας άνθρωπος που συγκέντρωνε στο πρόσωπό του αρετές και χαρίσματα. Πρώτη και κυρίαρχη αιρετή που τον διέκρινε ήταν η αγάπη. Αγάπη για ό,τι έκανε, για ό,τι υπήρχε γύρω του. Αγάπη για τον τόπο του, για το χωριό του, μα κυρίως αγάπη για τους ανθρώπους. Αγαπούσε πολύ την Πιερία, την Κατερίνη, ιδιαίτερα το χωριό του τη Μόρνα. Κάθε φορά που μιλούσε για αυτό έλαμπε. Ίσως γιατί η Μόρνα του έδωσε τη γλώσσα που μιλούσε, το χαρακτήρα που είχε, τις παιδικές αναμνήσεις, τις παλιές ανθρώπινες φιγούρες, αλλά κυρίως γιατί η Μόρνα του έδωσε το ταξίδι.
Αγαπούσε τον τόπο του και πάντα ήταν παρών σε κάθε κάλεσμά του. Ήρθε επανειλημμένα στην Κατερίνη και έκανε δεκάδες ομιλίες. Επισκέφτηκε σχολεία όλων των βαθμίδων και είχε την ικανότητα να ελκύει και να συγκρατεί ακόμη και τα πιο απαιτητικά και δύσκολα ακροατήρια […]».

Τον χαιρετισμό του Δημάρχου Κατερίνης Ι.Ντούμου μετέφερε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού/Τουρισμού, Ελινα Διαμαντοπούλου, η οποία σημείωσε χαρακτηριστικά:”Tο πάθος του παιδαγωγού, του φιλόλογου, του ΔΑΣΚΑΛΟΥ Χρίστου Τσολάκη για την ελληνική γλώσσα και την παιδεία, ως καλλιέργεια της ψυχής. Κυρίως όμως, η αγάπη και υπευθυνότητά του για την διδασκαλία των παιδιών, την οποία υπηρέτησε με σεβασμό και αφοσίωση έμειναν ανεξίτηλα χαραγμένα και ζωντανά στις μνήμες των μαθητών του και όλων όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συναναστραφούν μαζί του.

Συγχαίρω την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τον Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, Νικόλαο Ναχόπουλο και όλους όσοι σε ένδειξη αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς του σπουδαίου συμπατριώτη μας είχαν αυτή την ιδέα και έμπνευση για την ονοματοδοσία του σχολείου. Θα είναι μία καλή αφορμή ώστε το παράδειγμα της ζωής του να μείνει ζωντανό σε όλους και το έργο του – γιατί όχι – να βρει άξιους συνεχιστές.Θερμά συγχαρητήρια”.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν παρουσίαση βιογραφικών στοιχείων του Καθηγητή Χρίστου Τσολάκη από την εκπαιδευτικό Άσπα Πάπα, ομιλία από τον Κοσμήτορα του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ και απόφοιτο του 2ου Σχολείου, καθηγητή Αθανάσιο Αϊδίνη.Επιπλέον, βίντεο μέρους συνέντευξης του Χρίστου Τσολάκη στη δημοσιογράφο Βίκυ Φλέσσα. Τραγούδια παρουσίασε η χορωδία του Σχολείου, σε επιμέλεια Σοφίας Νατσιάβα, ενώ στον επίλογο της εκδήλωσης έγινε απονομή αναμνηστικών, ανάγνωση υπουργικής απόφασης ονοματοδοσίας από τον υποδιευθυντή στο σχολείου Πολύκαρπο Ανδριόπουλο και αποκάλυψη επιγραφής. Το πρόγραμμα παρουσίασε η κ. Ματίνα Μακρή. Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, οι Βουλευτές Πιερίας, Ξενοφών Μπαραλιάκος, Σπύρος Κουλκουδίνας, η Διευθύντρια Α/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, Παρθένα Τριανταφυλλίδου, συγγενής της οικογένειας του καθηγητή Χρίστου Τσολάκη.

Ομιλία Νικ. Ναχόπουλου

Σας καλωσορίζουμε στην αποψινή επίσημη τελετή ονοματοδοσίας του σχολείου μας, το οποίο  φέρει ως τιμητικό προσωνύμιο το όνομα του καθηγητή της Ελληνικής Γλώσσας Χρίστου Τσολάκη, του συντοπίτη μας και αγαπητού μας δασκάλου, που υπηρέτησε με αγάπη και αφοσίωση σε όλη του τη ζωή την επιστήμη, την παιδεία και την εκπαίδευση.

Το σχολείο μας φέρει ως προσωνυμία από   27 Απριλίου 2020 το όνομα «Χρίστος Τσολάκης» σύμφωνα με την σχετική Υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε  στο υπ’ αριθμόν: 1595Β’    ΦΕΚ, μετά από την προβλεπόμενη διαδικασία.  Επειδή η δημοσίευση της απόφασης, τον Απρίλιο του 2020, συνέπεσε με την περίοδο των υγειονομικών περιορισμών, λόγω covid, δεν μπορέσαμε να ανακοινώσουμε το γεγονός στην τοπική μας κοινωνία, για το  λόγο αυτό, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε σήμερα αυτήν την τελετή.

Παρόλη την αμηχανία που νιώθω, δε σας κρύβω ότι χαίρομαι που έλαχε σε μένα να βρεθώ σε αυτή την ευχάριστη θέση και να μοιραστώ μαζί σας αυτό το ευχάριστο γεγονός, επισήμως πλέον, σε μια σεμνή τελετή, όπως άλλωστε θα ταίριαζε και στο τιμώμενο πρόσωπο.

Αναρωτιέμαι όμως  τι  μπορεί να πει ένας δάσκαλος για τον άνθρωπο αυτό,  που υπήρξε δάσκαλος για πολλούς δασκάλους και όχι μόνο! Για τη ζωή και το έργο του Χρίστου Τσολάκη θα μιλήσουν εκλεκτοί συνάδελφοι και κυρίως ο Κοσμήτορας του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ κ. Αθανάσιος Αϊδίνης.

Εγώ θα αναφερθώ σε τρία πράγματα: στην τελετή, στο σχολείο και στον δάσκαλο.

 Με την αποψινή τελετή το 2ο Δημοτικό Σχολείο της Κατερίνης, το σχολείο που φέτος συμπληρώνει 110 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και παρουσίας στην εκπαιδευτική Ιστορία της Κατερίνης και της Πιερίας, τιμά τον καθηγητή της Ελληνικής Γλώσσας Χρίστο Τσολάκη,  υιοθετώντας το όνομά του ως τιμητικό προσωνύμιο. 

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης ιδρύθηκε το σχολικό έτος 1913-14 και ευτύχησε να το υπηρετήσουν εκλεκτοί δάσκαλοι και δασκάλες, ενώ οι απόφοιτοί του στελέχωσαν την τοπική κοινωνία – και όχι μόνο – και διακρίθηκαν σε διάφορους τομείς. Άτομα που διέπρεψαν και διαπρέπουν στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, ως διακεκριμένοι επιστήμονες, επιχειρηματίες, πολιτικοί, καλλιτέχνες, οικογενειάρχες είναι απόφοιτοι του σχολείου μας. Μεταξύ των αποφοίτων του είναι και ο κοσμήτορας του Π.Τ. Δ.Ε. κ. Αθανάσιος Αϊδίνης, που μας τιμά με την παρουσία του και θα είναι ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης. 

Το 2ο Δημοτικό σχολείο Κατερίνης υπηρετεί την εκπαίδευση, την παιδεία και τον πολιτισμό 110 χρόνια χωρίς διακοπή και έχει δημιουργήσει τη δική του ιστορία, τη δική του παράδοση και το δικό του όνομα στην τοπική κοινωνία, στοιχεία που το κάνουν να είναι απαιτητικό ως  προς τις επιλογές του και προσεκτικό στις αποφάσεις του. Έτσι, όταν ο Σύλλογος των Εκπαιδευτικών κλήθηκε να αποφασίσει για την επιλογή προσωνυμίου αντάξιου του ονόματος, της παράδοσης και της ιστορίας του, αποφάσισε ομόφωνα και ομόθυμα να υιοθετήσει ως προσωνύμιο το όνομα του αγαπητού μας δασκάλου Χρίστου Τσολάκη,  τόσο για το επιστημονικό του έργο, όσο και για την προσωπικότητά του.

Ως διευθυντής, αυτού του ιστορικού θα έλεγα σχολείου, συγχαίρω και ευχαριστώ τους και τις συναδέλφους εκπαιδευτικούς για την απόφασή τους. Είμαι βέβαιος ότι εκφράζω και την άποψη των εκατοντάδων ή χιλιάδων μαθητών του, που ευτυχήσαμε να τον έχουμε δάσκαλό μας με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο!

Ο Χρίστος Τσολάκης δίδαξε σε σχολικές αίθουσες, σε πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, σε επιμορφώσεις και πολιτιστικούς συλλόγους και σε ελεύθερα ακροατήρια. Ο λόγος του είχε πάντα μια ζωντάνια, μια ευθύτητα και μια ειλικρίνεια. Είχε το χάρισμα του λόγου, γιατί γνώριζε καλά την ελληνική γλώσσα και ήξερε να την χειρίζεται και να την προσαρμόζει ανάλογα με το ακροατήριο. 

Ήταν πάντα ευγενικός στη συμπεριφορά του, ήπιος και χαμηλών τόνων γενικά, παράλληλα όμως ήταν μαχητικός και αγωνιστής της ελευθερίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της παιδείας. Δεν είχε ανάγκη να υψώσει τον τόνο της φωνής του – κάποιες φορές βέβαια, το έπραξε και αυτό – αρκούσε ο λόγος του και τα επιχειρήματά του για να υποστηρίξει τις θέσεις του. Ο λόγος του ήταν απλός, κατανοητός, μεστός και περιεκτικός.  Όπως και στην καθημερινή του επικοινωνία ήταν ευθύς, ευγενικός και καταδεκτικός.

Σε όλη του τη ζωή στήριξε την αλήθεια και την υπερασπίστηκε με όλο του το είναι. Στις δύσκολες καταστάσεις φέρθηκε με αξιοπρέπεια και ευσυνειδησία. Ήξερε ποιο ήταν τα χρέος του και το έπραξε στο ακέραιο. Το υπερασπίστηκε και ποτέ δεν μετακινήθηκε από αυτό. 

Πάντα κοίταζε τη ζωή με αισιοδοξία. Ποτέ δεν τον είδα απογοητευμένο. Ακόμη και όταν του περιέγραφα την γκρίζα πραγματικότητα,  αυτός αναζητούσε την αισιοδοξία στα μάτια των παιδιών. Είχε εμπιστοσύνη στη νέα γενιά,  στα νέα παιδιά και πάντα τα στήριζε και τα βοηθούσε προσφέροντας τους ευκαιρίες και διεξόδους.

Ο Τσολάκης ήταν ένας άνθρωπος που συγκέντρωνε στο πρόσωπό του αρετές και χαρίσματα. Πρώτη και κυρίαρχη αιρετή που τον διέκρινε ήταν η αγάπη. Αγάπη για ό,τι έκανε, για ό,τι υπήρχε γύρω του. Αγάπη για τον τόπο του, για το χωριό του, μα κυρίως αγάπη για τους ανθρώπους. Αγαπούσε πολύ την Πιερία, την Κατερίνη, ιδιαίτερα το χωριό του τη Μόρνα. Κάθε φορά που μιλούσε για αυτό έλαμπε. Ίσως  γιατί η Μόρνα του έδωσε τη γλώσσα που μιλούσε, το χαρακτήρα που είχε, τις παιδικές αναμνήσεις, τις παλιές ανθρώπινες φιγούρες, αλλά κυρίως γιατί η Μόρνα του έδωσε το ταξίδι.

Αγαπούσε τον τόπο του και πάντα ήταν παρών σε κάθε κάλεσμά του. Ήρθε επανειλημμένα  στην Κατερίνη και έκανε δεκάδες ομιλίες. Επισκέφτηκε σχολεία όλων των βαθμίδων και είχε την ικανότητα να ελκύει και να συγκρατεί ακόμη και τα πιο απαιτητικά και δύσκολα ακροατήρια.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, φίλες και φίλοι

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μας κάνετε σήμερα, τιμή που μεταφέρεται στο πρόσωπο του τιμώμενου προσώπου και να σας υποσχεθώ εξ ονόματος όλων των εκπαιδευτικών ότι θα πράξουμε ανθρωπίνως ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε το καλό όνομα και τη φήμη του σχολείου μας.    

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο