Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

«ΕΑΡΙΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΩΝ» στην Κατερίνη της Τέχνης & του Πολιτισμού

  • 70 ΧΡΟΝΙΑ ΕΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ
  • Με συνδιοργανωτή τον Δήμο Κατερίνης και υπό την αιγίδα της Μητρόπολης

Οι «Εαρινές Ημέρες Μουσών» ο πολιτιστικός θεσμός, ο οποίος διαχρονικά ενδυναμώνει το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό είναι και αυτήν την άνοιξη κοντά στους φίλους της Τέχνης και του Πολιτισμού.  Τον καθιερωμένο κύκλο εκδηλώσεων – δραστηριοτήτων, ο οποίος καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εκφάνσεων της τέχνης  και του πολιτισμού οργανώνει η Εστία Πιερίδων Μουσών, σε συνδιοργάνωση με την  Αντιδημαρχία Πολιτισμού/Τουρισμού Δήμου Κατερίνης, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος.

Οι εκδηλώσεις, που φέτος συμπίπτουν με τα 70α γενέθλια της ΕΠΜ, θα διαρκέσουν από τις 21 Μαρτίου έως τις 16 Ιουνίου. Για την ταυτότητά τους μίλησαν σήμερα, σε συνάντηση εργασίας στο Δημαρχείο Κατερίνης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού/Τουρισμού Ελίνα Διαμαντοπούλου, ο Πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών, Ευθύμης Μαυρίδης, η Ειδ. Γραμματέας – Έφορος Λόγου, Τέχνης & Συνεδρίων της Ε.Π.Μ., Σοφία Χαλκίδου και η Ταμίας,  Αναστασία Πιτσιάβα.

Ειδικότερα – μεταξύ άλλων: θέατρο, σινεμά, μουσική, εικαστικά, χορός, διαλέξεις, παράδοση κ.α. συνθέτουν τον πολιτιστικό καμβά των εκδηλώσεων, που φιλοξενούνται στο φετινό πρόγραμμα, με αφετηρία αύριο Πέμπτη 21 Μαρτίου, στις 19:00, στον κινηματογράφο “Ευκαρπίδη”,  την προβολή της ταινίας «Bromelia» της Ευτέρπης Χαραλαμπίδη.

Εκδηλώσεις που εξελίσσονται δυναμικά

Όπως σημείωσε η κα Διαμαντοπούλου: «[…] Στο φετινό πρόγραμμα, αντάξιο της αξιοπρόσεκτης διαδρομής της Εστίας Πιερίδων Μουσών, οι τέχνες βρίσκουν την πιο δημιουργική τους έκφραση, ενώ η Κατερίνη γίνεται σημείο συνάντησης, όπου άνθρωποι του Πολιτισμού έχουν τη δυνατότητα, να παρουσιάσουν το έργο τους. Στον Δήμο Κατερίνης στηρίζουμε έμπρακτα τις πρωτοβουλίες της Ε.Π.Μ. και ειδικά τις «Εαρινές Ημέρες Μουσών», που αγκαλιάζουν σχεδόν όλες τις μορφές τέχνης και εξελίσσονται σταθερά και δυναμικά. Θέλω με την ευκαιρία να μεταφέρω τις ευχαριστίες του Δημάρχου μας, Ιωάννη Ντούμου, σε όλους όσοι συμμετέχουν στα δρώμενα: καλλιτέχνες, συντελεστές, συνεργάτες. Είμαι βέβαιη ότι και φέτος το κοινό της Κατερίνης, θα στηρίξει με ενεργό ενδιαφέρον έναν θεσμό που όλοι αγαπάμε».

70 χρόνια Ε.Π.Μ.

 «Η  ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ-ΕΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ επί εβδομήντα συναπτά έτη αποτελεί τον κατ’ εξοχήν φορέα δημιουργίας, διαφύλαξης, συλλογής και προβολής όλων των τοπικών πνευματικών  μορφών έρευνας, έκφρασης και δημιουργίας. Για τα 60 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς, την 19/12/2014 η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε την Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης: «ΟΤΙ ΤΗ ΠΛΟΥΣΙΩΤΑΤΗ ΑΥΤΗΣ ΔΡΑΣΗ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑΝ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΕΞΟΧΩΣ ΠΡΟΑΓΕΙ» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών, Ευθύμης Μαυρίδης και όπως ανέφερε: «Μία από τις πλέον πολυσχιδείς και πολυποίκιλες δράσεις του συλλόγου είναι οι «Εαρινές Ημέρες Μουσών[…]».

Μιλώντας για τις εκδηλώσεις, η Ειδ. Γραμματέας της Ε.Π.Μ., Σοφία Χαλκίδου υπογράμμισε: «Ένας καταξιωμένος πλέον θεσμός που παροτρύνει, αναδεικνύει και προάγει τόσο τους αναγνωρισμένους όσο και τους νέους δημιουργούς και ερευνητές δίνοντας τους τον χώρο και το βήμα  να παρουσιάσουν τις καλλιτεχνικές τους αναζητήσεις και δημιουργίες καθώς και τις επιστημονικές τους έρευνες και συμπεράσματα».

«Η προσπάθειά μας αυτή δεν θα είχε τελεσφορήσει δίχως την πολύτιμη αρωγή και στήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, του Δήμου Κατερίνης,  της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας αλλά και της ευρύτερης τοπικής Κοινωνίας τους οποίους και ευχαριστούμε» τόνισε η Ταμίας της Ε.Π.Μ.,  Αναστασία Πιτσιάβα.

Παράλληλα, ειδική αναφορά έγινε από όλους, στη στήριξη των χορηγών, καθώς και στη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, συλλόγους κ.α.

Επιπλέον, στο έντυπο πρόγραμμα που ήδη κυκλοφορεί φιλοξενείται χαιρετισμός του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, στον οποίο τονίζεται μεταξύ άλλων ότι: «Οι Εαρινές Ημέρες Μουσών» φέρνουν την πόλη της Κατερίνης, στο επίκεντρο του πολιτιστικού χάρτη της Ελλάδας. […]. Η Ιερά Μητρόπολη στηρίζει το εγχείρημα αυτό και θα βρίσκεται πάντα δίπλα σε δράσεις τέτοιου περιεχομένου  που προάγουν τον πολιτισμό, τροφοδοτούν το καλλιτεχνικό πνεύμα και καλλιεργούν συνθήκες ψυχαγωγίας για τους δημότες[…]».

 Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο