Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

ΛΕ’ ΠΑΤΡΙΑ: Το Άγιον Όρος δεν είναι μόνο τόπος. Είναι τρόπος ζωής!

  • Σε εξέλιξη στη Ράχη Πιερίας  οι αφιερωμένες στους σύγχρονους Αγιορείτες Πατέρες εκδηλώσεις
  • Κώστας Κουκοδήμος: O Δήμος Κατερίνης αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ζωής στον τόπο μας

 «Σύγχρονοι Αγιορείτες Πατέρες, φάροι της οικουμένης» τιτλοφορούνται τα ΛΕ’ Πάτρια, η αυλαία των οποίων άνοιξε το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Ράχης, με το καθιερωμένο επιστημονικό συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν καταξιωμένοι ομιλητές. «Το Άγιον Όρος δεν είναι μόνο τόπος. Είναι  τρόπος ζωής!» Η φράση αυτή, στον επίλογο της ομιλίας του Γέροντος Νίκωνος συμπυκνώνει ίσως το νόημα, όλων των σημαντικών που ειπώθηκαν στη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου.

Το συνέδριο

Πιο συγκεκριμένα μίλησαν οι:  Γέρων Μάξιμος, καθηγούμενος της Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω (Πρόεδρος α’ συνεδρίας), Γέρων Νίκων,  Γέροντας της Ιεράς Καλύβης Αγίων Αποστόλων Αγίου Όρους, Μιχαήλ Τρίτος, καθηγητής Θεολογικής σχολής ΑΠΘ, π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης,  Αθανάσιος Ρακοβαλής, εκπαιδευτικός, Θανάσης Τσίγγανας, Δημοσιογράφος ΑΠΕ-ΜΠΕ (Πρόεδρος γ’ συνεδρίας), Γεώργιος Γεωργαδάκης, Ιατρός – Γυναικολόγος, Δημήτριος Μεταλληνός, Δρ. Ιστορίας και πτ. Θεολογίας, Κωνσταντίνος Γ. Ντούρος, καθηγητής Φιλόλογος.

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από τον Δήμο Κατερίνης, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, υπό την αιγίδα της Ι. Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος.

“O Δήμος Κατερίνης στέκεται αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία, που με έμφαση στον πλούτο και στην εκφραστικότητα της λαϊκής μας παράδοσης, συμβάλλει στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ζωής στον τόπο μας. Συγχαρητήρια στον πολιτιστικό σύλλογο Ράχης και σε όλους τους συντελεστές των εκδηλώσεων.

Καλή συνέχεια στα πνευματικά, μουσικά δρώμενα και κάθε επιτυχία στις εργασίες του αφιερωμένου στους σύγχρονους Αγιορείτες Πατέρες, επιστημονικού συνεδρίου” τόνισε σε δήλωσή του, στο περιθώριο των εκδηλώσεων, ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος.

Παρουσίες

Την έναρξη των Πατρίων τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, οι Βουλευτές Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος, Σάββας Χιονίδης,  εκπρόσωπος της βουλευτού Άννας Μάνη – Παπαδημητρίου, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Κατερίνης Ασημίνα Πούλιου – Περδίκη, Νίκος Κατανάς κ.α. εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ»

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Ντούρος τόνισε μεταξύ άλλων: «Χάριτι Θεού και προστασία του Αγίου μας Λουκά εισοδεύουμε στα 35α ΠΑΤΡΙΑ, φτωχότεροι ανθρωπίνως κατά δύο ιδιαιτέρως προσφιλή πρόσωπα, τα οποία σημάδεψαν με την παρουσία τους την ιστορία των ΠΑΤΡΙΩΝ: του πατρός Γεωργίου του Μεταλληνού, ο οποίος διακήρυσσε, προς μεγάλη μας τιμή, ότι ποτέ δεν μπορούσε να αρνηθεί την πρόσκλησή μας και του δικού μας πατρός Λουκά, που αν και μακριά μας, τον νιώθαμε πάντα κοντά μας.

Η σταθερή, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, παρουσία τους στο συνέδριο αποτελούσε για μας όχι μόνο ιδιαίτερη τιμή αλλά και ασφαλέστατο δείκτη ορθοπορείας μέσα στην κλυδωνιζόμενη από ποικίλα προβλήματα εποχή μας. Ο αναγνωρισμένα από όλους καθαρός και ορθόδοξος λόγος τους συμπορευόμενος με τη φωτεινή και σεπτή βιοτή τους έδινε υπερτοπική διάσταση στα πεπραγμένα του εκάστοτε συνεδρίου.

Νιώθοντας ζωντανή την ανάγκη να τους έχουμε πάλι κοντά μας αναζητήσαμε κοντά στα πολλά, ένα ιδιαίτερο κοινό τους γνώρισμα· την αγάπη τους για το Άγιον Όρος. Ο παπαγιώργης ζούσε αγιορείτικα στον κόσμο και ο πατήρ Λουκάς έφερνε το Άγιον Όρος στον κόσμο. Έτσι αποφασίσαμε να αφιερώσουμε τα φετινά ΠΑΤΡΙΑ στο ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ με τον τίτλο «Σύγχρονοι γιορετες Πατέρες, φάροι τς οκουμένης»[…]

Μουσικό πρόγραμμα

Το ψυχαγωγικό – μουσικό σκηνικό των εκδηλώσεων το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ήταν ιδιαίτερα μελωδικό και επικεντρώθηκε σε Συναυλία: με τους Χρήστο Τσιαμούλη & Σοφία Παπάζογλου. Μία παράσταση με τραγούδια και ωδές Πνευματικές, που ακολουθούν τα βήματα των Αγιορειτών Πατέρων, μέσα από τα έργα του Χρήστου Τσιαμούλη «Άθως ο Εμός»” ”Δωδεκάορτο” και ”Ωδή Μωυσέος”.

Επί σκηνής βρέθηκαν και οι δημοφιλείς μουσικοί: Κυριάκος Γκουβέντας: ΒΙΟΛΙ, Τάσος Πούλιος: ΚΑΝΟΝΑΚΙ, Βαγγέλης Καρύπης: ΚΡΟΥΣΤΑ, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης:  ΛΑΟΥΤΟ, ΚΙΘΑΡΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ Κωτσίνης – ΚΛΑΡΙΝΟ.

Από το Άγιον Όρος, η μουσική διαδρομή συνεχίστηκε στην Καππαδοκία, Πατρίδα του Αγίου Αρσενίου και του Αγίου Παισίου, στη Μικρά Ασία και την Σμύρνη.

Παραδοσιακοί χοροί

Τέλος, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια που φέρουν τη σφραγίδα κάθε γωνιάς του Ελληνισμού παρουσίασαν το βράδυ της Κυριακής 16/10 οι: Πολιτιστικός Σύλλογος «ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ», Σωματείο Θ.Ο.Ι Κυπερούντας Κύπρου, Πολιτιστικός Σύλλογος Ράχης Πιερίας «ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ», ενώ η βραδιά έκλεισε μουσικά με τους: Ντίνο Ντούρο  (κλαρίνο), Θωμά Γρηγορόπουλο (τραγούδι), Δημήτριο Αλτατζίδης (ακορδεόν), Νίκο Μπίνια (κρουστά), Σάκη Καστανάρα (λαούτο),  Βασίλη Κατσαμάγκα (Γκάϊντα).

Εορτή του Αγίου Λουκά

Το θρησκευτικό μέρος των εκδηλώσεων – επ’ ευκαιρία της εορτής του πολιούχου Αγίου Ευαγγελιστή Λουκά περιλαμβάνει σήμερα Τρίτη 18 Οκτωβρίου, το πρωί,  όρθρο και πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον Ι. Ν.  Αγίου Λουκά Ράχης και ομιλία από τον π. Ευάγγελο Παπανικολάου, με θέμα: «Το Άγιον Όρος όπως το έζησα». Επίσης, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου & ώρα 20:00, Ιερά Αγρυπνία στον Ι. Ν. Αγίου Λουκά Ράχης.

Μουσική Βραδιά

Εξάλλου, απόψε στις 20:00 είναι προγραμματισμένη μουσική βραδιά με τους: Όλγα Ζορμπά (τραγούδι), Βασίλης Καρόζα (μπουζούκι – τραγούδι),
Ανδρέα Ζιάκα(ακουστική – κλασική κιθάρα), Γιώργο Καρακούση (μπαγλαμά-τζουρά),Γιάννης Καρακούση (τραγούδι), Νίκο Κατσαμάγκα (μπάσο).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, οι εκδηλώσεις στο Πνευματικό Κέντρο γίνονται με φόντο την έκθεση φωτογραφίας του Μοναχού Γαβριήλ Φιλοθείτη με τίτλο: «Άθως. Επέκεινα των ορίων του χρόνου».

Η αυλαία των εκδηλώσεων, ολοκληρώνεται με την προγραμματισμένη εθελοντική αιμοδοσία, την Πέμπτη 01 Δεκεμβρίου, 9:00 – 13:00,  στο Πνευματικό Κέντρο «ΠΑΤΡΙΩΝ».

Back to top