Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

«Τα Αικατερίνεια της Τέχνης & του Πολιτισμού» σηκώνουν αυλαία

  • Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα του κορυφαίου Θεσμού, καθώς & των εκδηλώσεων για τα  110 χρόνια Ελεύθερης πόλης
  • Εκδηλώσεις από τις 14/10 έως τις 03/12

Ένα πλέγμα εκδηλώσεων, το οποίο προβάλλει το σύγχρονο – δημιουργικό πρόσωπο της πόλης και το καλλιτεχνικό δυναμικό της ευρύτερης περιοχής θέτουν στο επίκεντρο τα 15α ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ. Εικαστικά, μουσική, θέατρο, λόγος κ.α. θεματικές ενότητες – ανοικτές στο κοινό, συνθέτουν το πρόγραμμα της μεγάλης αυτής ετήσιας γιορτής. Εκδηλώσεις με σαφείς αναφορές  στην επέτειο 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τα δρώμενα, με δωρεάν είσοδο για το κοινό, ευνοούν την συμμετοχή των πολιτών όλων των ηλικιών, ενώ διοργανώνονται από τον Οργανισμό Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Θεσμού των Αικατερινείων, καθώς και των εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από την Απελευθέρωση της πόλης μας, που θα διαρκέσουν από τις 14/10 έως τις 03/12, έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι διοργανωτές. Ειδικότερα, στην παρουσίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, παρέστησαν ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), Γιάννης Νταντάμης, η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ο.Π.Π.Α.Π., Μυράντα Παππά. Την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος εκπροσώπησε ο Πρωτοσύγκελος, Πανοσιολ. Αρχιμ. Βαρνάβας Λεοντιάδης.

Γιορτή της τέχνης και του πολιτισμού

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος: «Τα «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ», ο θεσμός, προς τιμή της Πολιούχου Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης,  μία σημαντική γιορτή της τέχνης και του πολιτισμού για τον Δήμο μας και την ευρύτερη περιοχή, καλύπτουν  ένα ευρύ φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ειδικά φέτος, έχουν αναφορές  στην επέτειο 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και 110 ετών από την Απελευθέρωση της πόλης μας.

Εικαστικά, μουσική, θέατρο, λόγος κ.α. θεματικές ενότητες – ανοικτές στο κοινό, συνθέτουν το πρόγραμμα της μεγάλης αυτής γιορτής. Παράλληλα, αποτελούν βήμα έκφρασης σύγχρονων τοπικών δημιουργών, ανάδειξης του έργου σημαντικών φορέων, ενώ συνιστούν το όχημα ανάδειξης των καλλιτεχνικών πραγμάτων και προσώπων της πόλης.

Ευχαριστώ θερμά τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο, ο οποίος έθεσε και τις φετινές εκδηλώσεις, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Ευχαριστώ επίσης, όλους τους δημιουργούς – καλλιτέχνες για τη συμμετοχή, όλους τους συντελεστές και συνεργάτες  στον Οργανισμό Πολιτισμού του Δήμου μας, για την  πολύτιμη συνδρομή. Με αυτές τις σκέψεις, σας προσκαλώ στα «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ», στην Κατερίνη της Τέχνης και του Πολιτισμού».

Ποιοτικές εκδηλώσεις

Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις o Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης Γιάννης Νταντάμης σημείωσε: «Τα Αικατερίνεια συνεχίζουν τη διαδρομή τους στο χρόνο, προβάλλοντας δημιουργούς και δημιουργίες του τόπου μας. Μουσική, θέατρο, εικαστικά συνθέτουν το φετινό τρίπτυχο των εκδηλώσεων, ενώ ξεχωρίζουν οι αφιερωμένες εκδηλώσεις στη μνήμη των Ελλήνων που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους πριν 100 χρόνια.

Από το πρόγραμμα δεν απουσιάζουν οι πνευματικές εκδηλώσεις, οι αφιερωμένες στην Πολιούχο Αγία Αικατερίνη, ενώ φέτος συμπίπτουν με τα 110 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.

Τα Αικατερίνεια, παρέχουν τη δυνατότητα σε όλους τους δημότες και επισκέπτες να παρακολουθήσουν ποιοτικές εκδηλώσεις για την ιστορία και τον πολιτισμό της, ενώ φέτος σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, επιχειρείται η συμμετοχή στις εκδηλώσεις των μαθητών.

Είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, θα είναι ανάλογο του θεσμού, καθώς και των προσδοκιών για τους φίλους της τέχνης, των γραμμάτων και της ιστορίας».

Σημαντική κοιτίδα πολιτισμού

Από την πλευρά του, ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Κίτρους Πανοσιολ. Αρχιμ. Βαρνάβας Λεοντιάδης μετέφερε τις ευχές και το χαιρετισμό του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ. Γεωργίου: «Τα ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ  αποτελούν σημαντική κοιτίδα πολιτισμού για την περιοχή μας και σημείο αναφοράς, πραγματοποιώντας και φέτος πλήθος εκδηλώσεων υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου με αφορμή και την επέτειο 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και 110 ετών από την Απελευθέρωση της πόλης μας.

 Η Ιερά Μητρόπολή μας θέτει υπό την αιγίδα της αυτόν τον καταξιωμένο πολιτιστικό θεσμό-σύμβολο της πόλης, όπως και κάθε άλλη δημιουργική πρωτοβουλία που συμβάλλει στην πολιτιστική πρόοδο και την πνευματική ανάπτυξη.

Γνωρίζουμε καλά ότι ο πολιτισμός ενώνει, ανακουφίζει και ανατάσσει την ψυχή και το πνεύμα, ότι αποτελεί ισχυρή απάντηση στις δυσκολίες της ζωής. Γι αυτό και συμμετέχουμε ενεργά στα «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2022», διοργανώνοντας ποικίλες εκδηλώσεις με πιστότητα και σεβασμό στην Ορθοδοξία και την Παράδοση, αλλά και ευαισθησία ανταπόκρισης στο κάλεσμα των καιρών.

Με αυτές τις σκέψεις, συγχαίρω τους διοργανωτές για την άρτια προετοιμασία και οργάνωση, καθώς και τους καλλιτέχνες και τους φορείς για τη συμμετοχή τους».

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ – πρόγραμμα AGENDA

Τέλος, η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτισμού, Μυράντα Παππά, αφού αναφέρθηκε «Στα Αικατερίνεια, τα οποία διαχρονικά μεταδίδουν στιγμές αναψυχής, ζεστασιάς, ανθρώπινης επικοινωνίας στους φίλους της τέχνης και του πολιτισμού, ενώ διακρίνονται για την πνευματικότητά τους, καθώς έναυσμα για τη γέννησή τους ήταν ο εορτασμός της πολιούχου μας Αγίας Αικατερίνης» παρουσίασε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων της 15ης διοργάνωσης, το οποίο και επισυνάπτεται.

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο