Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Δες τη Ζωή Με Άλλα Μάτια” στα σχολεία της Κατερίνης

  • Με πρωτοβουλία του Δήμου Κατερίνης και σε συνεργασία με την ΔΗΚΕΔΗΚ & τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Δυνατά μηνύματα ζωής, πλούτο συναισθημάτων και βιωματικές εμπειρίες μετέδωσε σε 160 μαθητές και μαθήτριες σχολείων της Κατερίνης, καθώς και στο ΚΔΑΠ Σβορώνου, το διήμερο δράσεων του  αδειοδοτημένου προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας «Δες τη Ζωή Με Άλλα Μάτια».

Ειδικότερα, το πρόγραμμα με πρωτοβουλία του Δήμου Κατερίνης, σε συνεργασία με την ΔΗΚΕΔΗΚ και τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, υλοποιήθηκε στην πόλη μας, το διήμερο 17 και 18 Φεβρουαρίου 2022.

Πιο συγκεκριμένα,  με στόχο οι μαθητές και οι μαθήτριες να έρθουν βιωματικά σε επαφή με την καθημερινότητα ενός ανάπηρου ατόμου, ο τυφλός δικηγόρος και Πρόεδρος της ΑΜΚΕ* «Με Άλλα Μάτια», Βαγγέλης Αυγουλάς,  στο πλαίσιο του προγράμματος, βρέθηκε στην πόλη μας και μίλησε για την εξοικείωση με την αναπηρία. Ο κος Αυγουλάς, ο οποίος έχει γεννηθεί τυφλός, μίλησε για τη χρήση του λευκού μπαστουνιού, τον σκύλο-οδηγό τυφλών, τη χρησιμότητα των νέων τεχνολογιών στη ζωή των τυφλών, την ανάγλυφη γραφή Braille και έδειξε τεχνικές συνοδείας τυφλού από βλέποντα οδηγό. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ρώτησαν ελεύθερα ό,τι τους κίνησε την «περιέργεια» ή τους φάνηκε «διαφορετικό». Παράλληλα, από κοινού ανακάλυψαν τις έννοιες της προσβασιμότητας, της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης.

Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος αναφέρθηκε στην αλληλεπίδραση και αλληλοκατανόηση που προωθεί το πρόγραμμα, που είναι βασικές συνιστώσες για την αλλαγή στάσης και νοοτροπίας σχετικά με τη διαφορετικότητα, την αναπηρία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Επίσης, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον κο Βαγγέλη Αυγουλά για την υλοποίηση του προγράμματος στον Δήμο μας. Επίσης, προς τον πρόεδρο της ΔΗΚΕΔΗΚ Στέργιο Μπουσνάκη, τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κώστα Φιλοκώστα και την Κατερίνα Σαμαλή, για τη διαμεσολάβηση και οργάνωση της εκδήλωσης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος: «Η διασφάλιση των δικαιωμάτων  των ΑμεΑ  είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του Δήμου Κατερίνης. Μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο κοινωνικής προστασίας, μέσω έργων και δράσεων με κοινωνικό πρόσημο, με έμφαση στα δικαιώματα των ΑμεΑ, αποδεικνύουμε καθημερινά ότι με σεβασμό στους συνανθρώπους μας, που συμβιώνουν με την αναπηρία προωθούμε τη  βελτίωση των συνθηκών και των ίσων ευκαιριών, για την ένταξη των ΑμεΑ, στην κοινωνική ζωή του τόπου. Και συνεχίζουμε».

Επιπλέον, κατά την παραμονή του στην Κατερίνη, ο κος Αυγουλάς, με την ιδιότητα του ως Μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ,  συναντήθηκε με τον Γ. Γραμματέα του Δήμου Κατερίνης Κώστα Λιακόπουλο, ενώ ως νεοεκλεγείς στο Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών – θέση που καταλαμβάνεται πρώτη φορά από ανάπηρο άτομο – συναντήθηκε με την Ασημίνα Στρίμπα, Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης. Επίσης, με τον Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ. Γεώργιο.

Ευχαριστίες

Οι διοργανωτές αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν και δημόσια τους διευθυντές των εξής σχολικών μονάδων: Νικόλαο Ναχόπουλο – 2ο Δημοτικό Σχολείο, Δημήτριο Μπόζογλου – 17ο Δημοτικό Σχολείο, Ιωάννη Οργανόπουλο – 6ο  Δημοτικό Σχολείο, Χρήστο Βιδάκη – 18ο  Δημοτικό Σχολείο και προς τον Μιχάλη Μέγα (Κ.Δ.Α.Π Σβορώνου) για την άψογη συνεργασία τους

Επίσης, τους χορηγούς: PARK HOTEL και το Ekavi lounge bar.

Η ταυτότητα της ΑΜΚΕ

Υπενθυμίζεται, ότι, η  ΑΜΚΕ Με Άλλα Μάτια ιδρύθηκε το 2018 από μία αυτοοργανωμένη ομάδα αναπήρων, με σκοπό τη δράση για διεκδίκηση συμπερίληψης και προσβασιμότητας. Υλοποιήθηκε ως συνέχεια του προσβάσιμου portal meallamatia.gr με όραμα την εξάλειψη της υποεκπροσώπησης των αναπήρων στον δημόσιο λόγο.

Περισσότερα στο διαδίκτυο:

 YouTube Facebook 
 Instagram LinkedIn
 TikTok

Back to top