Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Εργαλείο πολιτισμού & μουσικής παιδείας το Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώνεται μια πρώτη περίοδος (από 01/09/2019 μέχρι σήμερα) για το Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης. Με την καθοδήγηση της Δημοτικής Αρχής τόσο επί της Προεδρίας της Δημοτικής Συμβούλου, Μαρίας Τερζίδου όσο και επί Προεδρίας του Δημοτικού Συμβούλου, Αθανάσιου Αναγνώστου, σε αγαστή συνεργασία τους με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, το Ωδείο του Δήμου (ΔΩΚ) μπήκε σε μια νέα εποχή δράσεων και δραστηριοτήτων.

Κύριος στόχος της νέας Διοίκησης υπήρξε, εξαρχής, η οργάνωση – εκσυγχρονισμός της Γραμματείας του ΔΩΚ, η ανάπτυξη αμεσότερης επικοινωνίας με τους μαθητές και τους γονείς/κηδεμόνες τους, καθώς και η συνεχής μέριμνα για επαρκή κάλυψη (στο μέτρο του δυνατού) σημαντικών ελλείψεων σε υποδομές κ.α.

Στο χρονικό αυτό διάστημα ενισχύθηκε το κοινωνικό πρόσωπο του ΔΩΚ με την αριθμητική αύξηση και ποιοτική διεύρυνση των κοινωνικών ομάδων που δικαιούνται οικονομική ελάφρυνση, όπως οι μονογονεϊκές οικογένειες, τα ΑμεΑ, οι μαθητές που διαμένουν εκτός πόλης Κατερίνης, καθώς και οι εργαζόμενοι ΔΩΚ. Επιπρόσθετα, το 10% από τον συνολικό αριθμό των σπουδαστών του Δημοτικού Ωδείου είναι ωφελούμενοι μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης λόγω ανεργίας και εξαιρετικά χαμηλού εισοδήματος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη του τις εκπαιδευτικές προτάσεις των καθηγητών, με τη δημιουργία νέων τμημάτων φοίτησης, όπως το προπαρασκευαστικό τμήμα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια Μουσικών Σπουδών, δωρεάν σεμινάρια γνωριμίας με τη Μουσική σε παιδιά Δημοτικού, συμμετοχή των παιδικών τμημάτων Χορωδίας σε πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.ά.

Επιπλέον, ξεκίνησαν οι διαδικασίες ένταξης του ΔΩΚ σε προγράμματα ERASMUS, αποφασίσθηκε η δημιουργία δικτύου χορηγών με συγκεκριμένες κατηγορίες και προνόμια, συντάχθηκε κανονισμός φιλοξενίας συλλόγων & πολιτιστικών φορέων του Δήμου Κατερίνης με αποτέλεσμα τη φιλοξενία δύο αξιόλογων χορωδιών της πόλης μας (Μικτή Χορωδία Κατερίνης και Αλκυονίδες) και της ορχήστρας «Πολυτονική Ορχήστρα Κατερίνης».

Τέλος, εξαιρετικές εντυπώσεις άφησε το 24ο Φεστιβάλ Χορωδιών που διοργάνωσε διαδικτυακά το Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ η Φιλαρμονική Ορχήστρα του, μαζί με εβδομήντα τρεις φιλαρμονικές ορχήστρες από Ελλάδα και Κύπρο, έδωσε δυναμικό παρόν στον εορτασμό των 200 χρόνων ανεξαρτησίας της πατρίδας μας, συμπράττοντας διαδικτυακά στην εκτέλεση του εμβατηρίου “25η Μαρτίου”.

Σε δηλώσεις της  η κ. Τερζίδου ανέφερε ότι «Το ΔΩΚ, στη δύσκολη συγκυρία του κορωνοϊού, ακολούθησε πιστά και με επιτυχία την εξ αποστάσεως συνέχιση της διδασκαλίας των μαθητών του, με αποτέλεσμα η επαναφορά του σε λειτουργία να γίνει με εκπαιδευτική αρτιότητα και να οδηγηθεί στην ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, με την επιτυχή διενέργεια προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων. Με την ίδια επιτυχία ξεκίνησε και συνέχισε  και το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Σε μία δύσκολη και για την μουσική Παιδεία συγκυρία, η Διοίκηση του ΔΩΚ, τροποποίησε τους στόχους και τις προτεραιότητές της με βασικό γνώμονα τη βέλτιστη σπουδή των μαθητών και την υγειονομική ασφάλεια όλων».

Σε δηλώσεις του ο κ. Αναγνώστου τόνισεότι «Με την καθοδήγηση του Δημάρχου Κώστα Κουκοδήμου συνεχίζουμε το έργο και την αποστολή μας. Όλα τα μέλη της μεγάλης οικογένειας του Δ.Ω.Κ. – η Διοίκηση, η Διεύθυνση, το Διδακτικό και Διοικητικό Προσωπικό, οι σπουδαστές με τις οικογένειές τους – δεσμευόμαστε ότι θα εξακολουθήσουμε με συνέπεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης την ανοδική πορεία του και την ευρεία μουσική –  πολιτιστική του προσφορά στην Κατερίνη, στην Πιερία».

Back to top