Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Η Περίσταση είναι οικισμός της Κατερίνης. Ανήκει στη Δημοτική Κοινότητα Περίστασης του Δήμου Κατερίνης. Απέχει 3 χιλιόμετρα από το κέντρο της Κατερίνης και βρίσκεται σε υψόμετρο 26 μ. Με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2011 έχει πληθυσμό 2.545 κατοίκους.

Υποδομή

Στο χωριό υπάρχει ένα δεκαθέσιο δημοτικό, ένα γυμνάσιο, ένας γεωργικός συνεταιρισμός, ένα διθέσιο νηπιαγωγείο και ένας δημοτικός παιδικός σταθμός, ένας πολιτιστικός σύλλογος (ο Σύλλογος Ανατολικοθρακών Περίστασης & Ν. Πιερίας) όπου ιδρύθηκε από πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης το 1998, ένα ΚΕΠ, μία στρατολογική υπηρεσία (η οποία μεταφέρθηκε από το Σβορώνο) και η Αθλητική Ένωση (Α.Ε. Περίστασης), η οποία αγωνίζεται στο ποδόσφαιρο στη Β΄ ερασιτεχνική κατηγορία. Ο κεντρικός ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο. Λαμπρός είναι ο εορτασμός της μνήμης και του Αγίου Μόδεστου, προστάτη των γεωργών, των κτηνοτρόφων και των ζώων. Η εικόνα του αγίου τίθεται σε προσκύνημα στο ναό και φιλοξενείται από κάποιον πιστό στο σπίτι του (με τη σειρά), όπου συγκεντρώνονται και άλλοι πιστοί. Προσφέρεται κρασί και τσίπουρο.

Η ιατρική περίθαλψη καλύπτεται από πλανόδιο ιατρό, ο οποίος έρχεται μία φορά την εβδομάδα. Υπάρχουν δύο φαρμακεία. Κύριες γεωργικές καλλιέργειες είναι τα ροδάκινα, το καλαμπόκι, τα τεύτλα, το σιτάρι και η ντομάτα. Αξιόλογο είναι το ξωκλήσι της Ζωoδόχου Πηγής (Παναγίας.

Ιστορικά στοιχεία

Το χωριό ιδρύθηκε με την ονομασία Νέα Περίστασις μετά το 1922, από πρόσφυγες προερχόμενους από την Περίσταση (σημερινή Σάρκιοϊ της ανατολικής Θράκης). Εκτός από Θρακιώτες, τα τελευταία χρόνια εγκαταστάθηκαν Πόντιοι και Βλάχοι. Την περίοδο της Κατοχής, εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς 14 κάτοικοι του χωριού. Στην Περίσταση βρισκόταν και η έδρα του στρατοπέδου των Νεοζηλανδών Συμμάχων, οι οποίοι είχαν φιλοξενηθεί από κατοίκους της γειτονικής Καλλιθέας. Από το 1947 μέχρι το 1950 εγκαταστάθηκαν στο χωριό κάτοικοι από τα Σκοτεινά, που είχαν πληγεί από τους αντάρτες, στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Α.Ε. Περίστασης

Η Αθλητική Ένωση Περίστασης είναι αθλητικό σωματείο το οποίο εδρεύει στην Περίσταση Πιερίας και αγωνίζεται στα τοπικά πρωταθλήματα του νομού. Ποδοσφαιρικά σωματεία υπήρχαν στην Περίσταση από το 1968, ο Όλυμπος και η Αναγέννηση. Έπειτα από τη συγχώνευσή τους δέκα χρόνια αργότερα προήλθε η Α.Ε.Π. Τα χρόνια που ακολούθησαν η ομάδα της Α.Ε.Π. αναδείχθηκε σε μια από τις δυνατότερες ομάδες της δεύτερης τοπικής κατηγορίας και αγωνίστηκε και στην πρώτη κατηγορία με σχετική επιτυχία. Αξιόλογα είναι και τα παιδικά τμήματα της ομάδας με πάμπολλες διακρίσεις εντός και εκτός νομού.

Γνωστοί ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τα παιδικά τμήματα της Α.Ε.Π. είναι οι Αλέξανδρος Τζιόλης, ο οποίος αγωνιζόταν το 2008 δανεικός στην Βέρντερ Βρέμης από τον Παναθηναϊκό και σήμερα (2013) αγωνίζεται με την φανέλα του ΠΑΟΚ, καθώς και ο Κώστας Γιαννούλης του Ηρακλή. Τα τελευταία 3 χρόνια η Α.Ε.Π. έχει χάσει τη δυναμική της εξαιτίας της αποχώρησης των τελευταίων ταλέντων της που ακολούθησαν ομάδες Δ’ Εθνικής όπως του Απόλλωνα Λιτοχώρου, του Γ.Α.Σ. Σβορώνου και αρκετών ομάδων που αγωνίζονται στην πρώτη τοπική κατηγορία της Πιερίας. Η Α.Ε.Π. έχει υπό την κατοχή της εκτάσεις αρκετών στρεμμάτων στα οποία υπάρχουν ένα γήπεδο με σκεπαστές κερκίδες χωρητικότητας χιλίων θέσεων, αποδυτήρια, κυλικείο και δύο βοηθητικά γήπεδα. Μόλις πέρυσι η ομάδα υποβιβάστηκε στην τρίτη κατηγορία. Το 2009 με πρωτοβουλία τεσσάρων ανθρώπων της Περίστασης η ομάδα αναδιοργανώνεται και ευελπιστεί να επανέλθει στις διακρίσεις.

Πηγή: Wikipedia

Πηγή φωτογραφικού υλικού: Διαδίκτυο

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο