Στην τελική ευθεία η δημιουργία οργανωμένου οικισμού προσωρινής μετεγκατάστασης των Ρομά
- Υπεγράφη από τον πρόεδρο της Επιτροπής ΧΜ ΕΟΧ και από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ι. Τσακίρη η προγραμματική συμφωνία υλοποίησης του έργου
- Κώστας Κουκοδήμος: «Μεγάλο στοίχημα – πρόκληση, καθώς συνδέεται άμεσα με την αρμονική ένταξη των Ρομά στην οικονομική – κοινωνική ζωή της πόλης»
Την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του έργου κατασκευής 56 οικίσκων, για την κοινωνική ένταξη και τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών στέγασης των 330 περίπου Ρομά της Κατερίνης, συνολικού προϋπολογισμού 7 εκ.ευρώ (5 εκ.€ ΧΜ ΕΟΧ+2 εκ.€ εθνικοί πόροι), με χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ – Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, σηματοδοτεί η υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας από τον πρόεδρο της Επιτροπής ΧΜ ΕΟΧ και στην συνέχεια, εκ μέρους της Ελλάδας, από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ι. Τσακίρη, με ημερομηνία 10.07.2020.
Πρόκειται για το έργο: «Προσωρινή μετεγκατάσταση οικισμού Ρομά στην περιοχή Πέλεκα του Δήμου Κατερίνης στα πρότυπα κοινωνικής κατοικίας», για το οποίο, θα εκδοθεί η ΥΑ χρηματοδότησης του προγράμματος, σύμφωνα με την Κ.Υ.Α ΣΔΕ ΕΟΧ και η αποστολή της επιστολής δέσμευσης στη βάση της υπογεγραμμένης συμφωνίας από τον Δήμο Κατερίνης.
Όπως τονίζει για τη θετική αυτή εξέλιξη ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος: «Εργαζόμαστε μεθοδικά, με έμφαση στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης των πολιτών. Η μετεγκατάσταση της κοινότητας Ρομά, συνιστά στοίχημα και μία μεγάλη πρόκληση για όλους μας, καθώς συνδέεται άμεσα με την αρμονική ένταξη των μελών της στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Επιπλέον, η διάρκεια ζωής των παρεμβάσεων αυτών πέραν της χρονικής διάρκειας του ίδιου του προγράμματος, αποτελούν τα βασικά θέματα που πρόκειται να παρακολουθήσουμε στενά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε συνεργασία με τις δότριες χώρες του ΕΟΧ, (Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν), κατά την πορεία υλοποίησης και αξιολόγησης του προγράμματος. Οι 56 οικογένειες που θα εγκατασταθούν έχουν ήδη καταγραφεί από τις υπηρεσίες του Δήμου μας και έχουν μετακινηθεί σε προσωρινό καταυλισμό έως ότου καταστεί εφικτή η μετεγκατάστασή τους στον νέο πρότυπο οικισμό».
Παράλληλα, ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για την εποικοδομητική συνεργασία τόσο τις δότριες χώρες, τις ελληνικές αρχές και τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας, που όπως είπε «κρίνεται ως στοιχείο καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του ιδιαίτερα απαιτητικού αυτού εγχειρήματος».
Επίσης, όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου, που εργάστηκαν για την Προγραμματική Συμφωνία, καθώς και για την απρόσκοπτη και επιτυχημένη υλοποίηση έως σήμερα του προγράμματος π.χ. σε ό,τι αφορά τις υποδομές της ΔΕΥΑΚ έχουν εκπονηθεί όλες οι απαιτούμενες μελέτες και έχουν δρομολογηθεί όλες οι σχετικές αδειοδοτήσεις, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα το έργο, με την ολοκλήρωση του οποίου, σύμφωνα με πρόταση του κου Κουκοδήμου αναμένεται να δημιουργηθούν και άλλες υποδομές για τον οικισμό, όπως αθλητικοί χώροι, χώροι ψυχαγωγίας για παιδιά κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι, είχε προηγηθεί στις αρχές του χρόνου συνάντηση του Δημάρχου Κώστα Κουκοδήμου με τον Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γεώργιο Σταμάτη, προκειμένου να υπάρξει από κοινού συντονισμός και με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εσωτερικών και Κοινωνικών Υποθέσεων για τα βήματα και τη διαδικασία που απαιτήθηκε να ακολουθηθεί για τη χρηματοδότηση όλων των φάσεων του έργου. Επιπλέον, στο τέλος Φεβρουαρίου συνάντηση εργασίας στο Δημαρχείο Κατερίνης, με τον Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας και εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.
Η ταυτότητα του προγράμματος
Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος του από 31.10.2017 Μνημονίου Κατανοήσεως – MoU-ανάμεσα στις Δότριες χώρες και την Ελλάδα για τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό ΕΟΧ, περιόδου 2014-2021. Την υπογραφή του MoU, ακολούθησε, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κανονισμού ΧΜ ΕΟΧ 2014-2021, η φάση της εξειδίκευσης του Προγράμματος και κατάρτισης της Προγραμματικής Συμφωνίας (Νοέμβριος 2017-Ιούλιος 2020). Διαχειριστής του Προγράμματος είναι η ΕΥ «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, Τομέας Απασχόλησης & Κοινωνικής Οικονομίας» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στρατηγικός εταίρος του Προγράμματος, σύμφωνα από την από 19.3.2020 τροποποίηση του MoU είναι η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Στο έργο συμμετέχει ως Διεθνής Εταίρος ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) ο οποίοςαποτελεί βασικό συνομιλητή της ΕΕ για θέματα Ρομά και στο πρόγραμμα συμμετέχει παρέχοντας υποστήριξη και τεχνογνωσία για την υλοποίηση του.
Γενικότερα, πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα ενδυνάμωσης και ένταξης των κοινοτήτων Ρομά, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις 15 χώρες που ωφελούνται από τις επιχορηγήσεις του ΕΟΧ περιόδου 2014 – 2021. Πέρα από το προκαθορισμένο έργο στον Πέλεκα, περιλαμβάνει και τη Σύσταση Ομάδας Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά (Task Force supporting Roma inclusion and empowerment), καθώς και τρεις μικρές επιχορηγήσεις, που επικεντρώνονται ως εξής:
1. Ενδυνάμωση νέων και γυναικών Ρομά
2.Προώθηση και υποστήριξη παιδιών Ρομά σε παιδικές κατασκηνώσεις
3.Μικρής κλίμακας παρεμβάσεις για την ενδυνάμωση και τη στήριξη των Ρομά σε τοπικό επίπεδο
Διάρκεια προγράμματος: 36 μήνες, ολοκλήρωση έως και31/12/2024.