Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Το Ελατοχώρι σε Γιορτή: Γεύσεις, Φύση &  Γαστρονομία έσμιξαν στα Πιέρια

– Κέρδισε εντυπώσεις & επισκέπτες  το  Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Βουνού & του Δάσους

– Ώθηση στον ποιοτικό τουρισμό & εξωστρέφεια 365 ημέρες τον χρόνο

Το Ελατοχώρι «ντύθηκε» με τα αρώματα και τις γεύσεις της πιερικής γης το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Σεπτεμβρίου, φιλοξενώντας το «Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Βουνού και του Δάσους». Με φόντο τα Πιέρια Όρη, παραγωγοί, επαγγελματίες της εστίασης, σεφ, μουσικοί, σύλλογοι, δημοσιογράφοι, influencers από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πλήθος επισκεπτών έζησαν ένα διήμερο γεμάτο ζωντάνια, πολιτισμό και γαστρονομία. Η γιορτή έσμιξε μοναδικά την τοπική γαστρονομία με τη φύση και τους ντόπιους κατοίκους. Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού  – Τουρισμού του Δήμου Κατερίνης, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.

«Με δημιουργικές δράσεις αναδεικνύουμε τη γαστρονομία του τόπου μας και παράλληλα δίνουμε ώθηση στον ποιοτικό τουρισμό και την εξωστρέφεια 365 μέρες τον χρόνο», ανέφερε ο Δήμαρχος Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος ενώ η αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού, Ελίνα Διαμαντοπούλου τόνισε: «Το Φεστιβάλ απογειώνει την τοπική γαστρονομία και αναδεικνύει κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας. Οι εκδηλώσεις έγιναν αφορμή για να έρθουμε πιο κοντά, να χαρούμε τη φύση και να απολαύσουμε τον πλούτο της πιερικής γης. Δημιουργούμε αφορμές για να στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς».

Η ταυτότητα των εκδηλώσεων

Την έναρξη του Φεστιβάλ δεν πτόησε η βροχή και έγινε το Σάββατο με “Mindfulness Yoga” στο κοινοτικό κτίριο, καθώς και με το “Πρωινό των Μουσών” με προϊόντα της πιερικής γης, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Πιερίας και την Ένωση Ξενοδόχων. Παρόντες στην έναρξη,  ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κώστας Πίτσιας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης, ο πρόεδρος της κοινότητας Ελατοχωρίου, Βασίλης Γκουτζιούλης, ενώ το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Χαράλαμπος Χρ. Μπρουσκέλης, ο αντιδήμαρχος, Ηλίας Τάπρας, εκπρόσωποι Βουλευτών, η Διευθύντρια ΔΙ.Π.Ε. Πιερίας, Παρθένα Τριανταφυλλίδου κ.ά. Τον μουσικό τόνο της εκδήλωσης έδωσαν (την Παρασκευή), ο Παναγιώτης Λιμπανοβνός και ο Κώστας Καψάλης.  Το  Φεστιβάλ  συνεχίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου με υπέροχες γεύσεις Μακεδονικής Κουζίνας (μπατζίνα κ.ά), από την Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδος (Culinary Professionals Greece), παρουσία και του αντιδημάρχου Κατερίνης, Μιχάλη Γεωργιάδη.

Επίσης, με αυθεντικούς παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά του Πολιτιστικού Λαογραφικού  Ομίλου Ελατοχωρίου, του Χορευτικού Αναπτυξιακού Ορειβατικού Συλλόγου Ρητίνης (ΧΑΟΣ) και ένα δυναμικό live με τους NIKOS GKANAS THE BAND Feat Marina Pintore.  Νωρίτερα έγινε ξύλευση δέντρων & περίπατος στο δάσος με τον Αναγκαστικό Δασικό Συνεταιρισμό Ελατοχωρίου. 

Δεκάδες παιδιά στην «ΚΕΡΑΜΙΔΑ» για το κυνήγι θησαυρού

Με φθινοπωρινή αύρα και την αυθεντικότητα των Πιερίων, η γιορτή πολιτισμού και γαστρονομίας ολοκληρώθηκε την Κυριακή, αφήνοντας στους επισκέπτες γεύσεις και μνήμες που θα τους συνοδεύουν για καιρό. Συγκεκριμένα με το κυνήγι θησαυρού, όπου δεκάδες  παιδιά μαγείρεψαν λαλαγγίτες με τυρί στην «Πηγή Κεραμίδα». Επίσης, με μαγειρική  επικεντρωμένη σε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Πιερίας ενώ με θέμα «Μεσογειακή Διατροφή & Αντιοξειδωτικά: Το Μυστικό της Μακροζωίας», μίλησαν η Ευαγγελία Παρμαξίδου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc & η Νότη Χριστοφορίδου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος. Η αυλαία του Φεστιβάλ έκλεισε το απόγευμα της Κυριακής,στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου, όπου λειτούργησε το διήμερο υπαίθρια αγορά με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.

 Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται από τον Δήμο Κατερίνης/Αντιδημαρχία Τουρισμού – Πολιτισμού προς:

– Την Τοπική Κοινότητα Ελατοχωρίου και τον Πρόεδρο Βασίλη Γκουτζιούλη

-Το Επιμελητήριο Πιερίας και ιδιαίτερα τον πρόεδρο Κώστα Πίτσια για την υποστήριξη της διοργάνωσης και ειδικότερα της συμμετοχής της Culinary Professionals Greece που παρουσίασε τη Μακεδονική Κουζίνα.

-Την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας και τον Πρόεδρο Ηρακλή Τσιτλακίδη για την συμβολή του στην παρουσίαση του πρωινού των Μουσών,  «το πιερικό πρωινό», που εδώ και χρόνια η Ένωση Ξενοδόχων παρουσιάζει στο εξωτερικό στο πλαίσιο εκθέσεων και όχι μόνο.

Τους Αντιδημάρχους Κατερίνης:

–  Καθαριότητας – Ηλία Τάπρα, Τεχνικών Έργων – Χρήστο Μπογιατζή, Πρασίνου – Κώστα Τσιουκάνη

Τον πρόεδρο των  δημοτικών παρκινγκ ΠΟΛΙΣ Α.Ε., Γιώργο Μπαλαούρα.

Επίσης, ευχαριστίες προς:

-Τον σεφ Δημήτρη Δερμίση με την ομάδα του, που ανέλαβε και διεκπεραίωσε όλο το μαγειρικό σκέλος του Φεστιβάλ.

-Τη διοίκηση του Συλλόγου Επαγγελματιών Ελατοχωρίου.

– Τη διοίκηση του Αναγκαστικού Δασικού Συνεταιρισμού Ελατοχωρίου και τον Πρόεδρο Μπαρέκα Χρήστο.

– Τη διοίκηση του Μελισσοκομικού Συλλόγου Πιερίας «Ο Άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων» και τον Πρόεδρο Νίκο  Τσερτικίδη.

Επιπλέον, προς:

– Τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Πιερίας για την συμμετοχή του στην ενότητα «Μαγειρεύουμε με τροφές Πλούσιες σε Αντιοξειδωτικά», τους βοηθούς – εκπαιδευόμενους της Μέριμνας Παιδιού για την συμμετοχή τους στο μπουφέ (σερβίρισμα επισκεπτών), τις διατροφολόγους Ευαγγελία Παρμαξίδου και Νόπη Χριστοφορίδου, την κλινική ψυχολόγο και Master Yoga Instructor,  Γιώτα Ελευθεριάδου.

– Για το Κυνήγι Θησαυρού ευχαριστίες εκφράζονται  στις εθελόντριες που υποστήριξαν τη δράση και ιδιαίτερα προς την Κατερίνα Μπακλέ (@katerinaction).

– Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και τη Διασωστική Ομάδα Πιερίας που παρείχαν την υγειονομική κάλυψη.

– Την ΕΡΤ και την εκπομπή «ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ», τους τηλεοπτικούς σταθμούς της Σερβίας TV PRVA & RTK, τους εκπροσώπους των τοπικών και περιφερειακών μέσων ενημέρωσης, τα μέλη του συλλόγου Zastava που ενέταξαν στο πρόγραμμα παρουσίας τους στη χώρα μας, την Κατερίνη και το Ελατοχώρι.

 Τους τοπικούς Παραγωγούς – Εκθέτες:

Οινοποιείο Ωραία Γη – Πουλιάκης Γεώργιος

Οινοποιείο Κτήμα Ξηρομερίτης

Εργαστήρι των Πιερίδων – Κουτλουμπάση Γεωργία

Honey Morna Olympus – οικ. Κυπαρίσση

Χυμός Ρόδι – Αφοί Σαμαρά

Μέλι Μουσών – Οικονόμου Ευαγγελία

Μέλι Ελατοχωρίου Μπλέτσιος Θεοδωρος

Τσάι Ολύμπου – Κωστόπουλου Κωνσταντίνου

Βιολογικό Μέλι Ζωής – οικ. Κουτλουμπάση

Τους χορηγούς:

 Κρεαταγορά «Φουρκιώτης»

Χοιροτροφική Α.Ε., κρεοπωλείο «Μπιτόπουλος»

Ελληνικό Παραδοσιακό Ψητοπωλείο «Ο Σερίφης»

Φάρμα Φωτιάδη

“Τυροκομικά Καραμήτρου”

Κοτόπουλα Ολύμπου «Αμβοσιάδης»

Φρέσκα Αυγά «Ξυδούς»

Αρτοζαχαροπλαστείο «Εύγευστον»

Σαλάτες «Άλφα Γεύση»

Παραδοσιακές πίττες «Τρύφων»

Αντιπροσωπεία Τροφίμων «Boskos Food»

«BeOlymp Kalaitzis»

«InterOliva Food Industry»

«Burrata – The Pizza Company»

Ιχθυοπωλείο «Γρηγόρης»

Κάβα «Γκοτζαμανίδης»

«Καζαντσίδης GAS» Φιάλες υγραερίου

Baech Bar «Almira»

Εξοπλιστική Πιερίας HO.RE.CA

«ΦΡΟΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ» Βασιλειάδης.

Back to top