Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Δήμος Κατερίνης – Δημοτικό Ωδείο: Φωνή & Ακουστική Οικολογία

  • Μουσείο Logic Επιστήμης & Τεχνολογίας του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας.
  • Σάββατο 10/05 & ώρα 19:00

Εξερευνώντας τις σύνθετες σχέσεις μεταξύ ήχου, τεχνολογίας, οικολογίας και τέχνης, η παρούσα συναυλία και το video art του συνθέτη Δημήτρη Μπάκα λειτουργούν ως μια καλλιτεχνική πρωτοβουλία που επιδιώκει να συνδέσει την επιστημονική γνώση με την καλλιτεχνική έκφραση, φέρνοντας στο προσκήνιο κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα της εποχής μας.      

Η προσέγγιση βασίζεται σε δύο κύριους άξονες: την ακουστική οικολογία και τη δημιουργία μέσω video art και sound art. Η ακουστική οικολογία διερευνά τη συνύπαρξη βιολογικών, γεωφυσικών και μηχανικών ήχων στο περιβάλλον, με κεντρικό άξονα την ανθρώπινη φωνή ως φορέα νοήματος και μνήμης.                             

Παράλληλα, η τέχνη αξιοποιείται ως μέσο έκφρασης σύγχρονων οικολογικών ανησυχιών, μετατρέποντας φαινόμενα όπως η ηχορύπανση και η ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση σε οπτικοακουστικές εμπειρίες με ισχυρό αισθητικό και στοχαστικό αποτύπωμα.

Τη συναυλία τιμούν με τη συμμετοχή τους τρεις εξαίρετες ερμηνεύτριες: η Νατάσσα Μαρέ Μουμτζίδου, η Αθηνά Κατσανεβάκη και η Μαρία Καραμούζα.

«Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε αυτή την πρωτοποριακή καλλιτεχνική πρωτοβουλία του Δημήτρη Μπάκα, που συνδυάζει ήχο, τεχνολογία, οικολογία και τέχνη. Η συναυλία και το video art αναδεικνύουν κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα μέσα από την ακουστική οικολογία και τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση, με τη συμμετοχή εξαιρετικών συντελεστών. Προσκαλούμε όλους να βιώσουν αυτή τη μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία» σημειώνει σε δήλωσή του, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού & Δημοτικού Ωδείου, Γιώργος Κοκαβίδης.

H είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Βιογραφικό συμμετεχόντων:

Δημήτρης Μπάκας
Συνθέτης/Καλλιτέχνης Ήχου

Βιογραφικό

Γεννημένος στην Κατερίνη το 1975, ο Μπάκας σπούδασε Σύνθεση με τον Θεόδωρο
Αντωνίου. Το 2004 μετακόμισε στο Λονδίνο για περαιτέρω σπουδές στη Σύνθεση στο
Goldsmiths, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου απέκτησε MMus και PhD υπό την
επίβλεψη του Roger Redgate. Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού του, παρακολούθησε το Μεταπτυχιακό στην Ηλεκτροακουστική Σύνθεση στο Goldsmiths. Το 2009 ήταν υποψήφιος συνθέτης στο Sound and Music. Για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011, ο Μπάκας ήταν επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη (αποδεκτός από τον Tristan Murail).

Η μουσική του έχει εκτελεστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ και
έχει συμμετάσχει επιτυχώς σε διαγωνισμούς και σε residencies παγκοσμίως, ενώ
συμμετέχει τακτικά σε συνέδρια όπως, Sonic Mmabolela (Νότια Αφρική, 2013), Joint
ISCM/SMC (Αθήνα, 2014), 3ο-4ο-5ο Συνέδρια για την Ακουστική Οικολογία (Αθήνα,
2014 – Μυτιλήνη, 2016, Καλαμάτα, 2019), Composer in Residence, Visby Centre for
Composers (Σουηδία, Γκότλαντ, 2015 και 2017), ICMC (Βόρειο Τέξας, 2015), AAWM
και FMA (Θεσσαλονίκη, 2016), SMC (Κύπρος, 2018), MOISA (Θεσσαλονίκη, 2019),
Εθνική Λυρική Σκηνή (Παραγγελία – ‘R-evolution’, 2022), Ωδείο Νάκας και Ένωση
Ελλήνων Συνθετών (Συναυλία για Βιολί, 2023), ISCM 2023 (Selected Composer,
Representing Greece, Faroe Islands), κ.α.

Είναι επίσης ενεργός ως Καλλιτέχνης Ήχου, συνεργαζόμενος κυρίως με Μουσεία. Για
τα ηχητικά του έργα, του απονεμήθηκε Certificate of Artistic Achievement from the
Luxemburg Art Prize 2022 ‘in recognition of his high artistic quality’.

Τα ηχητικά έργα του περιλαμβάνουν έργα όπως, Ηχητική Εγκατάσταση για το
Μουσείο Ελληνικών Παραδοσιακών Ενδυμασιών Β. Καρέλια (τέσσερις παραγγελίες);
Ειδική Καλλιτεχνική Εγκατάσταση για τον Πύργο των Γιαννιτσών (παραγγελία από τον
Δήμαρχο Γιαννιτσών); Ηχητική Εγκατάσταση για το Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας
και Θράκης (παραγγελία); Ηχητική Εγκατάσταση για το Αρχαιολογικό Μουσείο
Θεσσαλονίκης. Ηχητικό έργο για Ομαδική Έκθεση στο Museo Nacional Centro de Arte
Reina Sofia (Μαδρίτη); Διαδραστική Ηχητική Εγκατάσταση με μεταλλική κατασκευή
και ζωντανή επεξεργασία ήχου (Olympolis art project χρηματοδοτούμενο από το
Υπουργείο Πολιτισμού); Ηχητική Εγκατάσταση για την έκθεση «Ένδυμα Ψυχής»
στο Μουσείο Ακρόπολης (Αθήνα) υπό την αιγίδα της προέδρου της Δημοκρατίας, κ.λπ.

Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών (ΕΕΜ), της Ελληνικής Ένωσης
Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής (ΕΣΣΗΜ), του Κέντρου Σύγχρονης
Μουσικής Έρευνας (ΚΣΥΜΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Ακουστικής Οικολογίας
(ΕΕΑΟ) και του temp’Ora Project.

Νατάσσα Μάρε Μουμτζίδου 

Συνοπτικό Βιογραφικό

Η Νατάσσα Μάρε Μουμτζίδου είναι μουσικός, βοκαλίστρια, αυτοσχεδιάστρια. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και έχει συμπράξει με πληθώρα πολιτιστικών οργανισμών και κορυφαίων καλλιτεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η σταδιοδρομία της συμπεριλαμβάνει συνεργασίες και προσωπικές παρουσιάσεις σε όλα τα είδη μουσικής από τη δημοφιλή μέχρι την πειραματική και λόγια μουσική και από τις από κειμένου ερμηνείες μέχρι τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Έχει εκδώσει 7 προσωπικά ηχογραφήματα για τα οποία έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές από τον ελληνικό και διεθνή τύπο και συνεργασίες της έχουν βραβευτεί από μεγάλους οργανισμούς του εξωτερικού. Ιδρυτικό μέλος του διεθνούς οργανισμού «Interaction International ADELPHOPOIESIS», εμπνεύστρια και επί κεφαλής του φεστιβάλ Sound of Art,  η καλλιτέχνιδα έχει ευρέως ασχοληθεί με την θεραπευτική διαμέσου της μουσικής και του λόγου πραγματοποιώντας παρουσιάσεις, εργαστήρια και σεμινάρια ελεύθερης έκφρασης και φωνητικού αυτοσχεδιασμού στην ελλάδα και το εξωτερικό.

Αθηνά Κατσανεβάκη

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Βιογραφικό

Η Αθηνά Κατσανεβάκη γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1968 στη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα. Έχει σπουδάσει Μουσικολογία, Βυζαντινή Μουσική και Βιολί. Το 1998 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή (Phd) στην Ιστορική Εθνομουσικολογία. Από το 1990 έχει διεξαγάγει εντατική επιτόπια έρευνα, επανειλημμένα, σε περισσότερες από 200 μικρές κοινότητες κυρίως στην περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας (Ήπειρος, Μακεδονία, Θεσσαλία), με πιο περιορισμένες έρευνες σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, στη Νότια και Κεντρική Αλβανία και στο κράτος της Βόρειας Μακεδονίας, μεταξύ ελληνόφωνων καθώς και δίγλωσσων ή άλλων γλωσσικών εθνοτικών ομάδων. Η έρευνά της και η επιτόπια εργασία της έχουν επαινεθεί από την Ακαδημία Αθηνών. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε παγκόσμια και διεθνή συνέδρια και είναι μέλος του MOISA (Αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή μουσική) και του ICTM (Διεθνές Συμβούλιο για την Παραδοσιακή Μουσική).

Από το 1990 ασχολείται με το παραδοσιακό τραγούδι και την ερμηνεία, όσον αφορά τη συνεργασία της φωνής με τις φωνητικές τεχνικές που συναντώνται στο παραδοσιακό τραγούδι σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με τρόπο που δεν κακοποιεί τη σύγχρονη προσωπικότητα του τραγουδιστή αλλά ενσωματώνει την παραδοσιακή μουσική μέσω της φωνής. Έχει ιδρύσει το φωνητικό εργαστήρι «Ηχώ». Έχει επίσης συνεργαστεί με συνθέτες σύγχρονης ευρωπαϊκής μουσικής, προσπαθώντας να βρει τρόπους ενσωμάτωσης παραδοσιακών φωνητικών στυλ στις σύγχρονες κοινωνίες. Δίδαξε για 12 χρόνια στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και πρόσφατα μετακινήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Μουσικών Σπουδών.

Μαρία Καραμούζα

Η σοπράνο Μαρία Καραμούζα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Είναι απόφοιτη του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Μονωδίας της Νάντιας Φιόρου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και master classes σχετικά με το τραγούδι και την σύγχρονη μουσική, ενώ παίζει παραδοσιακά κρουστά και τραγουδάει σε γλώσσες διάφορων χωρών της Μεσογείου.
Ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε όπερες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει χρόνια χορωδιακή εμπειρία, ενώ είχε για χρόνια το δικό της πολυφωνικό σχήμα με ερμηνείες κυρίως αφρικάνικων τραγουδιών. Συνεργάζεται με καταξιωμένους καλλιτέχνες του ελληνικού ρεπερτορίου, με παραγωγούς ηλεκτρονικής μουσικής και συνθέτες σύγχρονης μουσικής. Έχει συμμετάσχει σαν performer σε Bienalle Νέου Μουσικού Θεάτρου στο Μόναχο. Επιπλέον εξασκεί τεχνικές του τσίρκο, όπως ακροβατικά εδάφους, εναέρια ακροβατικά και ισορροπιστικές τεχνικές.

Back to top