Δήμος Κατερίνης: Συνεργασία με το Α.Π.Θ. για την «αναγέννηση» της Αστικής Σχολής
- Συνάντηση της αντιδημάρχου Πολιτισμού Ελίνας Διαμαντοπούλου με την Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Α.Π.Θ. Στυλιανής Λεφάκη
H επιτάχυνση των διαδικασιών για την πλήρη αποκατάσταση και ανάδειξη του εμβληματικού κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου της Αστικής Σχολής, στην καρδιά της Κατερίνης τέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης εργασίας μεταξύ της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Ελίνας Διαμαντοπούλου και της Αν. Καθηγήτριας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Α.Π.Θ., Στυλιανής Λεφάκη, με τη συμμετοχή του ειδικού συνεργάτη του Δημάρχου, Σπύρου Μπλάτσιου.
Όπως τονίστηκε, υπάρχει η ισχυρή βούληση του Δήμου Κατερίνης, σε συνεννόηση με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση μέρους των απαραίτητων εργασιών με ίδιους πόρους, παράλληλα με τις ενέργειες για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Επιπλέον, όπως επισημάνθηκε αυθαίρετες παρεμβάσεις που έγιναν στο παρελθόν, χωρίς την απαραίτητη μελέτη, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση του κτηρίου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η τοποθέτηση μονάδων κλιματισμού στην οροφή και οι εκτεταμένες φυτεύσεις που αυξάνουν την υγρασία στο φέροντα οργανισμό, αστοχίες που πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα.
Σύντομα αναμένεται η επίσκεψη της κας Λεφάκη στην Κατερίνη για την επιτόπια αυτοψία της Αστικής Σχολής και του περιβάλλοντος χώρου της. Η συμβολή της θα είναι καθοριστική στη σύνταξη της προκήρυξης για έναν ανοικτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός αυτός θα στοχεύει στην υποβολή ολοκληρωμένων μελετών που θα αφορούν τόσο την ανάδειξη του υπαίθριου χώρου και τις προοπτικές χρήσης του, όσο και την εκπόνηση της αναγκαίας τεχνικής μελέτης για το κτήριο.
Παράλληλα, θα διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασίας με το Μεταπτυχιακό Τμήμα Αποκαταστάσεων του Α.Π.Θ., προκειμένου να αξιοποιηθεί η επιστημονική τους γνώση στην εκπόνηση της μελέτης.
Προτεραιότητα θα δοθεί στην κατασκευή ικριώματος στήριξης του κτηρίου για την προστασία του. Όπως τονίστηκε από την κα Λεφάκη η μελέτη θα πρέπει να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αναγκών, όπως η διευθέτηση των ομβρίων υδάτων, η βελτίωση της λειτουργικότητας των χώρων, η αποκατάσταση και ανάδειξη των αρχιτεκτονικών στοιχείων, η επιλογή του κατάλληλου τρόπου θέρμανσης, η ενεργειακή αναβάθμιση, καθώς και η δημιουργία προσβάσεων για ΑμεΑ και βοηθητικών χώρων. Στόχος είναι να επιτευχθεί μια συνολική μελέτη που θα εξετάζει τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό του κτηρίου, εξασφαλίζοντας ένα άρτιο και λειτουργικό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διαμόρφωση ενός προσβάσιμου και ανοικτού υπαίθριου χώρου για όλους τους πολίτες, ο οποίος θα μπορεί να φιλοξενήσει ποικίλες εκδηλώσεις.
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ελίνα Διαμαντοπούλου δήλωσε σχετικά: «Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και δρομολογούμε βήμα – βήμα τις διαδικασίες σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και το πλαίσιο που τέθηκε. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε νέα ζωή σε αυτό το ιστορικό κτήριο, αντιμετωπίζοντας τις φθορές που προκλήθηκαν από το πέρασμα του χρόνου καθώς και από παλαιότερες, μη μελετημένες παρεμβάσεις. Στόχος της διοίκησης του Ι. Ντούμου είναι να δημιουργήσουμε έναν λειτουργικό και ελκυστικό χώρο για την πόλη και τους πολίτες».