Άσκηση για την «Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών λόγω εκδήλωσης Πλημμυρικών Φαινομένων»
Τη σημασία της πρόληψης, δηλαδή της πλήρους ετοιμότητας και της έγκαιρης προειδοποίησης με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων από πλημμύρες, τόνισε ο Δήμαρχος Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος, κατά την έναρξη της άσκησης επί χάρτου «ΝΗΡΗΙΣ 2024», που οργάνωσε το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας. Θέμα της άσκησης, που στο τέλος κρίθηκε ως επιτυχής, ήταν η «Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών λόγω εκδήλωσης Πλημμυρικών Φαινομένων» και πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου.
Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος επισήμανε ότι «η κλιματική κρίση είναι εδώ, γι’ αυτό και προσπαθούμε εμείς οι Δήμοι σε συντονισμό με το αρμόδιο υπουργείο να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι ώστε, μαζί με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα αποτελεσματικά».
Στην άσκηση, που συντόνιζαν ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Κατερίνης, Γεώργιος Γραμματικός, καθώς και η Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κατερίνης, Μαρία Ζωή – Αντωνακοπούλου, με την συνδρομή του Αντιπυράρχου της ΠΥ Κατερίνης Βακασίρη Νικόλαου, συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι Κοινοτήτων, Χρήστος Μπογιατζής, και Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Θωμάς Αναστασιάδης, όπως επίσης και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. Κατερίνης, Γιώργος Κυριακίδης (ως μέλος της Επιτροπής ΠΠ ΚΕΔΕ). Επιπλέον, συμμετείχαν: εκπρόσωποι των εξής φορέων και υπηρεσιών: ΔΙ.Π.Υ.Ν, ΠΥ Κατερίνης, Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας, Γ’ Λ/Τ Σκάλας Κατερίνης, XXIV Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, Ε.Κ.Α.Β., Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας ΑΔΜΘ, Διεύθυνση Δασών, Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας (Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων), Δήμος Κατερίνης (Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Δημόσιας Υγείας, Δημοτική Αστυνομία, Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας καθώς και η ΔΕΥΑΚ), αξιολογητές κ.ά.
Σκοπός της άσκησης ήταν ο έλεγχος της επάρκειας του επιχειρησιακού σχεδιασμού ενώ οι στόχοι της άσκησης επικεντρώθηκαν:
Στην προετοιμασία όλων των υπηρεσιών και επιχειρησιακά εμπλεκόμενων φορέων να ανταποκριθούν στους ρόλους και αρμοδιότητες, σύμφωνα με το σύστημα κινητοποίησης πολιτικής προστασίας, για την βέλτιστη δυνατή αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.
Στην επιχειρησιακή εγρήγορση και η μείωση του χρόνου ανταπόκρισης σε ανάλογα συμβάντα.
Στον έλεγχο της ορθολογικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικών μέσων.
Στη διαπίστωση της καλής λειτουργίας και επάρκειας των διαθέσιμων μέσων και εξοπλισμού.
Στην επιβεβαίωση της αποτελεσματικής επικοινωνίας ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς.
Στον εντοπισμό αδυναμιών και ελλείψεων και, εν συνεχεία, στη λήψη κατάλληλων μέτρων προς εξάλειψη αυτών.