Γνωμοδότησε το Δ.Σ. Κατερίνης επί της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου
- Tο Δ.Σ. επέλεξε το Σενάριο Χωρικής Ανάπτυξης με την υψηλότερη βαθμολογία για τις Δημοτικές Ενότητες Πιερίων, Πέτρας και Ελαφίνας
Με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης γνωμοδότησε θετικά επί των εναλλακτικών σεναρίων Χωρικής Ανάπτυξης της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) Δήμου Κατερίνης (Δ.Ε. Πιερίων, Ελαφίνας, Πέτρας), ύστερα από εισήγηση του Αντιδημάρχου Υπηρεσίας Δόμησης, Παναγιώτη Ιορδανίδη.
Όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος, η εκπόνηση της μελέτης έχει ανατεθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) σε ανάδοχο σχήμα οικονομικών φορέων και, επί αυτής της μελέτης η οποία προτείνει τρία σενάρια χωρικής ανάπτυξης, η δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας Δ. Κατερίνης με επικεφαλής τον Δήμαρχο, Ιωάννη Ντούμο, επέλεξε και εισηγήθηκε για τη χωρική ανάπτυξη της περιοχής μελέτης, το σενάριο με την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των προτεινόμενων, με συγκεκριμένες τροποποιήσεις / διαφοροποιήσεις.
Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Ολόκληρη η εισήγηση του Αντιδημάρχου, όπως παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, έχει ως εξής:
«Σήμερα, στο πλαίσιο εκπόνησης μελέτης με τίτλο «ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ» Δήμου Κατερίνης (Δ.Ε. Πιερίων, Πέτρας, Ελαφίνας), κληθήκαμε να γνωμοδοτήσουμε επί των εναλλακτικών σεναρίων Χωρικής Ανάπτυξης της μελέτης, η εκπόνηση της οποίας (μελέτης) έχει ανατεθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) σε ανάδοχο σχήμα οικονομικών φορέων.
Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια υπάγονται στο 1ο επίπεδο πολεοδομικού σχεδιασμού του άρθρου 7 του Ν.4447/2016 όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 10 του Ν.4759/2020 και ρυθμίζουν τη βιώσιμη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της εδαφικής έκτασης μίας ή και περισσοτέρων Δημοτικών Ενοτήτων. Οι επιμέρους χαράξεις των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων εναρμονίζονται με τις κατευθύνσεις των οικείων Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων, ως οφείλουν, με αυστηρώς καθορισμένα και ανελαστικά περιθώρια ευελιξίας και ανάδρασης που προβλέπονται στο πλαίσιο εξειδίκευσης και προσαρμογής των γενικότερων κατευθύνσεων στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής.
Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια αποτελούν πρωτοπόρα εργαλεία χωρικού σχεδιασμού, καθώς αποσκοπούν στην οργάνωση του εξωοικιστικού χώρου, στην ανάπτυξη παραγωγικών δομών της οικονομίας και στην ενεργοποίηση -όπου κρίνεται αυτό απαραίτητο- πολεοδομικών μηχανισμών, έχοντας ως μία φίλα προσκείμενη οπτική τόσο στη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, όσο και στα οικολογικά και κλιματολογικά προβλήματα σε τοπική και υπερτοπική κλίμακα.
Επιπροσθέτως, κάθε Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι ένα πολυσχιδές αντικείμενο με εξειδικευμένες, στις ανάγκες που επιτάσσει η εκάστοτε περιοχή, χαράξεις σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, οι οποίες διέπονται από τις αρχές τις βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης. Υπό αυτή την έννοια, για την εκπόνηση των εν λόγω μελετών ορίζεται ως απαραίτητη προϋπόθεση, με χρονολογική ιεραρχία, πρωτίστως η συγκέντρωση επικαιροποιημένων στοιχείων και η διεξοδική ανάλυση αυτών και, δευτερευόντως, η διατύπωση εναλλακτικών σεναρίων χωρικής ανάπτυξης.
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι, η διατύπωση εναλλακτικών σεναρίων και η επιλογή του πλέον συμφέροντος, αποτελεί συμμετοχική διαδικασία και γίνεται κατόπιν αξιολόγησης των χωρικών, εδαφολογικών, περιβαλλοντικών και κλιματικών διαστάσεων. Στο πλαίσιο εκπόνησης της μελέτης «ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (Δ.Ε. ΠΙΕΡΙΩΝ, ΕΛΑΦΙΝΑΣ, ΠΕΤΡΑΣ) ΔΗΜΟΥ ΠΥΔΝΑΣ-ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ (ΔΕ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ)», στις 14 Οκτωβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε, από το ανάδοχο μελετητικό σχήμα, παρουσίαση των εναλλακτικών σεναρίων Χωρικής Ανάπτυξης της περιοχής μελέτης που εμπεριέχονται στο κεφάλαιο Α10 της κύριας μελέτης.
Η αξιολόγηση των σεναρίων
Τα εν λόγω σενάρια αναρτήθηκαν διαδικτυακά στην ειδική Πλατφόρμα Συμμετοχής που διατηρεί το ΥΠΕΝ (https://polsxedia.ypen.gov.gr/) και θα παραμείνουν για πέντε (5) ημερολογιακές ημέρες κατόπιν της παρουσίασης, έτσι ώστε μέσω της πλατφόρμας αυτής να υποβληθούν τυχόν σχόλια και προτάσεις φορέων και κοινού. Κατόπιν του διαστήματος αυτού, τα σενάρια της μελέτης θα κλείσουν και θα υποβληθούν στο ΥΠΕΝ. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης καλείται να αξιολογήσει τα εναλλακτικά σενάρια Χωρικής Ανάπτυξης που έχουν αναπτυχθεί και υποβάλλει τα σχόλια και τις προτάσεις του. Στο πλαίσιο αυτό, η δημοτική μας ομάδα με επικεφαλής τον Δήμαρχο μας, Ιωάννη Ντούμο, επιλέξαμε και εισηγηθήκαμε για τη χωρική ανάπτυξη της περιοχής μελέτης, την επιλογή του σεναρίου, με την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των προτεινόμενων, με τις κάτωθι τροποποιήσεις / διαφοροποιήσεις:
1. Την ενσωμάτωση όλων των μέτρων βελτίωσης της προσβασιμότητας – αποκατάστασης του οδικού δικτύου που περιλαμβάνονται σε άλλο εναλλακτικό σενάριο, ήτοι να προστεθούν τα κάτωθι:
1.1. Επέκταση της οδού Ελατοχωρίου – Χιονοδρομικό Ελατοχωρίου ώστε να συνδεθεί με την υφιστάμενη οδό προς Καταφύγιο Κοζάνης.
1.2. Διερεύνηση της δυνατότητας οδικής ορεινής σύνδεσης των οικισμών Σκοτεινών – Άνω Μηλιάς – Ελατοχωρίου, με στόχο την σύνδεση όλων ορεινών τουριστικών προορισμών της Δυτικής Πιερίας.
1.3. Βελτίωση της υφιστάμενης οδού που συνδέει τον οικισμό Πέτρας Δ.Κατερίνης με τη Βροντού Δ.Δίου-Ολύμπου.
2. Οι Περιοχές Ελέγχου Χρήσεων Γης (ΠΕΧ) Δασικής Αναψυχής που προβλέπονται σε άλλο εναλλακτικό σενάριο, να υιοθετηθούν και στο επιλεγόμενο τελικά σενάριο.
3. Στις Περιοχές Ελέγχου Χρήσεων Γης (ΠΕΧ) με ονομασία «Ζώνη Ανάπτυξης Αγροτικών Δραστηριοτήτων», του σεναρίου που επιλέχθηκε, να προστεθούν επιλεγμένες χρήσεις που σχετίζονται με το χονδρεμπόριο. Επίσης, οι συνάδελφοι των άλλων δημοτικών ομάδων επέλεξαν το συγκεκριμένο σενάριο, ενώ υπέβαλαν σχόλια και προτάσεις που συμπεριλήφθηκαν στην σχετική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Χαίρομαι που η συνεδρίαση διεξήχθη σε άριστο κλίμα και που για ένα τόσο σοβαρό θέμα, για το καλό του Δήμου και των συνδημοτών μας, συμφωνήσαμε, αποφασίσαμε και γνωμοδοτούμε ομόφωνα όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, πλην του κ. Τσουπέη. Επίσης, για μια ακόμη φορά, ευχαριστώ ιδιαίτερα τους: Μπατσαρά Βασίλη και Πόδα Κατερίνα για την προσπάθεια που καταβάλουν, ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».