Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης: «Αυλαία» στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2024
Μικροί και μεγάλοι, εθελοντές, γονείς και παιδιά συμμετείχαν στη γιορτή λήξης της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, η οποία πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα, από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού/Τουρισμού στο Πνευματικό Κέντρο Δ. Κατερίνης. Ο λόγος για τη συναρπαστική διαδρομή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και το γεμάτο ενθουσιασμό δημιουργικό ταξίδι με πρωταγωνιστές τα παιδιά, που έφτασε στον τελευταίο του για φέτος σταθμό. Το καλοκαίρι, στη διάρκειά του, τα παιδιά έμαθαν για τα βιβλία, για το περιβάλλον, για τους πλανήτες και εμπνεύστηκαν από αυτά.
Τo κοινό, που βρέθηκε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, καλωσόρισε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού/Τουρισμού, Ελίνα Διαμαντοπούλου, η οποία μετέφερε το χαιρετισμό του Δημάρχου Κατερίνης, Ιωάννη Ντούμου, ευχαρίστησε έναν προς έναν: τα παιδιά, τους γονείς και τους εθελοντές για την πολύτιμη και ανιδιοτελή προσφορά τους, τονίζοντας την ιδιαίτερα δημιουργική συνεργασία. Επίσης, ευχαρίστησε το προσωπικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Βίκυ Κουκουλέκα και Δήμητρα Παπαζήση. «Εντάξαμε και πάλι στην καθημερινότητα και στις δράσεις της Δημοτικής μας βιβλιοθήκης, την καλοκαιρινή εκστρατεία προώθησης της ανάγνωσης και δημιουργικότητας και διαπιστώσαμε ότι η αναγνώριση για τη βιβλιοθήκη είναι ιδιαίτερα μεγάλη» τόνισε η κα Διαμαντοπούλου, η οποία προανήγγειλε – σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης – αντίστοιχες δράσεις φιλαναγνωσίας και στη διάρκεια του χειμώνα.
Επίσης, παρουσίασε την ταυτότητα του φετινού προγράμματος σημειώνοντας τη μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή 100 και πλέον παιδιών, ενώ ευχαρίστησε τις εθελόντριες; Αμπατζίδου – Τσαβδαρίδου Μαρία, Σιδηροπούλου Αρχοντία, Λαγομίχου Βάσω, Τουρλακίδου Ειρήνη, Μεϊμάρη Νένα, Μπακλέ Κατερίνα, Μπακλέ Ηλιάνα, Παπαδοπούλου Βίλλυ, Χατζηγεωργίου Σοφία, Χαραλαμπίδου Σοφία, Νικολοπούλου Μαρία, Οικονομίκου Βικτωρία).
Η ροή της εκδήλωσης
Η εκδήλωση άνοιξε με την προβολή οπτικοακουστικού υλικού από τις δεκάδες δράσεις του καλοκαιριού, μια μικρή αναδρομή σε εκδηλώσεις, χειροτεχνίες, παιχνίδια, γνωριμία με ουράνια σώματα, ταξίδια φαντασίας, που πραγματοποιήθηκαν. Συνεχίστηκε με την απονομή διπλωμάτων συμμετοχής στο πρόγραμμα για τα παιδιά 4 έως 12 ετών που έλαβαν μέρος, βεβαιώσεων για τους εθελοντές, καθώς και με περιήγηση στις εικαστικές δημιουργίες, που αποτύπωσε η φαντασία και το μεράκι των παιδιών.
Ειδική αναφορά έγινε και στο διαδραστικό πρόγραμμα για παιδιά με τίτλο: «Σε σέβομαι, με σέβεσαι. Έλα να παίξουμε», που προώθησε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής, της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας, Ελευθερία και Αθανασία Καούρη.
«Το πετράδι της ζωής» & ο Χρήστος Τατσιόπουλος
Η αυλαία έκλεισε με τον 12χρονο Κατερινιώτη συγγραφέα, Χρήστο Τατσιόπουλο, ο οποίος μίλησε για το βιβλίο του «Πετράδι της ζωής» το οποίο αποτυπώνει την καθημερινότητα δυο αδελφών με διαφορετικούς χαρακτήρες.
Ο Χρήστος αφηγήθηκε τον «εθισμό» του στα βιντεοπαιχνίδια και όπως είπε η ενασχόλησή του με το γράψιμο ήταν απόρροια της αναζήτησης τρόπων για να εκτονώσει τη δημιουργικότητα και την ενεργητικότητά του όταν οι γονείς του, του απαγόρευσαν αυτή του τη συνήθεια. Προέτρεψε μάλιστα τα παιδιά – στη διαλογική συζήτηση που είχε μαζί τους – να ζήσουν τη ζωή τους, να την αξιοποιήσουν δημιουργικά και όχι μέσα από τα βιντεοπαιχνίδια.
Στην εκδήλωση, παρέστησαν επίσης, η Μαρία Κριθάρα (ως εκπρόσωπος του Βουλευτή Πιερίας, Σπύρου Κουλκουδίνα), η Μαργαρίτα Αμανατίδου, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας κ.ά.
Τέλος, ο αποχαιρετισμός στην όμορφη γιορτή, ήταν «γλυκός» με ένα κέρασμα για όλους.
Υπενθυμίζεται, ότι η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2024 διοργανώθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιήθηκε χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ. Το φετινό σύνθημα ήταν «Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω…» και κεντρικούς άξονες τη γνώση, την επιστήμη, τον πολιτισμό, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο.