Στην τελική ευθεία οι οργανωτικές προετοιμασίες για το 38ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων
- 7000 επισκέπτες & 1800 χορευτές δίνουν ραντεβού παράδοσης
- 12 & 13 Ιουλίου στην πλατεία Δημαρχείου & στην πλατεία Ελευθερίας
Στον Δήμο Κατερίνης ανταμώνει ο βλαχόφωνος ελληνισμός, στις 12 & 13 Ιουλίου. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ) στην πλατεία Δημαρχείου και στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ συνδιοργανώνονται από τον Δήμο Κατερίνης και την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τους συλλόγους Βλάχους της ΠΕ Πιερίας: Κοκκινοπλιτών Πιερίας, Λιβαδιωτών Κατερίνης, Καρίτσας, Αγίου Σπυρίδωνα, Φτέρης Πιερίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο 38ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων, θα συμμετέχουν 1.800 περίπου χορευτές, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των επισκεπτών θα ξεπεράσει τα 7.000 άτομα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι προετοιμασίες οδεύουν στην τελική ευθεία και σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο Κατερίνης, με επίκεντρο συζήτησης τα μέτρα τάξης, τροχαίας, ασφάλειας της διοργάνωσης. Την σύσκεψη συντόνισαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού/Τουρισμού, Ελίνα Διαμαντοπούλου και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων (ΠΟΠΣ) Βλάχων, Μιχάλης Μαγειρίας, ενώ παρέστησαν ο δημοτικός σύμβουλος, Ευθύμιος Τσίρκος, η Μαρία Τσιμήτρη εκ μέρους της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου, εκπρόσωποι συλλόγων Βλάχων της Πιερίας, εκπρόσωποι της Τροχαίας Κατερίνης, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, της Δημοτικής Αστυνομίας κ.ά.
Όπως τόνισε η κα Διαμαντοπούλου καλωσορίζοντας εκ μέρους του Δημάρχου, Ιωάννη Ντούμου τους παριστάμενους: «Ο Δήμος Κατερίνης στηρίζει έμπρακτα το σημαντικό αυτό θεσμό, στον οποίο η αυθεντική παράδοση περνά από γενιά σε γενιά, συσφίγγει σχέσεις και δεσμούς. Παράλληλα είναι μία μεγάλη διοργάνωση που λειτουργεί και προσθετικά για τον τουρισμό του τόπου μας».
Από την πλευρά του, ο κος Μαγειρίας, αναφέρθηκε σε οργανωτικά ζητήματα εν όψει του Ανταμώματος, ευχαρίστησε τον Δήμο Κατερίνης, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και όλους τους συνδιοργανωτές για την συμβολή τους, ενώ όπως τόνισε «δίνεται σε αυτό το διήμερο σε όλους τους επισκέπτες η ευκαιρία να διαπιστώσουν την πλούσια πολιτιστική παράδοση των Βλάχων και προσφέρεται η δυνατότητα – μεταξύ άλλων – παρουσίασης των επιμέρους παραδόσεών τους όπως αυτές αποτυπώνονται στη μουσική, στους χορούς, στις ενδυμασίες.
Εκτός από τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις του «μεγάλου χορού» του «κόρλου μάρι» και τις παρουσιάσεις των χορευτικών συγκροτημάτων της Ομοσπονδίας το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί σε πατινάδα, «παρουσίαση – αναβίωση» του βλάχικου γάμου, στην πραγματοποίηση έκθεσης φωτογραφίας στην Αστική Σχολή με θέμα: «Βλάχοι στη σκιά του Ολύμπου».
Το αντάμωμα θα μεταδίδεται ζωντανά στο Διαδίκτυο μέσω livestreaming, καθώς και από τηλεοπτικά δίκτυα.