Πρόταση ανέγερσης του Μουσείου Πόλης στη Ριζάρειο
Συνάντηση του Δημάρχου Κατερίνης με μέλη της «Κίνησης Πολιτών»: «Φίλοι Μουσείου Πόλης Κατερίνης»
Για την πρόταση ίδρυσης Μουσείου Πόλης στην Κατερίνη ενημέρωσαν διεξοδικά τον Δήμαρχο, Ιωάννη Ντούμο, μέλη της «Κίνησης Πολιτών» με την επωνυμία «Φίλοι Μουσείου Πόλης Κατερίνης» και πιο συγκεκριμένα οι: Γιάννης Ποικιλίδης, Άρης Κασιμίδης, Βίκυ Μανιάτη, Γιάννης Ζαζόπουλος.
Όπως επισήμαναν στη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, παρουσία της αντιδημάρχου Πολιτισμού/Τουρισμού, Ελίνας Διαμαντοπούλου και του ειδικού συνεργάτη του Δημάρχου, Χαράλαμπου Φωκαίδη: «Η Κατερίνη έχει ανάγκη ένα σύγχρονο και ευέλικτο μουσείο, προκειμένου να στεγάσει όλο το ανθρωπογεωγραφικό πολιτισμικό μωσαϊκό της. Ένα τέτοιο μουσείο μπορεί να αποτελέσει και εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης – όπως αποδεικνύει π.χ. το παράδειγμα του Βόλου – ή επιχειρηματικής αξιοποίησης».
Στη διάρκεια της συνάντησης διατυπώθηκαν προτάσεις σχετικά με το κτιριακό απόθεμα της πόλης, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να στεγάσουν το μουσείο. Εκεί όμως που επικεντρώθηκε η συζήτηση ήταν στη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου κτιρίου σε μια από τις εκτάσεις που ο δήμος διαθέτει και είναι χαρακτηρισμένες ως χώροι πολιτισμού, διαμορφώνοντας έτσι ένα νέο πολιτιστικό σημείο αναφοράς εντός του αστικού ιστού. Ο λόγος για τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης της Ριζαρείου (γωνία οδών Παρθενίου Βαρδάκα & Παρμενίωνος), που κατά το παρελθόν στέγαζε το Δημαρχείο Κατερίνης, στον οποίο – παράλληλα με το κτίριο – θα μπορούσε να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει και υπόγειο πάρκινγκ.
Η πρόταση ως προς τη θέση έτυχε της αποδοχής του Δημάρχου Ι. Ντούμου, ο οποίος συνεχάρη τα μέλη για την πρωτοβουλία τους, καθώς όπως ανέφερε «οτιδήποτε μπορεί να τεκμηριώσει την υλική και άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Ένα Μουσείο Πόλης μπορεί να αποτελέσει τοπόσημο και να δώσει έμφαση στην Τοπική Ιστορία και στη σύνδεσή της με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Κατερίνης. Πρέπει βέβαια το ζήτημα να προχωρήσει βήμα – βήμα. Να γίνει η προμελέτη του, να αποτυπωθεί το κόστος μελέτης και κατασκευής και παράλληλα να αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης. Γιατί το μείζον θέμα είναι το οικονομικό».