Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Συμβουλές για τον καύσωνα και τις παραλίες μας από την πλατφόρμα followgreen του Δ. Κατερίνης

  • “Τρέχει” ο mini διαγωνισμός « Πράσινη Αποστολή»  

Ο Δήμος Κατερίνης μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας, Followgreen.gr/katerini, ενημερώνει μαθητές και δημότες της Κατερίνης για θέματα περιβάλλοντος, ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη ο mini διαγωνισμός « Πράσινη Αποστολή»! Λάβε μέρος και μπες στην κλήρωση για ένα κινητό Xiaomi 9C.

Επιπλέον,  αρκετές είναι οι επιχειρήσεις της πόλης μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιβράβευσης , προσφέροντας εκπτώσεις και δώρα ανάλογα τους πόντους που θα συγκεντρώσουν οι δημότες -χρήστες της πλατφόρμας followgreen.

Ειδικότερα, στην σελίδα https://www.followgreen.gr/katerini/offer  μπορείς να δεις τις εταιρείες συμμετέχουν. Οι επιχειρήσεις στηρίζοντας το εγχείρημα αυτό επωφελούνται λαμβάνοντας δωρεάν προβολή στη δημοτική πλατφόρμα Followgreen.gr/katerini ενώ παράλληλα προσφέρουν ένα ακόμη κίνητρο στους πολίτες να κινητοποιηθούν, κάνοντας την ανακύκλωση κομμάτι της ζωής τους.

Μέσα από την παλτφόρμα του follow green ο δημότης μπορεί να συμμετέχει σε κουίζ, καθώς και να ενημερωθεί για θέματα ανακύκλωσης και περιβάλλοντος.

Τέλος, ειδικά αυτές τις ημέρες υπάρχουν απλές και χρήσιμες συμβουλές για το φετινό καλοκαίρι.. Μερικές από αυτές είναι :

Καθώς ο υδράργυρος ανεβαίνει, δεν ξεχνάμε να απολαύσουμε τις θάλασσές μας, προστατεύοντας το περιβάλλον. Μερικές από τις πιο χρήσιμες και απλές συμβουλές που μπορούμε όλοι να εφαρμόσουμε:

1.Τίποτα δεν μένει πίσω

: Αυτή είναι η πιο σημαντική και η πιο εύκολη συμβουλή που πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθούμε σε κάθε μας εξόρμηση. Σιγουρευτείτε όταν εγκαταλείπετε την παραλία ότι φεύγετε μαζί με όλα όσα φέρατε, καθώς με αυτόν τον τρόπο η ρύπανση στις ακτές περιορίζεται. Επιπλέον, με αυτή τη μέθοδο φροντίζετε και το οικοσύστημα, καθώς μειώνεται η πιθανότητα νόσησης των ζώων από απόβλητα που έχουν μείνει στην παραλία.

2.Σνακ και φαγητό σε επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία:

 Εάν θέλετε να φέρετε φαγητό μαζί σας, η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων δοχείων είναι ο καλύτερος τρόπος, καθώς εξαλείφουν τα απόβλητα σε αντίθεση με τα προσυσκευασμένα τρόφιμα και τις πλαστικές σακούλες. Οι πλαστικές σακούλες, μάλιστα, είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούν από το αεράκι και το πιθανότερο να καταλήξουν στη θάλασσα, που είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να συμβεί. Το ίδιο ισχύει και για τα πλαστικά μπουκάλια νερού, τα οποία μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με θερμός που θα διατηρήσουν το νερό σας παγωμένο για περισσότερο.

3.Αντηλιακό φιλικό στο δέρμα και… στο περιβάλλον:

Το αντηλιακό είναι ζωτικής σημασίας καθώς προστατεύει το δέρμα μας από τις βλαβερές ακτίνες UV του ήλιου και προλαμβάνει τον καρκίνο του δέρματος. Ωστόσο, ορισμένα αντηλιακά περιλαμβάνουν βλαβερές χημικές ουσίες , για αυτό είναι σημαντικό να επιλέγετε οικολογικά αντηλιακά με φυσικά συστατικά και αποφύγετε τα αντηλιακά με οξυβενζόνη. Έτσι προστατεύετε την επιδερμίδα σας αλλά και το περιβάλλον.

4.Αφήστε τα κοχύλια στην αμμουδιά

: Φέτος το καλοκαίρι, αντί να πάρετε μαζί σας κοχύλια ως αναμνηστικά, καλύτερα τραβήξτε μια φωτογραφία τους στο φυσικό τους τοπίο και αφήστε εκεί όπου ανήκουν. Τα κοχύλια είναι σημαντικά για την παραλία, καθώς αποτελούν το σπίτι ή την κρυψώνα ζώων, σταθεροποιούν τις παραλίες αλλά και τα θαλάσσια χόρτα σε αυτές.

Η αφαίρεσή τους έχει αρνητικές επιπτώσεις καθώς το περιβάλλον αλλάζει και διαβρώνεται, ενώ μειώνονται και τα ζώα που τα χρειάζονται.

5.Δεν αγνοούμε τις σημάνσεις:

Ενώ όλοι θέλουμε να απολαύσουμε το φυσικό κάλλος από λίγο… πιο κοντά, είναι σημαντικό να μην αγνοούμε πινακίδες και σημάνσεις που υπάρχουν στις παραλίες, καθώς είναι εκεί για να προστατεύσουν τόσο εσάς όσο και το περιβάλλον.

Πρωτότυπα κόλπα για να δροσιστείτε μέσα στο σπίτι χωρίς κλιματιστικό

Μπορεί το κλιματιστικό να αποτελεί την πιο εύκολη λύση για να δροσιστείτε το καλοκαίρι, αλλά δυστυχώς δεν είναι τόσο οικονομικό και οικολογικό. Δείτε υπέροχες ιδέες για δροσιά σε όλο το σπίτι χωρίς τη χρήση κλιματιστικού.

Ανεμιστήρας

Ένας καλός ανεμιστήρας οροφής θα ρίξει την θερμοκρασία μέσα στον χώρο σας κατά 3 βαθμούς ενώ καίει πολύ λιγότερο ρεύμα από το κλιματιστικό, εφόσον το μόνο που κάνει είναι να καθοδηγεί το ζεστό αέρα προς τα επάνω. Ένας ανεμιστήρας οροφής έχει χαμηλό αρχικό κόστος, ενώ καταναλώνει την ενέργεια που χρειάζεται ένας κοινός λαμπτήρας. Χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας στο υπνοδωμάτιο. Προτιμήστε τους χαμηλούς επιδαπέδιους που δεν σας «χτυπάνε» κατευθείαν στο σώμα, αλλά διαχέουν δροσερό αέρα στο δωμάτιο. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολύ καλαίσθητοι ανεμιστήρες και συγχρόνως αποτελούν την πιο απλή και υγιεινή λύση για μείωση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού. Επιπλέον είναι και μια πάρα πολύ οικονομική λύση, καθώς ένας μέσος ανεμιστήρας, με λειτουργία 12 ωρών την ημέρα καταναλώνει ενέργεια αξίας 8- 10 ευρώ το μήνα.

Tip: Τοποθετήστε ένα μπολ με πάγο ή ένα μπουκάλι με παγωμένο νερό μπροστά στον ανεμιστήρα για ακόμη μεγαλύτερη δροσιά.

Βεβαιωθείτε ότι οι ανεμιστήρες οροφής δουλεύουν αριστερόστροφα

Οι περισσότεροι μοντέρνοι ανεμιστήρες διαθέτουν ειδικό διακόπτη από τον οποίο μπορείτε να επιλέξετε τη φορά περιστροφής τους. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα πρέπει να βάλετε τον ανεμιστήρα να κινείται δεξιόστροφα ώστε να συμπιέζει τον ζεστό αέρα προς τα κάτω ενώ το καλοκαίρι ρυθμίστε τον να γυρίζει αριστερόστροφα για να κυκλοφορήσετε τον βαρύτερο δροσερό αέρα.

Αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών

Αποφύγετε όσο μπορείτε τη χρήση της ηλεκτρικής κουζίνας και του φούρνου, καθώς επίσης και το πλύσιμο πιάτων και ρούχων σε πλυντήρια τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας. Βάλτε πλυντήριο τις βραδινές και όχι τις μεσημεριανές ώρες. Επιλέξτε να μαγειρεύετε αποβραδίς για την επόμενη μέρα. Έτσι θα δώσετε ακόμη ένα σημαντικό χέρι βοηθείας στη θερμοκρασία του σπιτιού σας. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υπαίθριο μπάρμπεκιου ή μια ψησταριά εξωτερικής χρήσης ή επιλέξτε να φάτε μια δροσερή σαλάτα κι ένα σάντουιτς. Οι κατσαρόλες, οι βραστήρες και οι χύτρες ταχύτητας είναι μερικές ακόμα συσκευές που ανεβάζουν τη θερμοκρασία. Μην ξεχνάτε ότι μειώνοντας την εσωτερική θερμότητα του σπιτιού σας, θα χρειαστείτε πολύ λιγότερη ενέργεια για να το δροσίσετε.

Κρατήστε το σπίτι σας όσο πιο δροσερό γίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας

Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε το σπίτι σας δροσερό, είναι να κρατήσετε τις ακτίνες του ήλιου, τον ζεστό αέρα και την υγρασία εκτός.

Σημαντικές Συμβουλές

Ø  Εάν το σπίτι σας είναι διώροφο προτιμήστε τις πρωινές ώρες να κάθεστε στον κάτω όροφο. Ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος και έχει την τάση να ανεβαίνει προς τα πάνω.

Ø  Εάν έχετε καθρέφτες απέναντι από μπαλκονόπορτες, αφαιρέστε τους την καλοκαιρινή περίοδο γιατί αντανακλούν την θερμότητα.

Ø  Εάν η θερμοκρασία του σώματος σας έχει ανέβει επικίνδυνα τοποθετήστε βρεγμένη πετσέτα ή παγάκια μέσα σε πετσέτα στο σβέρκο σας ή στους καρπούς σας. Θα βοηθήσει το σώμα σας να επανέλθει σε φυσιολογικές θερμοκρασίες αμέσως. Μπορείτε να προμηθευτείτε και θερμοφόρα που την τοποθετείτε στην κατάψυξη και μπορείτε να την έχετε κοντά σας για όσο χρειάζεται.

Το βράδυ ρίξτε δροσερό νερό με το λάστιχο στο μπαλκόνι σας και στους εξωτερικούς τοίχους.

Ø  Εάν έχετε τζάκι αφήστε ανοιχτό το καπάκι της καμινάδας για να μπορεί να περνάει ο αέρας και να δημιουργείται ρεύμα δροσιάς.

Ø  Χρησιμοποιήστε αφρόλουτρο με μέντα ή προσθέστε στο δικό σας αφρόλουτρο με έλαιο μέντας. Η μινθόλη που περιέχει προκαλεί μια επίδραση ψύξης στο δέρμα η οποία θα σας δροσίσει για το υπόλοιπο βράδυ.

Ø  Τα σωστά επίπεδα υγρασίας στον χώρο παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για να μην αισθάνεστε ασφυκτικά όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει. Τοποθετήστε κοντά στις μπαλκονόπορτες βάζα με νερό. Το νερό λόγω της ζέστης θα εξατμίζεται και θα κρατάει σε επιθυμητά επίπεδα την υγρασία. Μέσα στο νερό τοποθετήστε κλαδιά μπαμπού ώστε το αποτέλεσμα να είναι αποδεκτό και διακοσμητικά όμορφο.

Back to top