Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

52ο Φεστιβάλ Ολύμπου: Εντυπωσίασε το Εθνικό σύνολο Μουσικής και Χορού της Γεωργίας  «Erisioni»

–   Συνάντηση του Δημάρχου Κατερίνης με διπλωματική αντιπροσωπεία της Γεωργίας

Ο Δήμος Κατερίνης, το Υπουργείο πολιτισμού και η Πρεσβεία της Γεωργίας «συνάντησαν» χτες το βράδυ, το 52ο Φεστιβάλ Ολύμπου, στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πάρκου. Ένα φαντασμαγορικό «παιχνίδι» μεταξύ χορού, μουσικής, τραγουδιού και φωτός, με έμφαση σε  λαογραφικά στοιχεία της Γεωργίας από το διεθνούς φήμης Ακαδημαϊκό Εθνικό Σύνολο Μουσικής και Χορού «Erisioni» της Γεωργίας, που υποδέχτηκε ένθερμα το κοινό.

Ειδικότερα, το σύνολο – μουσείο (όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείται), παρουσίασε μοναδικά – πρωτότυπους γεωργιανούς παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, από κάθε μέρος της Γεωργίας: μια εντυπωσιακή εμφάνιση του θρυλικού συνόλου «Erisioni» και μια αξέχαστη βραδιά γεωργιανής χορογραφίας, πολυφωνίας και λαμπερών ενδυμάτων και φορεσιών.

Η εκδήλωση του 52ου Φεστιβάλ Ολύμπου ξεκίνησε με χαιρετισμό του Δημάρχου Κατερίνης, Κώστα Κουκοδήμου, ο οποίος σημείωσε:  «Η συμμετοχή  του διεθνούς φήμης μουσικού συνόλου «Erisioni» Γεωργίας, στο 52ο Φεστιβάλ Ολύμπου σηματοδοτεί την εξωστρέφεια του Θεσμού. Παράλληλα, συναντά και τις στοχευμένες μας πρωτοβουλίες στον Δήμο Κατερίνης, για ευρύτερη συνεργασία με τη φίλη χώρα του Εύξεινου Πόντου. Συγχαρητήρια σε όλους  τους συντελεστές για τη μοναδική παράσταση στο δημοτικό μας θέατρο. Καλή συνέχεια στο όμορφο φετινό ταξίδι του Φεστιβάλ Ολύμπου».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, ο Αρχιμανδρίτης π. Παύλος Ντούρος, ο οποίος αναφέρθηκε στους θρησκευτικούς δεσμούς που συνδέουν Ελλάδα και Γεωργία, ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Οδυσσέας Μανωλόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «[…θα ήταν ξεχωριστή τιμή η Γεωργία να είναι η επόμενη τιμώμενη χώρα του Φεστιβάλ», ενώ δεν παρέλειψε να περιγράψει την ταυτότητα «του εξαιρετικού συγκρτήματος  «Erisioni», «ενός από τα σημαντικότερα μέλη της Ακαδημίας Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού της Γεωργίας». Επίσης, η Επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Γεωργίας, Darejan Mumladze, η οποία ευχαρίστησε τον Δήμο Κατερίνης και το Φεστιβάλ Ολύμπου για τη φιλοξενία, αναφέρθηκε στους μακροχρόνιους δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς, εξέφρασε τον θαυμασμό της  για τον ελληνικό πολιτισμό και έκανε λόγο για τους «Erisioni», που ιδρύθηκαν το 1885 και αφοσιώθηκαν στην εθνική λαογραφία, τις εθνικές παραδόσεις και την πρωτότυπη τέχνη, διατηρώντας για τις μελλοντικές γενιές τα κορυφαία έργα επαγγελματικής λαϊκής τέχνης από κάθε περιοχή της Γεωργίας.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Ραφαήλ Μετενίδης, μέλος Δ.Σ. του ΟΡ.ΦΕ.Ο. (υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων), ενώ παρέστησαν επίσης: ο σύμβουλος, της Πρεσβείας της Γεωργίας,Ilia Marjanidze, ο σύμβουλος Α’ της πρεσβείας, David Kordzadze, ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρης Παπαχρήστος, η Γραμματέας Α’ της Πρεσβείας της Γεωργίας, Ani Udzilauri, η αντιδήμαρχος Τουρισμού Δ. ΚατερίνηςΜαρία Τερζίδουο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Δ.Κατερίνης, Γιάννης Νταντάμης, δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη της διοίκησης του ΟΡ.ΦΕ.Ο., ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, Γεώργιος Μακρής, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ποντιακής Ένωσης Επιστημόνων Παλιννοστούντων, Ηλίας Αλιχανίδης κ.α. εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, πριν την έναρξη της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος υποδέχτηκε στο γραφείο του, τη διπλωματική αντιπροσωπεία της Γεωργίας, τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. «Όπως είπα και στην προηγούμενη συνάντησή μας, είμαστε στη διάθεσή σας να συνεργαστούμε περαιτέρω και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο