Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Έκθεση φωτογραφίας με θέμα: “Χαμένη Αθωότητα”, της Φωτογραφικής Ομάδας Κατερίνης του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας

«Όλοι οι μεγάλοι ήταν κάποτε παιδιά… μα λίγοι ίσως ανάμεσά τους το θυμούνται…» Εξιπερί.

Tα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας της Φωτογραφικής Ομάδας Κατερίνης του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, 29 Απριλίου 2023 στις 19:30 στην Αστική Σχολή Κατερίνης. Η εκδήλωση υλοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης και το Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης. Το θέμα που εστίασε ο φακός των καλλιτεχνών ήταν η «χαμένη αθωότητα».

Η Φωτογραφική Ομάδα Κατερίνης του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας, δημιουργήθηκε το 2016, από τον Παναγιώτη Φτάρα. Σκοπός της είναι η ενασχόλησή με την καλλιτεχνική-δημιουργική φωτογραφία. Οι συμμετέχοντες στα μαθήματα φωτογραφίας μυούνται στη γλώσσα φωτογραφίας. Βασικός στόχος των μελών της Φωτογραφικής Ομάδας Κατερίνης είναι η ευαισθητοποίηση και και η επικοινωνία των όσων συμβαίνουν γύρω μας.

Στην έκθεση συμμετείχαν οι φωτογράφοι:

Δεληγιώργη Δάφνη, Δεμερτσίδου Χριστίνα, Δερμεντζίδης Συμεών, Κλαπάντα Ελένη, Κοντοδημητρόπουλος Δημήτρης, Κόσυβας Θάνος, Κουκουτσίλης Δημήτρης, Κουλκουδίνα Μαρία Άννα, Κουτσουρά Ζωή, Κωστόπουλος Βασίλης, Μακρίδης Σταύρος, Μπαμπάνη Κυριακή, Μπαρμπαγεωργοπούλου Σταυρούλα, Μπίνου Ουρανία, Παπαγεωργίου Ειρήνη, Σαμοθράκης Γιάννης, Σταμούλης Αντώνης, Σωτηρίου Κατερίνα, Τασχουνίδου Ρέα, Ταχτσίδου Αντιγόνη, Τζιτζιλή Στέλλα, Φτάρας Παναγιώτης.

Την εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους του Δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Γιάννης Νταντάμης, η πρόεδρος του Δ.Σ. του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης, Στεργιανή Χαρισσοπούλου, η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης ΑΤΡΑΚΤΟΣ Λίτσα Σίμου, η αντιπρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Συμέλα Ελευθεριάδου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας και δάσκαλος της Φωτογραφικής Ομάδας Κατερίνης, Παναγιώτης Φτάρας. Επίσης παρευρέθηκε η κ. Κίτσιου εκ μέρους του βουλευτή Σάββα Χιονίδη.

Η Ζωή Κουτσουρά, μέλος της Φωτογραφικής Ομάδας Κατερίνης, δασκάλα, παρουσίασε το θέμα της έκθεσης μέσα από τα μάτια του ποιητή Φερνάντο Πεσσόα και αξιοποιώντας αποσπάσματα του αγαπημένου μας «Μικρού Πρίγκηπα» του Αντουάν Ντε Σεντ-Εξιπερί.

Σκοπός της έκθεσης ήταν να προβληματιστούμε από τις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας, μέσα μας, στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Περίτρανες εκφάνσεις της χαμένης αθωότητας αποτέλεσαν η κάθε μορφή βίας, το έλλειμμα φαντασίας που δε βρίσκουμε γύρω μας, ο συμβιβασμός σε μια καθημερινή ρουτίνα χωρίς δημιουργικό νόημα, το έλλειμμα εμπιστοσύνης στις σχέσεις μας, η επαφή μας με τη φύση, το περιβάλλον, τα ζώα. Η αποσύνδεση από τον ίδιο μας τον εαυτό και τον τρόπο που κρίνουμε τα πράγματα γύρω μας, χωρίς το δάχτυλο να δείχνει εμάς παρά μόνο τους άλλους, είναι μερικά παραδείγματα μιας εποχής που παρήλθε.

Το Κέντρο Πρόληψης ΑΤΡΑΚΤΟΣ, εδώ και πολλά χρόνια παρέχει υπηρεσίες πρόληψης και συμβουλευτικής σε μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και γονείς της Πιερίας.

Στην εκδήλωση η Σαββινίδου Σοφία, ψυχοπαιδαγωγός και επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης μίλησε με θέμα: “Η χαμένη αθωότητα και ο δρόμος των εξαρτήσεων”. Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης. Ευχαριστίες οφείλουμε στις καθηγήτριες του Ωδείου Μπέτυ Τσομίδου που είναι και η διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης, στην Γεωργία Πανίδου, στην Παλίνα Ζαβράζνοβα και στον Δημήτρη Τζιώκα.

Οι σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης: Αριάδνη Κουπουρτίδου της τάξης Πιάνου της Μπέττυς Τσομίδου, Φίλιππος Φαλτάκας της τάξης Κιθάρας του Δημήτρη Τζιώκα, Ειρήνη Λυμπανοβνού, Λητώ Μπίσμπα της τάξης Φλογέρας της Γεωργίας Πανίδου, Δανάη Μπίσμπα (φλάουτο), Γαλήνη Σιδηροπούλου (πιάνο) της τάξης Μουσικής Δωματίου της Παλίνας Ζαβράζνοβα συμμετείχαν στην εκδήλωση, ενώνοντας την τέχνη τους με την τέχνη της φωτογραφίας.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δ.Ω.Κ. Στεργιανή Χαρισσοπούλου συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς του Δ.Ω.Κ. και δήλωσε ότι ευελπιστεί και σε μελλοντικές συνεργασίες του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης με το Σύλλογο Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας.

Την έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί συμπολίτες μας, μεταξύ των οποίων και μαθητές της Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης με τον συνοδό τους, εκπαιδευτικοί, μέλη του Δ.Σ. της Εστίας Πιερίδων Μουσών, το Δ.Σ. του Συλλόγου Κόρες Πιερίων και το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Κατερίνης Αργυρώ Πατινέα.

Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβαν ο Δημήτρης Κοντοδημητρόπουλος με τον Συμεών Δερμετζίδη.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στους χορηγούς μας το Οινοποιείο Αδάμος, τον Φούρνο Κατσαρός και το Κτήμα Καρασίμου.

Τον σχεδιασμό της ευφάνταστης αφίσας της Έκθεσης ανέλαβε ο Παναγιώτης Φτάρας.

Ευχαριστίες οφείλουμε στις συμμετέχουσες φωτόγραφους Χριστίνα Δεμερτσίδου, Ουράνια Μπίνου και Κατερίνα Σωτηρίου, πού βοήθησαν στην προετοιμασία της Έκθεσης. Όλες δε τις ημέρες λειτουργίας της Έκθεσης ήταν εκεί για να υποδέχονται το κοινό.

Την έκθεση επισκέφτηκαν μαθητές και μαθήτριες της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης κατόπιν συνεννόησης τα πρωινά μέχρι και τις 7 Μαΐου.

Για το κοινό η Έκθεση ήταν επισκέψιμη κάθε απόγευμα από τις 18:00 έως τις 21:00 μέχρι και τις 7 Μαΐου 2023. Την 7η Μαΐου 2023 το απόγευμα συγκεντρώθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες φωτογράφοι στην Αστική Σχολή Κατερίνης προκειμένου να αλληλεπιδράσουν, να επικοινωνήσουν, να εκτιμήσουν τη συμμετοχή τους στην έκθεση και να παραλάβουν τη βεβαίωση συμμετοχής τους στην έκθεση της Φωτογραφικής Ομάδας Κατερίνης του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας από τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Γιάννη Πίτσιο.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Κοντοδημητρόπουλος.

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο