Ο Δήμος Κατερίνης τίμησε με λαμπρότητα την ιστορική επέτειο 201 χρόνων από τη Μάχη της Μηλιάς
– Κώστας Κουκοδήμος: «Η θυσία των αγωνιστών δεν είναι πια ένα τοπικό γεγονός. Ανήκει στην Πιερία, στη Μακεδονία, σε όλη την Ελλάδα»
«2 Απριλίου 1822 – 2 Απριλίου 2023» – 201 χρόνια από τη Μάχη της Μηλιάς και την ανατίναξη του Πύργου των Λαζαίων. Ο Δήμος Κατερίνης τίμησε σήμερα το πρωί με λαμπρότητα, στην Άνω Μηλιά, την ιστορική επέτειο. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν -παρουσία πλήθους κόσμου – σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Κάτω Μηλιάς, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κάτω Μηλιάς «ΟΙ ΛΑΖΑΙΟΙ», με την υποστήριξη του εκπολιτιστικού – εξωραιστικού συλλόγου Άνω Μηλιάς «Η Αγία Παρασκευή» και του πολιτιστικού συλλόγου Μεσαίας Μηλιάς, «ΑΪ ΓΙΩΡΓΗΣ».
«Στον Δήμο Κατερίνης τιμήσαμε για πρώτη φορά πέρυσι την ιστορική επέτειο των 200 χρόνων από τη Μάχη της Μηλιάς (και την ανατίναξη του Πύργου των Λαζαίων), την οποία εντάξαμε στο επίσημο πρόγραμμα των θεσμοθετημένων εκδηλώσεών μας. Η Μάχη της Μηλιάς είναι για εμάς μνημείο εθνικής αυτογνωσίας. Η θυσία των αγωνιστών δεν είναι πια ένα τοπικό γεγονός. Ανήκει στην Πιερία, στη Μακεδονία, σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, αναδεικνύουμε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ενισχύουμε την πολιτιστική φυσιογνωμία του τόπου. Η συνέχεια όπως δεσμευτήκαμε ήταν η ανάδειξη φέτος με ήπιες παρεμβάσεις του περιβάλλοντος χώρου του Πύργου, η οποία όπως διαπιστώνουν κάτοικοι και επισκέπτες έγινε πράξη» τόνισε σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Επίσημη Δοξολογία, στον Ιστορικό Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής. Αμέσως μετά, με φόντο τα ερείπια του Πύργου των Λαζαίων πραγματοποιήθηκαν: επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία–αναφορά στο ιστορικό της ημέρας, από τον Διδάκτορα Τοπικής Ιστορίας, Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, Νικόλαο Ναχόπουλο: «Ο αγώνας και η θυσία των κατοίκων της Μηλιάς και όλων όσοι πολέμησαν και θυσιάστηκαν στη μάχη της Μηλιάς έγιναν για το υψηλότερο και ευγενέστερο ιδανικό που μπορεί να έχει ο άνθρωπος, την ελευθερία του σώματος και της έκφρασης, για την εθνική και ατομική ελευθερία» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, απαγγελία επίκαιρων στίχων που αναφέρονται στους Λαζαίους από τις μαθήτριες Σοφία Παπατόλιου και Παναγιώτα Αδάμου, της Α’ Τάξεως Λυκείου του ΓΕΛ Κάτω Μηλιάς.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων. Πιο συγκεκριμένα από τους: Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτή Πιερίας – Ξενοφώντα Μπαραλιάκο, τον Δήμαρχο Κατερίνης, Κώστα Κουκοδήμο, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μηλιάς, Φώτη Τζήκα.
Επιπλέον, από εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, εκπρόσωπο των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Πιερίας, εκπρόσωπο του τρίτου Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Κατερίνης, από εκπρόσωπο απογόνων της οικογένειας των Λαζαίων, από τον Σύλλογο Οικιστών Μακεδόνων Νέας Πέλλης Αταλάντης «Ο Μέγας Αλέξανδρος», από τον Σύλλογο Κρητών Πιερίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ», από τον Εκπολιτιστικό – Εξωραιστικό Σύλλογο Άνω Μηλιάς «Η Αγία Παρασκευή», από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κάτω Μηλιάς «ΟΙ ΛΑΖΑΙΟΙ» κ.α.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης: o Βουλευτής Πιερίας Σάββας Χιονίδης, η Βουλεύτρια Πιερίας Ελισάβετ Σκούφα, εκπρόσωπος της Βουλευτ. Άννας Μάνη – Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Κατανάς, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο πρώην Δήμαρχος Κατερίνης Αναστάσιος Παπαζήσης, πολιτευτές κ.α. εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Μηλιάς «ΟΙ ΛΑΖΑΙΟΙ», Γεώργιο Χανδόλια, ο οποίος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον Δήμαρχο Κώστα Κουκοδήμο για τη θεσμοθέτηση της επετείου, ενώ στον επίλογο, δύο μηλιώτικα – ηρωικά τραγούδια, ερμήνευσε η χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου Κάτω Μηλιάς «ΟΙ ΛΑΖΑΙΟΙ», συνοδεία ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής, στην οποία συμμετείχαν Χανδόλιας Χαρίλαος (κλαρίνο), Χανδόλιας Ιωάννης του Διονυσίου (λαούτο) και Χανδόλιας Ιωάννης του Γεωργίου (τουμπερλέκι).
Την εκδήλωση επένδυσε μουσικά η Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης – υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Τοπαλίδη, πλαισίωσαν μαθητές – μαθήτριες με παραδοσιακές φορεσιές, ενώ κέρασμα με παραδοσιακά εδέσματα προσφέρθηκε από τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής.