Δήμος Κατερίνης: Παρουσίαση του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών GIS
- Άμεση πρόσβαση σε ένα σύνολο πολεοδομικών δεδομένων
Ένα αναπόσπαστο εργαλείο καταλυτικής σημασίας για την επίλυση των ποικίλων προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει στο μέλλον ο Δήμος Κατερίνης και κυρίως η Διεύθυνση ΥΔΟΜ, καθώς και επαγγελματίες, όπως Μηχανικοί, Δικηγόροι συνιστούν τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS), τα οποία παρουσιάστηκαν σήμερα, στη διάρκεια ανοικτής εκδήλωσης, που φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου.
Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Υπηρεσίας Δόμησης, Γιώργος Νταντάμης έγινε ενημέρωση – ανταλλαγή απόψεων, γύρω από τις σύγχρονες δυνατότητες και τάσεις της εφαρμογής των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) του Δήμου Κατερίνης.
«Ο Δήμος Κατερίνης μέσα από την σύμβαση υπ. αριθ. 12772/2022 με τίτλο “Υπηρεσία σχεδιασμού και ανάπτυξης γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών πολεοδομικών δεδομένων Δήμου Κατερίνης”, δημιούργησε συστήματα και εφαρμογές στις οποίες συγκεντρώνεται σχεδόν το σύνολο των Γεωχωρικών Δεδομένων του Δήμου» σημείωσε ο κος Νταντάμης, ο οποίος ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος), της Ένωσης Μεσιτών Πιερίας, του συλλόγων διπλωματούχων μηχανικών, του τμήματος Δομικών του 1ου ΕΠΑΛ, που παρέστησαν στην παρουσίαση. Επίσης, μελετητές, στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, οι οποίοι εργάστηκαν για την ανάπτυξη του γεωγραφικού συστήματος στην Κατερίνη.
«Σχεδιάσαμε, εργαστήκαμε συντονισμένα και όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε η πρόσβαση στα «Ανοικτά» Γεωχωρικά (GIS) είναι πλέον γεγονός. Μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που αφορά στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες, με στόχο τη βέλτιστη δικτύωση με Υπηρεσίες και Οργανισμούς που αλληλοεπιδρούν με το Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GIS) του Δήμου μας. Στο πλαίσιο της διαρκούς βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών της καθημερινότητας, ο Δήμος Κατερίνης θα προχωρά διαρκώς στην επικαιροποίηση με δεδομένα και εφαρμογές που σκοπό έχουν να διαχειρίζονται τα γεωχωρικά δεδομένα του Δήμου μας και να εξυπηρετούν Φορείς, Υπηρεσίες και φυσικά πολίτες» τόνισε ο Αντιδήμαρχος.
Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της παρουσίασης, από εδώ και στο εξής, η Διεύθυνση ΥΔΟΜ, καθώς και επαγγελματίες της περιοχής, όπως Μηχανικοί και Δικηγόροι θα μπορούν να εγγραφούν στην πλατφόρμα και να αποκτήσουν λογαριασμό, ώστε να έχουν την πρόσβαση και τη δυνατότητα να δουν και να κατεβάσουν στοιχεία απαραίτητα για την δουλειά τους, τα οποία μέχρι σήμερα αναγκάζονταν να αναζητήσουν από τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Δήμου.
Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν και διατίθενται από τις εφαρμογές περιλαμβάνουν:
Σημεία Ενδιαφέροντος, Αστική Συγκοινωνία & Πολεοδομικά Δεδομένα, όπως:
- Οικοδομικά Τετράγωνα
- Τιμές Ζώνης
- Πράξεις Εφαρμογής
- Διορθωτικές Πράξεις Εφαρμογής
- Πολεοδομικές Ενότητες
- Ρυμοτομική – Οικοδομική Γραμμή
- Χρήσεις Γης
- Συντεταγμένες Κορυφών Ρυμοτομίας
- Όροι Δόμησης
- ΓΠΣ – ΣΧΟΟΑΠ
- Στοιχεία Ιδιοκτησιών (Αρχικοί Ιδιοκτήτες)
- Στοιχεία Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ)
- Διανομές Υπουργείου Γεωργίας
- Οικισμοί
- Στοιχεία Οικισμών
- Χάρτες – Διατάγματα
- Χάρτες ΓΥΣ
- Στοιχεία ΦΕΚ από e-poleodomia
- Τομείς Απορριμμάτων
- Αποτύπωση κτιρίων ΕΛΣΤΑΤ
- Διοικητικά Όρια
- Στοιχεία ΣΦΗΟ
- κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι βάσει της σύμβασης που προαναφέρθηκε (υπ. αριθ. 12772/2022) συμπεριλαμβάνονται οι εξής ενέργειες:
- Συλλογή διαθέσιμης πληροφορίας από τις υπηρεσίες του Δήμου
- Δημιουργία Γεωγραφικής Βάσης Δεδομένων
- Επεξεργασία και εισαγωγή υπαρχόντων ψηφιακών δεδομένων
- Δημιουργία Εφαρμογών Γεωγραφικού Συστήματος πληροφοριών για
- ΥΔΟΜ
- Επαγγελματίες (Μηχανικούς – Δικηγόρους κ.α.)
- Πολίτες
- Εγκατάσταση του συστήματος σε υποδομές του Αναδόχου και μετάβαση στο G-cloud
- Εκπαίδευση Προσωπικού Πολεοδομίας
- Πιλοτική λειτουργία
- Συντήρηση και Τεχνική Υποστήριξη του Συστήματος για 2 έτη.