Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Καινοτόμες εφαρμογές μέσω αξιοποίησης των τεχνολογιών Blockchain για την αναβάθμιση των σχέσεων Δήμου-Δημοτών

  • Εκδήλωση παρουσίασης στο πλαίσιο του έργου ΤΟΚΕΝ πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο

Καινοτόμες ψηφιακές λύσεις βασισμένες σε τεχνολογία Blockchain στις δημόσιες υπηρεσίες, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ΤΟΚΕΝ παρουσιάστηκαν χτες το απόγεμα, στη διάρκεια ανοικτής εκδήλωσης στο Πνευματικό Κέντρο του Δ.Κατερίνης.

Ειδικότερα, η εκδήλωση επικεντρώθηκε στην επικοινωνία των δράσεων του έργου, καθώς και στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του στο ενδιαφερόμενο κοινό (πολίτες, δημοτικοί υπάλληλοι, αυτοδιοικητικά στελέχη, φορείς κ.α.).  Όπως διευκρινίστηκε από τον υπεύθυνο Διαχείρισης Έργου ΤΟΚΕΝ για τον Δ. Κατερίνης – Σάββα Ρογκότη, «κύριος στόχος της ημερίδας είναι:

-Να προβάλει σε εθνικό επίπεδο τα συμπεράσματα από την αξιοποίηση τεχνολογιών Blockchain στη δημόσια διοίκηση και τα οφέλη που προκύπτουν.

-Να Διενεργήσει πιλοτική επίδειξη της πλατφόρμας TOKEN συμπεριλαμβανομένου του συστήματος για τη διενέργεια ηλεκτρονικών ψηφοφοριών».

Χαιρετισμό κατά την έναρξη της εκδήλωσης απεύθυνε ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού & Τοπικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Βαϊνάς, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Μέσα από την εξωστρέφεια και τη δικτύωση ο Δήμος Κατερίνης επιχειρεί τη μεταφορά καινοτομίας και τεχνογνωσίας, καθώς και την ανταλλαγή καλών πρακτικών σε τομείς της καθημερινότητάς μας».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης: το Δίκτυο Ενεργοποίησης Νέων Κατερίνης (Katerini Youth Network), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) μέσω του Ερευνητή Β’ Δρ. Κωνσταντίνου Βότη,  καθώς και εκπρόσωποι από όμορους δήμους και πιο συγκεκριμένα οι: Δήμος Βέροιας –  Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, και Δήμος Τρικκαίων – e-Trikala  – Υπεύθυνη του τμήματος Έρευνας και Επικοινωνίας, Χριστίνα Καραμπέρη.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τονίστηκε ότι η πιλοτική δράση που αναπτύσσεται στον Δήμο Κατερίνης αναφέρεται στη διαφανή διαχείριση των δημόσιων λογαριασμών και προμηθειών. Σκοπός της δράσης είναι η δημιουργία ηλεκτρονικών υπηρεσιών που θα επικεντρωθούν στην εξοικονόμηση κόστους και χρόνου, στην αύξηση της εμπιστοσύνης και στην εναρμόνιση των οικονομικών στοιχείων, που συλλέγονται από τις διάφορες οργανικές μονάδες στο σύνολο του Δήμου. 

Ενδιαφέρον, όμως, προσελκύει και η δυνατότητα που προσφέρει το σύστημα για τη διενέργεια ηλεκτρονικών ψηφοφοριών. Μέσω αξιοποίησης των τεχνολογιών Blockchain, δίνεται η δυνατότητα στους δημότες να συμμετέχουν σε μια πλήρως αδιάβλητη διαδικασία, που θα βοηθήσει σε μια πιο συμμετοχική λήψη αποφάσεων, στην αναβάθμιση των σχέσεων Δήμου-Δημοτών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε το έργο TOKEN είναι ένα 3ετές ερευνητικό έργο, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020.  Στο πρόγραμμα  συμμετέχουν 11 εταίροι από 8 χώρες της Ευρώπης, ανάμεσα τους ο Δήμος Κατερίνης και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ).

Παράλληλα,  στοχεύει στην υλοποίηση καινοτόμων εφαρμογών που θα αποτελέσουν οδηγό για τη μεταστροφή διαδικασιών δημόσιας διοίκησης προς μια ανοικτή, διαφανή και συνεργατική κατεύθυνση. Οι εφαρμογές που αναπτύσσονται, βασίζονται σε τεχνολογίες Blockchain και εφαρμόζονται για πρώτη φορά στην τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα.

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο