Ο Δήμος Κατερίνης στο Άλκαμο της Ιταλίας για το ευρωπαϊκό έργο “Breed”
- Κοινωνικοοικονομικά προβλήματα & προκλήσεις στον τομέα της υγείας στο επίκεντρο της 1ης διακρατικής συνάντησης
Στην πρώτη επίσημη διακρατική συνάντηση για το ευρωπαϊκό έργο: “BREED – Building community REsiliencE and sustainable Development through social economy”, στο Άλκαμο της Ιταλίας, συμμετείχε στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, ο Δήμος Κατερίνης.
Πρόκειται για μια διακρατική κοινοπραξία της τοπικής αυτοδιοίκησης, που επικεντρώνεται σε αστικά περιβάλλοντα, τα οποία λόγω της πανδημίας του covid-19, αντιμετωπίζουν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, καθώς και προκλήσεις στον τομέα της υγείας οργανισμών κοινωνικής οικονομίας κ.α. ενδιαφερόμενων μερών.
Συγκεκριμένα, το έργο εστιάζει στην συνέργεια των τοπικών αυτοδιοικήσεων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των οργανισμών κοινωνικής οικονομίας και των δημοτών, με κύριο στόχο μια ανθεκτική κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς και με βιώσιμη ανάπτυξη.
Εκτός από τον Δήμο Κατερίνης, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Δόμησης, Γιώργο Νταντάμη, συμμετείχαν και εκπρόσωποι από την Ιταλία (Άλκαμο και Τράπανι), Ισπανία (Αλζίρα), Πορτογαλία (Παρέδες) και Βέλγιο (Βρυξέλλες). Στην αποστολή του Δήμου Κατερίνης συμμετείχαν και 4 δημότες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην ανοικτή πρόσκληση του Δήμου και έλαβαν μέρος στις προγραμματισμένες δράσεις. Ανοικτή πρόσκληση προς τους δημότες θα ακολουθήσει και για τις επόμενες 3 διακρατικές συναντήσεις.
Όπως διευκρινίζει ο κος Νταντάμης: «Το θέμα της διακρατικής αποστολής επικεντρώθηκε στον διακρατικό διάλογο για προβλήματα και προκλήσεις του κοινωνικού τομέα. Επίσης, στον προσδιορισμό βέλτιστων πρακτικών στη γεωργία και παροχή υπηρεσιών βοήθειας. Τέλος, στον προσδιορισμό τομέων προτεραιότητας για τη βελτίωση της ανάπτυξη ικανότητας της οικονομίας».
Ο αντιδήμαρχος δόμησης από κοινού με τον δήμαρχο του Άλκαμο, παραχώρησαν συνέντευξη στην τοπική τηλεόραση, ενώ οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με τον όρο “κοινωνική οικονομία” και τις πρακτικές που εφαρμόζονται σε κάθε συμμετέχουσα χώρα. Επιπλέον, έγινε αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος και των στόχων του, ενώ όλοι συμμετείχαν σε workshop που οργάνωσε ο δήμος του Άλκαμο και επισκέφθηκαν τη δομή Rosso Sera που φιλοξενεί άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα.
Παράλληλα με τις προγραμματισμένες δραστηριότητες, η συνάντηση έδωσε χώρο στους συμμετέχοντες να γνωριστούν καλύτερα και να δημιουργήσουν ένα γόνιμο εργασιακό περιβάλλον.
Μέσω της συνεργασίας των εταίρων, το έργο αναμένεται να προσελκύσει τις τοπικές διοικήσεις, κοινωνικούς συνεταιρισμούς, ΜΜΕ, μη κερδοσκοπικές ενώσεις, ενδιαφερόμενους φορείς της κοινωνικής οικονομίας, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τοπικές κοινότητες, με σκοπό να εργαστούν για την οικοδόμηση οικοσυστημάτων κοινωνικής οικονομίας, συν-ανάπτυξη κοινωνικής κοινότητας, οικονομικές στρατηγικές και σχέδια δράσης κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι, για την επίτευξη των στόχων του έργου BREED προβλέπεται η διεξαγωγή συνολικά 5 Διακρατικών Κοινωνικών Αποστολών (Social Missions), 1 ανά συμμετέχουσα χώρα. Σκοπός είναι να εμπλακούν οι ενδιαφερόμενοι φορείς της κοινωνικής οικονομίας (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) από κάθε κοινότητα-στόχο ώστε να εργαστούν μαζί για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, να μοιραστούν κοινοτικές πρακτικές σε νομικά, πολιτικά και ρυθμιστικά πλαίσια, να συζητηθούν καινοτόμα κοινωνικά επιχειρηματικά μοντέλα, ιστορίες επιτυχίας και στρατηγικές.