Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

16-22 Σεπτεμβρίου – Ο Δήμος Κατερίνης στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας»

  • Ευαισθητοποίηση & συνέργειες για τη βιώσιμη κινητικότητα

Να τονίσει και να ενισχύσει τις συνέργειες μεταξύ ανθρώπων και τόπων που προσφέρουν την τεχνογνωσία, τη δημιουργικότητα και την αφοσίωσή τους στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βιώσιμη κινητικότητα επιδιώκει φέτος, η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (16-22 Σεπτεμβρίου 2022), που μετρά το εικοστό πρώτο έτος της.

Παράλληλα, το ετήσιο θέμα της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2022: «Καλύτερες συνδέσεις», έχει ως στόχο να προωθήσει την αλλαγή συμπεριφοράς υπέρ της ενεργού κινητικότητας, εκτός από την επίτευξη και δημιουργία συνδέσεων μεταξύ υφιστάμενων ομάδων και νέων κοινού. Οι πέντε πυλώνες των «καλύτερων συνδέσεων» είναι:

Άνθρωποι

Μέρη

Πακέτα

Σχεδιασμός & Πολιτική

Δυναμικό παρών δίνει ο Δήμος Κατερίνης, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και συλλόγους προσκαλώντας όλους τους δημότες, μικρούς και μεγάλους, να συμμετέχουν στις δράσεις που θα υλοποιηθούν και είναι οι εξής:

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου

Εκπρόσωποι του Δήμου Κατερίνης μιλούν στο Δημοτικό Ραδιόφωνο για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου, ενώ αναφέρονται στις δράσεις της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας» (πρωινή ζώνη).

-Ώρα 11:00 π.μ. Καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών για τα οφέλη της βιώσιμης κινητικότητας – Διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού από τη δημοτική αστυνομία.

Ώρα 19:00: Στο χώρο & στο χρόνο  – Ιστορίες πόλης: – Πλατεία Ελευθερίας & αμέσως μετά απογευματινή περιπατητική διαδρομή προς τον «ΤΕΚΕ».

Πιο συγκεκριμένα, παρέα µε το Θέατρο «ΠΗΓΑΣΟΣ» µοιραζόµαστε ιστορίες και περιγραφές που συναντούν την πολιτιστική µας κληρονοµιά. Ένας περίπατος για να γνωρίσουµε τοπόσημα της πόλης µας, µε στόχο να ανανεώσουµε το δημιουργικό μας ενδιαφέρον μας για αυτά.

Πρώτος σταθμός η πλατεία Ελευθερίας, η εκατόχρονη ιστορία της οποίας ξεπηδά μέσα από την αφήγηση της Χριστίνας (Θωμαή Σιούμη), από  τις φωτογραφίες, τις γραπτές και προφορικές ιστορίες, τις μνήμες και τα βιώματα αυτού του χώρου μαζικής συνάθροισης και επικοινωνίας.

Αμέσως μετά, μικροί και μεγάλοι, σύλλογοι και φορείς βαδίζουμε μέσω του κεντρικού πεζόδρομου των οδών Μ.Αλεξάνδρου & 7ης Μεραρχίας προς τον δεύτερο σταθμό (Τεκές), όπου θα γίνει η εξιστόρηση των απαρχών της πόλης  από τη Χαβιζέ (Δανάη Αμανατίδου), την κόρη του Αμπντουλάχ, που πέθανε και θάφτηκε εκεί στα 1732.

•Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, 10:30 π.μ. – 13:30: «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο». Κλείσιμο οδού Μ.Αλεξάνδρου για τα οχήματα (από το ύψος της πλατείας σιντριβανίου έως τον κυκλικό κόμβο –  συμβολή με την οδό Σβορώνου), καθώς και της οδού Μητροπόλεως (στο ύψος του Δημοτικού Πάρκου). Διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, μουσικές, χορός και παιχνίδια στο δρόμο με τη συνεργασία των φορέων. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν πρωτότυπες εργασίες με ποδήλατο (κουλουράδες, εφημεριδοπώλες, διαφημιστές κ.α.).

•Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, 18:00: Ποδηλατάδα, με την συμμετοχή της Ποδηλατικής Απόδρασης Πιερίας,  αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας, μετάβαση στον ποδηλατόδρομο Παραλίας-Ολυμπιακής Ακτής και επιστροφή στην κεντρική πλατεία.

Στις δράσεις συμμετέχουν: η Ποδηλατική Απόδραση Πιερίας, ο ΑΠΣ Δρομέων Πιερίας “ΖΕΥΣ”, η ομάδα βόλεϊ “ΑΙΟΛΟΣ”, ο Σύλλογος Διαβητικών Πιερίας, η Αθλητική Γυμναστική Ένωση Πιερίας (ΑΓΕΠ), το 1ο Σύστημα Προσκόπων Κατερίνης, η Διασωστική ομάδα Πιερίας, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Κατερίνης, ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων ΑμεΑ Ν. Πιερίας – «Στηρίζω», η Σχολή Χορού και Μπαλέτου Κατερίνης Atelier de la dance «ΕΥΓΕΝΙΑ ΓΡΑΤΣΟΥΝΑ».

Για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα μεριμνήσει κλιμάκιο της Τροχαίας Κατερίνης, καθώς  και της Δημοτικής Αστυνομίας. 

Με αφορμή τις δράσεις, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού & Ανάπτυξης Δημήτρης  Βαϊνάς σε δήλωσή του, μετέφερε τις ευχαριστίες του Δημάρχου Κώστα Κουκοδήμου προς όλους τους συμμετέχοντες για τη συνεργασία, ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε όλους φορείς και δημότες, ώστε να λάβουν μέρος στις δράσεις. Άλλωστε η υιοθέτηση υγιών προτύπων συμπεριφοράς στον οδικό χώρο και η συνεχής ενημέρωση στον τομέα της οδικής ασφάλειας δημιουργούν ένα κατάλληλο περιβάλλον για βιώσιμες μετακινήσεις».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο της ευρωπαϊκής εβδομάδας στο παρακάτω link: https://www.youtube.com/watch?v=9jVp33pFDCA&t=1s

Back to top