ETAPAS
Το έργο ETAPAS – ETHICAL TECHNOLOGY ADOPTION IN PUBLIC ADMINISTRATION SERVICES – (https://www.etapasproject.eu/) είναι ένα 3ετές ερευνητικό έργο (Research Innovation Action – RIA) το οποίο ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 και στο οποίο συμμετέχουν 14 εταίροι από 8 χώρες τις Ευρώπης.
Στο έργο από Ελληνικής πλευράς συμμετέχουν ο Δήμος Κατερίνης και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ).
Το έργο ETAPAS θα επικεντρωθεί στις επαναστατικές τεχνολογίες (Disruptive Technologies – DTs) και θα καταστήσει δυνατή την αξιοποίηση τους σε επιλεγμένα σενάρια χρήσης. Πιο συγκεκριμένα, θα αξιοποιηθούν τεχνολογίες που σχετίζονται με Μεγάλα και Ανοιχτά Δεδομένα, Τεχνητή Νοημοσύνη, συμπεριλαμβάνοντας εφαρμογές Chatbot, και τη ρομποτική. Οι DTs συχνά χρησιμοποιούνται συνδυαστικά ώστε να επιτρέψουν τη δημιουργία εφαρμογών οι οποίες και είναι μεγαλης προστιθέμενης αξίας. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Αυτοματοποίησης της Διαδικασίας της Ρομποτικής, και του Διαδικτύου των Πραγμάτων μας επιτρέπει να αναπτύξουμε μια νέα γενιά εφαρμογών. Αυτές οι τεχνολογίες- ειδικά όταν συνδυάζονται- περιλαμβάνουν, ‘η ακόμα ενσωματώνουν, κάποιου είδους Λειτουργία Μάθησης, επιτρέπουν στα συστήματα που προκύπτουν να παίρνουν αποφάσεις αυτόνομα και να προσαρμόζονται σε ένα περιβάλλον που αλλάζει χωρίς καμία τεχνική παρέμβαση. Η εκτεταμένη χρήση των Λειτουργιών Μάθησης κάνουν τις εφαρμογές τους ιδιαιτέρως επιρρεπείς σε θέματα σχετιζόμενα με ηθική και νομικά θέματα τα οποία ενισχύονται από την μειωμένη διαφάνεια των αλγορίθμων που ρυθμίζουν την αυτόνομη λήψη αποφάσεων.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό των DTs είναι η ικανότητά τους να επικοινωνούν άμεσα με τους ανθρώπους. Από την μία μεριά, δίνεται έτσι προτεραιότητα σε άμεση απόκριση των συστημάτων, τα οποία επιδεικνύουν συμπεριφορά όμοια με αυτή που έχουν συνηθίσει να έρχονται σε επαφή οι άνθρωποι/χρήστες στην καθημερινή τους ζωή. Από την άλλη πλευρά, εγείρει ανησυχία αποφασιστικής σημασίας για την πιθανή φυσική και ψυχολογική βλάβη που μπορεί να προκληθεί. Ο κοινωνικός αντίκτυπος – είτε θετικός είτε αρνητικός – και ο ηθικός κίνδυνος από τη χρήση τους είναι πολλαπλός και απαιτεί μία διεξοδική και διεπιστημονική ανάλυση για να διασφαλίσει τα πλεονεκτήματα ενώ θα ελαχιστοποιεί το ρίσκο.
Πιο συγκεκριμένα, η πιλοτική δράση που αναπτύσσεται στο Δήμο Κατερίνης “Public Organizations Multi-factor Misinformation Handling” – «Διαχείριση παραπληροφόρησης πολλών παραγόντων του Δημόσιου Οργανισμού» στοχεύει να παρέχει ένα πλαίσιο για την Υπεύθυνη Υιοθέτηση των DTs και να συμπεριλάβει χαρακτηριστικά υπευθυνότητας, δικαιοσύνης, διαφάνειας και βιωσιμότητας για να βοηθήσει τους δήμους και τους πολίτες να προστατευτούν από την παραπληροφόρηση.
Η περίπτωση χρήσης αφορά στην υλοποίηση μίας πλατφόρμας με βάση τις επαναστατικές τεχνολογίες (DTs) για τον έγκαιρο εντοπισμό παραπληροφόρησης, και τον εντοπισμό και ιεράρχηση των αναδυόμενων και σημαντικών θεμάτων που αφορούν τον Δήμο Κατερίνης. Ο κύριος στόχος της προτεινόμενης πλατφόρμας είναι να ανιχνεύσει την παραπληροφόρηση, να αντιληφθεί τον δημόσιο παλμό και τις ανάγκες των πολιτών του Δήμου Κατερίνης και να εξάγει τυχόν σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την εγκληματικότητα και τη βία ή λιγότερο σημαντικά θέματα που μπορεί να υπάρχουν. Ένας δεύτερος στόχος αυτής της πλατφόρμας αφορά την ιεράρχηση των εξαγόμενων θεμάτων, ώστε να μπορέσει ο Δήμος να εφαρμόσει τις αντίστοιχες διορθωτικές ενέργειες με τον ελάχιστο χρόνο και προσπάθεια. Οι πολίτες θα συμμετέχουν επίσης και θα αλληλεπιδρούν με αυτήν την πλατφόρμα, καθώς μέσω της διεπαφής χρήστη θα έχουν τη δυνατότητα να δημοσιεύουν τυχόν θέματα που σχετίζονται με τον Δήμο Κατερίνης και να παρέχουν οποιαδήποτε πληροφορία απαιτείται χωρίς να χρειάζεται να τα διαδίδουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι πληροφορίες που παρέχονται από τους χρήστες θα αναρτώνται και θα υποβάλλονται σε επεξεργασία με τα υπόλοιπα δεδομένα που συλλέγονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα άρθρα ειδήσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να επισκεφτεί την επίσημη ιστοσελίδα του έργου: