Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Διαδραστικό Μουσείο στην Αστική Σχολή: «ΔΩΔΕΚΑ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΕ ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

  • Επιχορήγηση 25.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού
  • Το Μουσείο θα λειτουργεί συνδυαστικά με την ανάδειξη συλλογής έργων ζωγραφικής του Δήμου & την αίθουσα γλυπτικής «Ε.ΚΑΛΕΒΡΑ»
  •  

Επιχορήγηση ύψους 25.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και πιο συγκεκριμένα από την Επιτροπή δράσεων Μουσείων, Πινακοθηκών και Συλλογών Σύγχρονου Πολιτισμού για τη δημιουργία σε αίθουσα της Αστικής Σχολής Διαδραστικού Μουσείου με θέμα: «ΔΩΔΕΚΑ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΕ ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ», εξασφάλισε ο Δήμος Κατερίνης.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα θα πραγματοποιηθεί συνδυαστικά με την ανάδειξη συλλογής έργων ζωγραφικής, ντόπιων και όχι μόνο σημαντικών καλλιτεχνών – δωρητών του Δήμου Κατερίνης (επιμέλεια: Μιράντας Παππά, μέλους Δ.Σ. ΟΠΠΑΠ), καθώς και με την περαιτέρω ανάδειξη των έργων της Αίθουσας Γλυπτικής «Ευθυμίου Καλεβρά».

Όπως σημειώνειο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος: «Στην Αστική Σχολή, σε ένα κτίριο ταυτισμένο με την ιστορία, τον πολιτισμό και την εκπαιδευτική ζωή της πόλης επικεντρώνουμε το αμέσως προσεχές διάστημα τον σχεδιασμό μας. Η προτεινόμενη ιδέα είναι η δημιουργία μιας διαδραστικής εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας  (για ηλικίες 10 έως 16 ετών) που θα διαβάζεται από παιδιά και θα διοικείται από επαγγελματίες που εργάζονται με μαθητές (π.χ. εκπαιδευτικούς). Η εφαρμογή και το Μουσειολογικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που τη συνοδεύει θα βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν μια βαθύτερη κατανόηση της Μυθολογίας […]».

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο κος Κουκοδήμος «Θα δρομολογήσουμε στο ιστορικό αυτό κτίριο και την εκτέλεση εργασιών συντήρησης – αποκατάστασης της στέγης, των κουφωμάτων και όλων των υποδομών».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα «τρέξει» ο Οργανισμός Πολιτισμού. «Εξακολουθούμε να βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στα στατικά εκθέματα κατά την επίσκεψη σε ένα Μουσείο. Τι θα συνέβαινε αν το έκθεμα «ζωντάνευε» και ξεκινούσε ένα διάλογο με τον επισκέπτη; Η εφαρμογή σε κινητό ή τάμπλετ θα αναγνωρίζει ένα σύμβολο στο έκθεμα και θα ενεργοποιεί την εφαρμογή για αναπαραγωγή μιας σκηνής επαυξημένης πραγματικότητας» διευκρινίζει ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Γιώργος Τσιαλός.

Το έργο θα ολοκληρωθεί σύντομα και ειδικότερα σε δύο φάσεις: δύο και τεσσάρων μηνών αντίστοιχα, στο τέλος της 1ης φάσης (2 μήνες) προβλέπεται η αξιολόγηση παιδαγωγικού και μαθησιακού υλικού.

Αξιολόγηση

Η αξιολόγηση της προόδου του έργου θα γίνει από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας βάσει διαμορφωτικών δεικτών. Διευκρινίζεται ότι με το πέρας του προγράμματος παραδοτέα μεταξύ άλλων θα είναι: εκπαιδευτικά προγράμματα, για κάθε ηλικιακή ομάδα (9-10, 11-12,  13-14, 15-16 ετών).

Εκτιμάται ότι όλοι οι μαθητές της Πιερίας – περίπου 13.000 -στις αντίστοιχες ηλικίες θα επισκεφτούν το Μουσείο κατά τη διάρκεια του 1ου έτους, κατόπιν εισηγήσεων των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης. Μέσω της ιστοσελίδας του Μουσείου, του Υπουργείου Παιδείας και της διαφήμισης στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναμένεται να προσελκύσει για επίσκεψη στο Μουσείο ανά έτος:

-από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 1% των μαθητών περίπου 1.500.

-από την υπόλοιπη Ελλάδα περίπου 1.000.

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο