Πρώτη ημέρα λειτουργίας του Κέντρου Δειγματοληψίας τεστ covid με τη μέθοδο drive through στην εμποροπανήγυρη
- Θετική ανταπόκριση από τους δημότες
Με τη συνδρομή του Δήμου Κατερίνης, Κέντρο Δειγματοληψίας τεστ covid με τη μέθοδο drive through (με μεταφορικό μέσο) και με θετική ανταπόκριση των δημοτών λειτουργεί από σήμερα στην εμποροπανήγυρη (Ανδρομάχη), από Κινητή Ομάδα Υγείας του ΕΟΔΥ Πιερίας.
«Επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος, καθώς ενδείκνυται για πρόσβαση με αυτοκίνητο, ενώ η δειγματοληψία γίνεται χωρίς να βγαίνει ο πολίτης από το αυτοκίνητό του και με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού» διευκρινίζει ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος, ο οποίος συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Κώστα Φιλοκώστα, Γιώργο Κυριακίδη και τον Γ. Γραμματέα Κώστα Λιακόπουλο, πραγματοποίησε επίσκεψη κατά την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Δειγματοληψίας τεστ covid, ενώ προέτρεψε τους δημότες «να μεταβούν στο χώρο της εμποροπανήγυρης και να υποβληθούν με ασφάλεια, δωρεάν, σε γρήγορο τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ με τον τρόπο που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, για την αποφυγή συγχρωτισμού πραγματοποίησαν σήμερα και θα συνεχίσουν να διενεργούν καθημερινά, από τις 11:00 έως τις 14:00 (εξαιρουμένων αργιών και Σαββατοκύριακου), δειγματοληπτικό έλεγχο μέσω της μεθόδου drive through σε όσους πολίτες το επιθυμούν.
Η όλη διαδικασία, διενεργείται με την συνδρομή – επιτήρηση της Δημοτικής Αστυνομίας.
Σύμφωνα με την κα Σοφία Κωτσοπούλου, Γενική Οικογενειακή Ιατρό, Επόπτρια ΚΟΜΥ ΕΟΔΥ Πιερίας, οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται χωρίς ραντεβού για τους εξής 3 λόγους:
Προληπτική δειγματοληψία. Πολίτης χωρίς συμπτώματα και χωρίς γνωστή επαφή με ασθενή. Σε αυτήν την περίπτωση διενεργείται τεστ ταχείας ανίχνευσης του ιού (rapid). Το rapid τεστ δεν υπολείπεται του τεστ PCR.
Πολίτης με συμπτώματα, είτε κατά την ημέρα της δειγματοληψίας, είτε κατά το προηγούμενο διάστημα. Διενεργείται rapid τεστ και στην περίπτωση που αυτό βγει θετικό, επιβεβαιώνεται η διάγνωση COVID, σε περίπτωση που βγει αρνητικό, δεν αποκλείεται η διάγνωση COVID, καθότι τα τεστ, τόσο τα rapid όσο και τα PCR, εμφανίζουν πολλά ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Στην περίπτωση του αρνητικού τεστ, γίνεται και δεύτερη λήψη για PCR. Ο ασθενής καλείται να τηρήσει τουλάχιστον 10 ημέρες απομόνωση από την έναρξη των συμπτωμάτων του, ώστε να προστατεύσει τους γύρω του, ακόμα και στην περίπτωση που και τα δύο τεστ αποβούν αρνητικά.
Πολίτης με γνωστή επαφή με ασθενή COVID χωρίς συμπτώματα. Την 5η με 7η ημέρα από την τελευταία ημερομηνία επαφής με τον ασθενή γίνεται δειγματοληψία για PCR. Ποιο τεστ θα γίνει κατά περίπτωση ορίζεται σε πρόσφατο ΦΕΚ. Τονίζεται ότι οι στενές επαφές υποχρεούνται σε τήρηση καραντίνας 14 ημερών για την προστασία των γύρω τους, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του τεστ.
Ενώ το αποτέλεσμα του rapid τεστ δίνεται άμεσα, ο πολίτης ενημερώνεται τηλεφωνικά για το αποτέλεσμα του PCR τεστ, από την Πολιτική Προστασία ή την κεντρική υπηρεσία του ΕΟΔΥ, μόνο στην περίπτωση που αυτό είναι θετικό και μετά πάροδο 3-4 ημερών.
Έτσι, πολίτες που χρειάζονται προεγχειρητικό ή προεισαγωγικό έλεγχο ή έλεγχο επειδή είναι νεοεισερχόμενοι σε κλειστή δομή, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν σε σημείο δειγματοληψίας των ΚΟΜΥ. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται PCR τεστ και μπορείτε να δώσετε δείγμα χωρίς ραντεβού, στο Νοσοκομείο, καθημερινά από τις 8.00 το πρωί έως τις 22.00 το βράδυ.
Τονίζεται ότι όποιος βγει θετικός στον ιό, δεν επαναλαμβάνει το τεστ για τις επόμενες 90 ημέρες. Η απόφαση για λήξη της απομόνωσης και επιστροφή στην εργασία βασίζεται στην κατάσταση της υγείας του ατόμου και όχι στον εργαστηριακό έλεγχο.
Ειδικές περιπτώσεις στις οποίες χρειάζεται εργαστηριακός επανέλεγχος επί θετικού τεστ, είναι οι εξής:
Επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε κλινικά τμήματα με ειδικούς πληθυσμούς ασθενών (ανοσοκατεσταλμένους και βαρέως πάσχοντες ασθενείς) για να επιστρέψουν στην εργασία τους πριν την πάροδο 20 ημερών από την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων. Ως μέγιστος χρόνος απομόνωσης συστήνονται οι 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου.
Εργαζόμενοι σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων ή άλλη κλειστή δομή όπως κέντρα φιλοξενίας μεταναστών προσφύγων και σωφρονιστικά καταστήματα, ώστε να επιστρέψουν στην εργασία τους πριν την πάροδο 20 ημερών από την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων. Ως μέγιστος χρόνος απομόνωσης συστήνονται οι 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου.
Επίσης ο εργαστηριακός επανέλεγχος, συνιστάται για την άρση της απομόνωσης πριν την πάροδο 20 ημερών σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς (π.χ. μεταμοσχευμένοι, ασθενείς με χρόνια χρήση κορτικοστεροειδών ή άλλων ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων ή χημειοθεραπείας, ασθενείς με HIV και χαμηλό αριθμό CD4, ασθενείς με ανοσολογική ανεπάρκεια). Ως μέγιστος χρόνος απομόνωσης συστήνονται οι 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου. Η τελευταία περίπτωση αφορά νοσηλευόμενους ασθενείς στους οποίους η νόσος διαδράμει εξαιρετικά βαριά και η απόφαση λήξης της απομόνωσης λαμβάνεται από την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου.