Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Πρόγραμμα BREED – Ολοκληρώθηκε η τρίτη διακρατική συνάντηση στην Κατερίνη

Στην Κατερίνη φιλοξενήθηκε (24-26 Ιανουαρίου) η τρίτη επίσημη Διακρατική Κοινωνική Αποστολή για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “BREED – Building community REsiliencE and sustainable Development through social economy”, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Κατερίνης ως εταίρος.

Στις εργασίες συμμετείχαν πολίτες και εκπρόσωποι Δήμων  από 4 διαφορετικές Ευρωπαϊκές πόλεις και διεξήχθησαν στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης και στο Συνεδριακό Κέντρο.

Το πρόγραμμα BREED επικεντρώνεται σε αστικά περιβάλλοντα, τα οποία λόγω της πανδημίας του covid-19, αντιμετωπίζουν παρόμοια κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, καθώς και παρόμοιες προκλήσεις. Σκοπός της συνάντησης που διεξήχθη στην Κατερίνη ήταν πράσινη και ψηφιακή ένταξη ως μέσα για την προώθηση της απασχόλησης, της ισότητας και της ένταξης των πολιτών.

Τις αποστολές, καλωσόρισε στο δημαρχείο η αντιδήμαρχος Τουρισμού Μαρία Τερζίδου, η οποία παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις του Δήμου για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας. Η κ. Τερζίδου, αναφέρθηκε αναλυτικά στην εγκατάσταση SEATRAC που καθιστούν προσβάσιμες της ακτές μας σε άτομα με αναπηρία, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα έργο που απέσπασε το Χρυσό Βραβείο στο διαγωνισμό Tourism Awards 2022 κάνοντας την Κατερίνη τουριστικό προορισμό προσβάσιμο για όλους.

Έγινε εκτενής παρουσίαση και ανάλυση του όρου της “κοινωνική οικονομίας” και πως η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών οργανισμών αλλά και μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου έχοντας σαν πρωταρχικό στόχο την ένταξη όλων των πολιτών σε μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς.

Από πλευράς του Δήμου παρουσιάστηκαν σχετικές δραστηριότητες που εστιάζουν στην πράσινη και ψηφιακη ένταξη των πολιτών. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου BIOWASTE για την επεξεργασία βιοαποβλήτων, από την προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού Ανάπτυξης και Οργάνωσης Κατερίνα Πόδα, καθώς και το τρέχον έργο ETAPAS για την παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών στο δημόσιο μέσω επαναστατικών τεχνολογιών ((Disruptive Technologies), από την επιστημονική σύμβουλο Ευγενία Τελμετίδου.

Η συνάντηση περιελάμβανε επίσκεψη εργασίας σε διάφορα σημεία της Κατερίνης που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου και την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Μέσω των δράσεων των οργανισμών στα οποία έγινε επίσκεψη, έγινε φανερό ότι γίνονται δράσεις για την ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την δημιουργία σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος ακόμα και σε μη τουριστικές περιοχές με σκοπό την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας σε συνδυασμό πάντα με την ανάδειξη της κοινωνικής πλευράς των δραστηριοτήτων.

Στο πλαίσιο της Κοινωνικής Αποστολής, παρουσιάστηκαν οι δράσεις που υλοποιεί η ΔΗΚΕΔΗΚ για την ένταξη των Ρομά από την κοινωνική επιστήμονα Κατερίνα Σαμαλή, καθώς και το μοντέλο λειτουργίας του Γυναικείου Συνεταιρισμού «Μούσες Πιερίων».  Στελέχη του Δήμου, παρουσίασαν αναλυτικά και το πρόγραμμα «LIFE-IP AdaptInGR – Boosting the implementation of adaptation policy across Greece».

Οι εργασίες έκλεισαν με την συζήτηση και καταγραφή λύσεων και σχεδίων δράσης τα οποία βασίζονται στη συνεργασία των ενδιαφερόμενων μερών και μπορούν να εφαρμοστούν τοπικά σε κάθε χώρα για την επίτευξη των γενικών στόχων του έργου.

Εκτός από την Ελλάδα (Κατερίνη),  οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είναι από την Ιταλία (Άλκαμο και Τράπανι), Ισπανία (Αλζίρα), Πορτογαλία (Παρέδες) και Βέλγιο (Βρυξέλλες). Το συντονισμό και την οργάνωση της συνάντησης, εκ μέρους του Δήμου είχε η ειδικός επιστήμονας για την διαχείριση του εργου «BREED» κ. Ρούλα Τούφα.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα BREED, εστιάζει στην συνέργεια των τοπικών αυτοδιοικήσεων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των οργανισμών κοινωνικής οικονομίας και των δημοτών, με κύριο στόχο μια ανθεκτική κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς και με βιώσιμη ανάπτυξη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέσω της συνεργασίας των εταίρων, ένας επιπλέον στόχος είναι η προσέλκυση των τοπικών διοικήσεων, των κοινωνικών συνεταιρισμών, των ΜΜΕ και των κοινωνικών εταίρων ώστε να εργαστούν για την οικοδόμηση οικοσυστημάτων κοινωνικής οικονομίας, συν-ανάπτυξη κοινωνικής κοινότητας, οικονομικές στρατηγικές και σχέδια δράσης κ.α.

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο