Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Ο Κορινός είναι έδρα της Δημοτικής Ενότητας Κορινού του Δήμου Κατερίνης. Είναι παραθαλάσσια κωμόπολη   με υψόμετρο 12 μέτρα και με βάση την απογραφή του 2011, έχει 3543 κατοίκους μαζί με τον παραλιακό οικισμό. Η  έκτασή του είναι 31.744 τ.μ. και βρίσκεται σε απόσταση 7 χλμ. από την Κατερίνη και 60 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.  

Αποτελεί παραθαλάσσια, πεδινή, αγροτική και τουριστική περιοχή. Το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού απασχολείται με τη γεωργία – κτηνοτροφία.

Ιστορικά στοιχεία

Είναι άγνωστο από πότε υπήρχε ως οικισμός. Σύμφωνα όμως με έγγραφα που σώζονται στην Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου, σε τίτλο ιδιοκτησίας (Χοτζέτι στα Τουρκικά) του έτους 1570 μ.Χ. μνημονεύεται ότι «τα χωράφια της συνορεύουν με το χωρίον «Κουρινός» (Κορινός). Περί το 1900, ο οικισμός των εντοπίων αριθμούσε 30 οικογένειες.

Κατά την απελευθέρωση της Πιερίας από τον τουρκικό ζυγό στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο(Οκτώβριος του 1912), οι κάτοικοι του χωριού ήταν γηγενείς προερχόμενοι από Κατερίνη και από άλλα γειτονικά χωριά καθώς και από άλλες περιοχές της Ελλάδας (Πελοπόννησο, Εύβοια και Ήπειρο).

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή (1922) στον Κορινό εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες προερχόμενοι από την ανατολική Θράκη – οι περισσότεροι από το χωριό Κούμπαο (Κουμπαγιώτες). Επίσης εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες προερχόμενοι από την Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Ρωμυλίας καθώς και οικογένειες από τις Σαράντα Εκκλησιές της ανατολικής Θράκης (Σαρανταεκκλησιώτες). Δεκαπέντε χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τη νότια Ρωσία. Τέλος το 1941 εγκαταστάθηκαν οικογένειες διωχθείσες από τη Βουλγαρία.

Με αυτήν την ποικιλόμορφη πληθυσμιακή σύνθεση ο Κορινός το 1954-1955 αριθμεί περί τους 2250 κατοίκους. Η κωμόπολη ενισχύθηκε με αγροτικό πληθυσμό δραστήριο, με γνώση εμπορικών και οικοβιοτεχνικών δραστηριοτήτων, εμπειρίες σε αγροτικές εργασίες και κυρίως στην καλλιέργεια του καπνού.  Από το 1956 άρχισαν να έρχονται νέες οικογένειες ποντιακής καταγωγής και να εγκαθίστανται στον Κορινό και στα γύρω χωριά: Κούκο, Σεβαστή, Νέα Τραπεζούντα. Το 1992 επίσης μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης εγκαταστάθηκαν στον Κορινό νέες οικογένειες ποντιακής καταγωγής.

Ονομασία:

Σχετικά με την  ονομασία Κορινός, υπάρχουν διάφορες εκδοχές:

Η πρώτη αναφέρει ότι η ονομασία Κορινός (ή Κουρινός) δόθηκε από τα πανύψηλα δένδρα που υπήρχαν στον οικισμό, τα οποία ονομάζονταν «κορίνες».

Η δεύτερη εκδοχή φέρει το όνομα του Γάλλου αξιωματικού «Κορνίς», προς τιμήν του, για σημαντική εξυπηρέτηση στους κατοίκους του Κορινού κατά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο(1914-1918).

Η Τρίτη εκδοχή είναι αυτή που διατυπώνεται από τον Παρθένιο, επίσκοπο Κίτρους στα 1907, ότι οι «κορίνες» ήταν πολεμικά ρόπαλα του ναυτικού που κόβονταν από τα πανύψηλα δέντρα του Κορινού.

Υποδομές

Στον Κορινό υπάρχουν πολιτιστικοί χώροι,  κοινοτικό κατάστημα, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, Κονάκι(Πολιτιστικός χώρος + Βιβλιοθήκη), υπαίθριο αμφιθέατρο χωρητικότητας 500 ατόμων, γήπεδα ποδοσφαίρου, κλειστό γυμναστήριο, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής(υπό κατασκευή), υπαίθρια γήπεδα μπάσκετ, παιδικές χαρές, και βιολογικός καθαρισμός επεξεργασίας λυμάτων.

Εκπαίδευση

Ο Κορινός διαθέτει όλες τις βαθμίδες της εκπαιδεύσεως καθώς λειτουργεί Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο. Επίσης οργανωμένη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Αρχαιολογικοί Χώροι – Εκκλησιαστικού ναοί – Αξιοθέατα

Μακεδονικός τύμβος Α΄ 3ου αιώνα π.Χ.:  Ο μεγαλύτερος  από τους δύο τύμβους που βρίσκονται στην περιοχή του Κορινού, ανατολικά και δυτικά της εθνικής οδού, καλύπτει τον Μακεδονικό τάφο Ι, ο οποίος ονομάζεται επίσης και τάφος του Heuzey, καθώς αυτός ήταν ο αρχαιολόγος που τον ανακάλυψε το 1861.  

Μακεδονικός τύμβος Β΄ 4ου αιώνα π.Χ.: Εδώ έχουμε έναν μικρότερο τύμβο, που αποκαλύφθηκε από τον Μάνθο Μπέσιο το 1991.

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου: Στον Κορινό 700μ. μακριά από την θάλασσα, βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου η οποία χτίστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα.

Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία (Άγιοι Δώδεκα Απόστολοι)

Η εκκλησία των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων είναι κτισμένη το 1907.

Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία ( Αγίου Παντελεήμονα)

Τουρισμός

Ο Κορινός είναι μια κατεξοχήν τουριστική περιοχή, με καταγάλανες ακτές και ψιλή αμμουδιά. Η παραλία του Κορινού έχει μήκος 4.000 μ.

Αθλητικοί – Πολιτιστικοί Σύλλογοι:

Γ.Α.Ο. Κορινού «Θερμαϊκός»,

Εύξεινος Πόντος Κορινού, Μορφωτικός Σύλλογος Νέων Κορινού,

Σύλλογος   Παλαιογρατσανιτών Κορινού,

Αθλητικός Σύλλογος Ταχυδρομικών Περιστεριών Κορινού,

Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κορινού,

Πολιτιστικός Σύλλογος Κουμπαγιωτών Κορινού «Ο Άγιος Γρηγόριος Καλλίδης»

 

Έθιμα – Εκδηλώσεις

Των 40 Μαρτύρων (στις 9 Μαρτίου).

Αϊ Γιάννης ο Κλήδονας (το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου).

Αγίας Βαρβάρας (στις 4 Δεκεμβρίου).

Περισσότερες πληροφορίες για τη Δημοτική Κοινότητα Κορινού θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://korinosnews.blogspot.com/2021/04/istoriakorinou.html

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο