Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Κτηνίατρος

Τζέγκας Λεωνίδας
6972501940

Κτηνίατρος

Τριανταφύλλου Κώστας 6942637880

Συνεργείο περισυλλογής

Δημητρίου Άρης
6995998877

Γραφείο αδέσποτων ζώων

Μπατσαρά Δάφνη
2351350545

Το πρόγραμμα του Δήμου Κατερίνης για τα αδέσποτα

Ο Δήμος Κατερίνης είναι από τους ελάχιστους Δήμους της χώρας, που αντιμετωπίζει άμεσα και αποτελεσματικά το ζήτημα των αδέσποτων ζώων, διαθέτοντας σημαντικούς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους. Τα ζώα δικαιούνται την φροντίδα μας και εμείς ανταποκρινόμαστε στο δικαίωμά τους αυτό.

«Δείκτης πολιτισμού μιας πόλης είναι το πώς αντιμετωπίζει τις άλλες μορφές ζωής».

Τα ζώα δικαιούνται την φροντίδα μας και εμείς ανταποκρινόμαστε στο δικαίωμά τους αυτό.Ο Δήμος μας με την ενεργή συμμετοχή του και σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, συνέβαλε στην κατάρτιση και την εφαρμογή μιας σύγχρονης δράσης για την προστασία και την ευζωία των αδέσποτων αλλά και δεσποζόμενων ζώων.

Το εκσυγχρονισμένο αυτό πλαίσιο για τον Δήμο Κατερίνης ήταν η φυσική συνέχεια και συνάμα η βελτιστοποίηση των όρων λειτουργίας του προγράμματος προστασίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς προσφέροντας κτηνιατρική φροντίδα στους τετράποδους φίλους μας. 

Σκοπός του προγράμματος είναι αφενός η σταθεροποίηση, καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους κι αφετέρου η ευζωία τους, με την εξασφάλιση της κατά περίπτωση κτηνιατρικής φροντίδας σε όλα τα αδέσποτα ζώα της πόλης, η εξασφάλιση τροφής/νερού και οι παρεμβατικές δράσεις σε θέματα προστασίας τους.

Με αυτό το πρόγραμμα θέτουμε τις βάσεις μιας πιο πολιτισμένης αντιμετώπισης των «άστεγων» ζώων.

Παράλληλα επιδιώκεται  η ενημέρωση και η καλλιέργεια συνείδησης του υπεύθυνου ιδιοκτήτη συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων -γιατί «δείκτης πολιτισμού μιας πόλης είναι το πώς αντιμετωπίζει τις άλλες μορφές ζωής»- καθώς και η προώθηση της υιοθεσίας από ανθρώπους, που θα τους χαρίσουν τη ζεστασιά και την ασφάλεια μιας οικογένειας.

Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τη λειτουργικότητα και την απήχηση των δράσεων του προγράμματος προστασίας αδέσποτων σκύλων, καθώς από την έναρξή του, πάνω από 1000 αδέσποτα ζώα καταγράφηκαν, δέχτηκαν την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα.

Επίσης, πάνω από 300, ενταγμένα στο πρόγραμμα του Δήμου Κατερίνης υιοθετήθηκαν από πολίτες και απολαμβάνουν πια την ανθρώπινη φροντίδα. 

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος είναι : 

  • περισυλλογή
  • καταγραφή 
  • σήμανση
  • κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος υγείας

  • αποπαρασίτωση
  • στείρωση
  • εμβολιασμός
  • υιοθεσία ή επανατοποθέτηση των αδέσποτων σκύλων

Ενημερωτικό φυλλάδιο

Υιοθέτησε ένα αδέσποτο

Ο δήμος Κατερίνης θεωρεί την υπόθεση υιοθεσίας ενός ζώου μια πολύ σοβαρή υπόθεση.  Η απόφαση για υιοθέτηση ενός κατοικίδιου δε θα πρέπει να ληφθεί ως μια παροδική και πρόσκαιρη ικανοποίηση της επιθυμίας των παιδιών, όπως η αγορά ενός παιχνιδιού αφού το κατοικίδιο πρόκειται να γίνει καθημερινός σύντροφος και μέλος της οικογένειας.  Θα πρέπει λοιπόν να είναι μια απόφαση, που θα παρθεί στην οικογένεια μετά από σοβαρή σκέψη και συζήτηση και αφού συνεκτιμηθούν διάφοροι παράγοντες, εφόσον δύναται να ξυπνήσει ανισορροπίες στην οικογένεια.

Θα πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία σας στην αίτηση υιοθεσίας και να κατατεθεί στο Αυτοτελές Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης (αρμόδιος υπάλληλος Κουκούλης Αργύρης). Στην συνέχεια με την καθοδήγηση μας θα μπορέσετε να έχετε τον τετράποδο σύντροφό σας στην οικογένεια σας. 

Ζώα προς υιοθεσία

Δείτε όλα τα διαθέσιμα προς υιοθεσία ζώα

Δείτε τα ζώα

Το Δημοτικό καταφύγιο

Το καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς του δήμου Κατερίνης είναι μια σύγχρονη υποδομή με τις  προδιαγραφές του νόμου περί ενδιαιτημάτων που  προσφέρει επαρκή στάνταρντς συνθηκών φιλοξενίας στα αδέσποτα ζώα.

Το καταφύγιο περιλαμβάνει τέσσερα ανεξάρτητα ισόγεια κτίρια για φιλοξενία αδέσποτων ζώων, και 80 θέσεων (δωματίων) με ειδικό επιδαπέδιο άνοιγμα για άμεση έξοδο στον αύλειο χώρο.

Ακόμη περιλαμβάνει όλους τους λειτουργικούς και βοηθητικούς χώρους που απαιτούνται, δηλαδή κτίριο διοίκησης  ιατρείο, προετοιμασίας τροφής, αποθήκη τροφίμων, WC και αίθουσα προσωπικού. Το καταφύγιο του δήμου Κατερίνης εντάχθηκε στο Φιλόδημος για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του.

Πρόγραμμα “ΕΡΕΒΟΣ”

Το πρόγραμμα έχει σαν στόχο την προώθηση ελληνικών φυλών και παράλληλα τον περιορισμό ενίσχυσης της δεξαμενής αδέσποτων από τους κτηνοτρόφους.

Μαθετε περισσοτερα

Αδέσποτο και παιδί

Ο Δήμος Κατερίνης αντιλαμβάνεται ότι η αγάπη του παιδιού προς τα ζώα είναι ένα αίσθημα ανεκτίμητο. Παίζει τον πρώτο ρόλο στην κοινωνικοποίησή του και φέρνει στην επιφάνεια όλα τα αγνά συναισθήματα του χαρακτήρα του.

Μέσα από τα διαδραστικά παιχνίδια υπάρχει τρόπος να βρουν διέξοδο όλα αυτά τα άδολα συναισθήματα των παιδιών, φέρνοντάς τα σε επαφή με ζώα που έχουν απορριφθεί από άλλους «ανθρώπους». Εδώ θα μάθουν τα παιδιά να σέβονται κάθε έμβιο πλάσμα και να το τιμούν όπως του αξίζει.

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο