Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Ο Αρωνάς είναι πεδινός οικισμός του νομού Πιερίας. Βρίσκεται στα δυτικά της Κατερίνης, σε υψόμετρο 90 μέτρων και η απόστασή του από την πιερική πρωτεύουσα είναι 8 χιλιόμετρα. Υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Κατερίνης, του οποίου αποτελεί και Δημοτικό Διαμέρισμα, με 1 οικισμό. Έχει 324 κατοίκους, με βάση την Απογραφή του 2011. Η κύρια ασχολία είναι η καλλιέργεια καπνού, σιτηρών και καλαμποκιού, ενώ λίγοι είναι αυτοί που ασχολούνται και με την κτηνοτροφία.

Υποδομή

Το χωριό έχει Γυμναστικό Μορφωτικό Αθλητικό Σύλλογο, με την επωνυμία “Πιερικός Αρωνά”, ο οποίος αγωνιζόταν στο τοπικό πρωτάθλημα , πλέον όμως έχει σταματήσει η συμμετοχή.

Ο κεντρικός ναός του χωριού είναι αυτός του Προφήτη Ηλία, ,που γιορτάζει κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου όπου και  λαμβάνει μέρος  το καθιερωμένο πλέον ποντιακό πανηγύρι (που διοργανώνεται από τα άτομα του συλλόγου. Υπάρχουν επίσης η Παναγία και το Κοιμητήριο, καθώς επίσης και η Αγία Κυριακή. Ο Αρωνάς έχει ένα μονοθέσιο νηπιαγωγείο (το οποίο πλέον δε λειτουργεί) και γήπεδο. Στο κτίριο της Κοινότητας λειτουργεί αγροτικό ιατρείο. Κοντά στον ποταμό Πέλεκα βρίσκεται ένα πάρκο αναψυχής, με πλατάνια.

Ιστορικά στοιχεία. Η ονομασία του χωριού μας οδηγεί στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Όταν ήταν εκεί οι Τούρκοι υπήρχαν μεγάλες μέλισσες (Αρώνες και έτσι το χωριό ονομάστηκε Αρωνάς. Γύρω στο 1950 κάποιοι θέλησαν να το αλλάξουν, τελικά ‘όμως επικράτησε η άπποψη όσων ήθελαν να παραμείνει ως έχει η ονομασία.  

Αρχικά όταν ήρθαν οι πρώτοι κάτοικοι από Τουρκία, Ρωσία και Πόντο, στα 1922. Σήμερα τον πληθυσμό απαρτίζουν κάτοικοι ποντιακής καταγωγής, βλάχικης από τον Κοκκινοπλό και ντόπιοι από τον Μοσχοπόταμο. Την τελευταία δεκαετία ήρθαν στο χωριό και Έλληνες από την πρώην ΕΣΣΔ.

Στη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής, το χωριό κάηκε από τους Γερμανούς. Δύο άτομα από το χωριό σκοτώθηκαν κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο. Αργότερα, πολλοί κάτοικοι μετανάστευσαν σε χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία, η Αυστραλία και οι Η.Π.Α..

Ο Αρωνάς έγινε Κοινότητα το 1965. Μέχρι τότε ανήκε στο Δήμο Κατερίνης. Το 1998 υπήχθη στο Δήμο Ελαφίνας και το 2011 στο διευρυμένο Δήμο Κατερίνης.

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο