Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Το Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης, έκτασης 52 περίπου στρεμμάτων οριοθετήθηκε, κατά πάσα πιθανότητα, τον 18ο αιώνα, όταν η Κατερίνη, που τότε αποτελούσε τμήμα της Θεσσαλονίκης, βρισκόταν υπό οθωμανική κατοχή.

Ο χώρος αρχικά δόθηκε για πολεμικές προετοιμασίες καθόσον χρησίμευε για στρατιωτικές ασκήσεις και για στρατωνισμό πολεμικού προσωπικού των οθωμανών. Τα δύο κανόνια στη βόρεια πλευρά του Δημοτικού Κήπου, βρίσκονται εκεί ως πολύτιμα ιστορικά κειμήλια για να θυμίζουν την τουρκική κατοχή αλλά και την απελευθέρωση.

Όταν όμως έγινε η απελευθέρωση της πόλης, αυτός ο χώρος μετατράπηκε σε χώρο ειρήνης και ηρεμίας. Αρχικά μετατράπηκε σε πλατεία Ολυμπιάδος και πρασίνου, όπου το 1922 ιδρύθηκε φυτώριο πεύκων ενώ το 1933 σε κάποιο τμήμα του χώρου δημιουργήθηκε και ένας σχολικός κήπος.

Αργότερα προστέθηκε ένα γήπεδο, που σήμερα δεν υπάρχει πια, το οποίο ήταν η έδρα των ιστορικών ομάδων «Μέγας Αλέξανδρος» και «Όλυμπος», από τις οποίες, μετά την ενοποίησή τους, ξεπήδησε ο ιστορικός σύλλογος «Πιερικός» που δόξασε την Κατερίνη και την έκανε γνωστή στα πέρατα της Ελλάδας.

Στο διάβα του χρόνου, το Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης φιλοξένησε κτίρια και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που δεν υπάρχουν πια. Κάποτε εδώ υπήρχε το Δημοτικό Καφενείο «Μουλέν Ρουζ», ένα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής κτίριο που κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’30. Ακόμη, υπήρχε ένας ζωολογικός κήπος που ήταν πόλος έλξης μικρών και μεγάλων, ενώ σε κάποια έκταση του χώρου γίνονταν και γυμναστικές επιδείξεις.

Σήμερα το Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης, όπως έχει διαμορφωθεί από τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα, δεν έχει πια τείχη, ούτε κάγκελα. Παραμένει όμως εδώ το συντριβάνι, του οποίου ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε από το δήμαρχο Σολομώντα Παπαδόπουλο το 1957. Είναι ένας όμορφος ανοιχτός χώρος αναψυχής με κήπους, μονοπάτια και πέτρινες κατασκευές, με νερά και νεροπίδακες, με αιωνόβια δένδρα, με παιδικές χαρές.

Είναι κι ένας χώρος που φιλοξενεί το 4ο Γυμνάσιο & Λύκειο της πόλης, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου με τη μεγάλη συνεδριακή αίθουσα αλλά και μία μικρότερη καθώς και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, έναν χώρο ΚΑΠΗ, το ανοιχτό θέατρο, τα δύο κανόνια, το Μνημείο Βαλκανικών Αγώνων, το Μνημείο της Πολύτεκνης Μάνας και το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης αλλά και το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου.

ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

Η συλλογή των δέντρων του Δημοτικού Πάρκου Κατερίνης λειτουργεί ως παρακαταθήκη η οποία ενώνει το παρελθόν και το μέλλον, μια παρακαταθήκη του ελλαδικού τοπίου και ειδικότερα της βόρειας Ελλάδας.

Το Μεσογειακό Κυπαρρίσι (Cupressus sempervirens) αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της Μεσογείου και θεωρείται σημαντικό στοιχείο του φυσικού τοπίου αλλά και πολλών θρησκευτικών και μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας χώρων. Το κυπαρίσσι χρησιμοποιείται σε τεχνητές φυτείες, ανεμοφράκτες, φυτική περίφραξη ή μεμονωμένα για σκίαση, για την προστασία του εδάφους από τη διάβρωση αλλά και για αντιπυρικούς σκοπούς.

H Kουτσουπιά (Cercis siliquastrum) είναι δέντρο εντυπωσιακής εμφάνισης την περίοδο της ανθοφορίας, το οποίο όμως προσφέρεται και για καλλωπιστικές χρήσεις. Δοκιμασμένο από τον ίδιο τον Ιούδα τον Ισκαριώτη, εξού και η τιμητική ονομασία της ως «Δέντρο του Ιούδα»

Ο Πλάτανος (Platanus orientalis) αποτελεί το φημισμένο δέντρο του Ιπποκράτη στην Κω, κάτω από τον οποίο ο Ιπποκράτης δίδαξε την επιστήμη της ιατρικής. Στη Φυσική ιστορία του Πλινίου αναφέρονται πλάτανοι που βρέθηκαν στο νησί του Διομήδη, και εισήχθησαν στην ελληνική Σικελία από τον Διονύσιο τον Πρεσβύτερο (432-367 π.Χ.), τύρρανο των Συρακουσών, που μετέφερε πλατάνους στην πόλη Ρέγκιο (σημερινή Reggio di Calabria), που θεωρήθηκαν ως θαύμα για το παλάτι του και, σύμφωνα με τον Πλίνιο, διαδόθηκαν στη Γαλατία.


Το Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης φιλοξενεί μια πληθώρα φυτικών ειδών όπως κυπαρίσσια, έλατα, κέδρους, πεύκα, κουτσουπιές, φλαμουριές, ροδιές, μανόλιες, πλατάνια λεύκες, αγγελικές, σφένδαμους αλλά και μια πολύ μεγάλη ποικιλία ελληνικών αυτοφυών αρωματικών φυτών. Η επιλογή των φυτών έγινε ώστε να εναλλάσσεται η εποχική ανθοφορία και να δημιουργούνται ενδιαφέροντες χρωματισμοί ή ποικίλες υφές. Περιλαμβάνει 48 είδη δέντρων και κάθε μήνας φέρνει ένα νέο χρώμα και κάθε εποχή προβάλλει ένα διαφορετικό συνδυασμό από άνθη και φυλλώματα. Στο Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης έχουν ήδη εμφανιστεί και διαφορετικά είδη πουλιών που είτε ξεχειμωνιάζουν είτε σταθμεύουν κατά την αποδήμησή τους.

Μάθετε περισσότερα για τα φυτά του Δημοτικού Πάρκου Κατερίνης

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο