Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Ανάπλαση Κέντρου Κατερίνης – Πρώτο Εργαστήριο της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος BAUHAUS

Η παρουσίαση των βασικών αξιών Ευρωπαϊκού Προγράμματος BAUHAUS βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης διήμερης συνάντησης της Ομάδας Εργασίας (Ο.Ε.) του έργου, που φιλοξενήθηκε στο Δημαρχείο Κατερίνης. Στη συνάντηση κλήθηκαν και συμμετείχαν –ως κοινωνικοί εταίροι- εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Ν.Ε. Πιερίας), του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και του Επιμελητηρίου Πιερίας.

Η βράβευση της πρότασης του Δήμου Κατερίνης για την ανάπλαση του Κέντρου πόλης, με ένα από τα 20, Ευρωπαϊκά Βραβεία New Bauhaus Local Initiatives, αποτελεί από μόνη της σημαντική διάκριση και παράλληλα τεράστια ευκαιρία υλοποίησης ενός σημαντικού έργου που θα αλλάξει τη ζωή των πολιτών και θα δώσει μοναδική ταυτότητα στο κέντρο και την πόλη.

«Πρόκειται για αισθητική αναβάθμιση 32.000 τ.μ. στο δίκτυο πεζοδρόμων του κέντρου, καθώς και των πλατειών Ελευθερίας και Δημαρχείου. Αναμφίβολα, αποτελεί κορυφαία παρέμβαση και ως τέτοια αξιολογήθηκε και βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Δόμησης Γιώργος Νταντάμης. Η συνάντηση της ομάδας έργου, είπε ο κ. Νταντάμης, αποτελεί την πρώτη, από τις πολλές προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ωρίμανση του έργου.

Η Ομάδα Εργασίας, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει αναλυτική παρουσίαση της αρχιτεκτονικής μελέτης για την ανάπλαση του κέντρου από την αρχιτέκτονα Κατερίνα Κεφαλογιάννη, επικεφαλής της ομάδας αρχιτεκτόνων που απέσπασαν το πρώτο βραβείο στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Η κ. Κεφαλογιάννη, αναφέρθηκε στη βασική φιλοσοφία του νέου σχεδιασμού, που είναι η δημιουργία «δημόσιων χώρων που λειτουργούν αυτόνομα» και εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα, την αισθητική και την αειφορία.

Όπως σημείωσε, μέσα από τη συγκεκριμένη μελέτη παρέχονται τα εργαλεία για να αναπτυχθούν με το ίδιο μοντέλο και άλλοι δημόσιοι χώροι πόλης, καθώς και να σχεδιαστούν παρεμβάσεις με το μικρότερο δυνατό κόστος.

«Όταν είδα την πρότασή σας, κατάλαβα γιατί διακρίθηκε και βραβεύθηκε με Ευρωπαϊκό Βραβείο New Bauhaus», είπε η Project Coordinator (συντονίστρια έργου) Ελένη Φελέκη. Όπως τόνισε, ο πυρήνας της φιλοσοφίας του συγκεκριμένου Προγράμματος είναι: «προσβασιμότητα, αισθητική, αειφορία» και η πρόταση του Δήμου Κατερίνης καλύπτει και τις τρεις προϋποθέσεις. Η κ. Φελέκη έκανε λόγο για «χρυσή ευκαιρία για την Κατερίνη», καθώς και ευκαιρία να κατατεθεί η άποψη όσων εμπλέκονται και επηρεάζονται από το έργο. Σ’ αυτό άλλωστε, εστιάζεται και η Τεχνική Βοήθεια που θα παρέχει η ίδια και οι συνεργάτες της, αφού όπως σημείωσε «όσο πιο σύμφωνος είναι ο σχεδιασμός με τα προγράμματα της Ευρώπης, τόσο πιο εύκολη είναι η χρηματοδότηση του έργου».

Τη δεύτερη μέρα των εργασιών, Ομάδα Εργασίας και Κοινωνικοί εταίροι (stakeholders) επικέντρωσαν σε τεχνικά ζητήματα της διαβούλευσης. Ειδικότερα, στον τρόπο προσέγγισης και συμμετοχής όσων περισσότερων πολιτών, φορέων και συλλόγων της πόλης στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης. Στο εργαστήριο που ακολούθησε ο εμπειρογνώμωνας για την συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων (stakeholder engagement expert) Βασίλης Λατίνος, παρουσίασε έναν “χάρτη διαβούλευσης”. Όπως τόνισε, πρόκειται για διαδικασία με δυναμικό χαρακτήρα, που στην εξέλιξή της προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα που τυχόν προκύπτουν.

Κλείνοντας τις εργασίες του διημέρου, ο αντιδήμαρχος Δόμησης Γιώργος Νταντάμης, σημείωσε ότι στο τέλος της πορείας ο Δήμος Κατερίνης, πέρα από τα οφέλη που θα έχει για την πόλη το ίδιο το έργο, θα έχει καταφέρει να πετύχει κάτι ακόμη, εξίσου σπουδαίο: Την υλοποίηση ενός σχεδίου, που η τελική του μορφή προέκυψε από τη συμμετοχή των πολιτών. «Ουσιαστικά, το πρόγραμμα μάς προτρέπει, να ακολουθήσουμε το “σκανδιναβικό μοντέλο” σχεδιασμού ενός έργου, αν πραγματικά θέλουμε να αυξήσουμε τις πιθανότητές χρηματοδότησής του από Ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση την οποία μπορούμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία», κατέληξε ο κ. Νταντάμης.

Οι επόμενες συναντήσεις της Ο.Ε. του Δήμου και των Κοινωνικών Εταίρων (ΤΕΕ, ΣΑΔΑΣ, ΕΒΕ Πιερίας), θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων μερών για την υλοποίηση του έργου, όπως αυτοί καταγράφηκαν κατά το πρώτο εργαστήρι της Ομάδας Εργασίας.

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο