Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Δράσεις ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης για την εξάλειψη της βίας κατά γυναικών

Το μήνυμα της μη ανοχής άσκησης βίας κατά των γυναικών θέτει στο επίκεντρο εν όψει της 25ης Νοεμβρίου – Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κατερίνης. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συνεχούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, θα πραγματοποιήσει τις εξής δράσεις:

  • Φωταγώγηση του αγάλματος στην πλατεία Ελευθερίας στις 25/11, σε χρώμα πορτοκαλί.
  • Περίπτερο του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών θα λειτουργήσει στην Πλατεία Ελευθερίας στις 24/11, από 10.00π.μ.-2.00μ.μ.
  • Συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Κατερίνης, με ανάρτηση ενημερωτικών αφισών στις βιτρίνες των καταστημάτων και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών.
  • Συμμετοχή του Κέντρου σε εκδήλωση του Δήμου Κατερίνης και του Δικηγορικού Συλλόγου με  θέμα: Η ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία – Πρόληψη και Καταπολέμηση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης, στις 11.30  π.μ.
  • Ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριων της Τρίτης Γυμνασίου του Δήμου Κατερίνης, κατά το μήνα Δεκέμβριο στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κατερίνης,  με θέμα την έμφυλη βία, από τα Στελέχη του Κέντρου.
  • Αποστολή λογοτύπου του Κέντρου με σημείο αναφοράς την 25η Νοεμβρίου, σε συλλόγους του Δήμου Κατερίνης, με στόχο την ευαισθητοποίηση και τη διάδοση του μηνύματος κατά της βίας των γυναικών.
  • Πραγματοποιήθηκε ήδη, ευαισθητοποίηση σε ομάδα ωφελούμενων, μετά την πρόσκληση της Μέριμνας Παιδιού, από την Κοινωνική Λειτουργό και την Ψυχολόγο του Κέντρου στις 15/11.
  • Η ταυτότητα του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών  του Δήμου Κατερίνης

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών  του Δήμου Κατερίνης λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2013 και ανήκει σε ένα δίκτυο δομών που συμπεριλαμβάνει 44 συμβουλευτικά κέντρα ανά την Ελλάδα, 19 ξενώνες φιλοξενίας γυναικών μαζί με τα ανήλικα τέκνα τους και μία 24ωρη τηλεφωνική γραμμή πανελλαδικής εμβέλειας SOS 15900. Στελεχώνεται  από Κοινωνιολόγο, Κοινωνική λειτουργό, Ψυχολόγο και Νομικό και παρέχει  ψυχοκοινωνική υποστήριξη, νομική και εργασιακή συμβουλευτική. Όλες οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν και ισχύει το απόρρητο της συμβουλευτικής.

Τηλ επικοινωνίας. 23510 36678

Email: womenaid@katerini.gr

Παρατίθεται ενημερωτικό σημείωμα του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κατερίνης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών:

«Μα δεν υπάρχει βία κατά των γυναικών πλέον σήμερα…» αυτό θα ήταν μία ευχή όλων, δυστυχώς όμως δεν είναι πραγματικότητα.

Πολλοί είναι αυτοί, που πιστεύουν ότι:

  • Ένα επεισόδιο που περιλαμβάνει υποτίμηση, εξευτελισμό κτλ δεν είναι βία.
  • όταν έγινε μία φορά δε σημαίνει ότι θα επαναληφθεί και ότι «ήταν μία κακή στιγμή»
  • Ότι σε κάποια άτομα αξίζει να συμπεριφέρεσαι βίαια, διότι το έχουν προκαλέσει με τη συμπεριφορά τους
  • Ότι ένα επεισόδιο βίας, δε μπορεί να συμβεί σε όλους, αλλά συμβαίνει σε κάποιες και από κάποιες κατηγορίες ανθρώπων
  • Ότι μπορεί κάποιος εάν θέλει, να αποφύγει ή να φύγει από μία σχέση βίαιη
  • Ότι βία ασκείται από όλους προς όλους το ίδιο και δεν υπάρχει αυτό που λένε βία κατά των γυναικών.

Η αλήθεια είναι όμως ότι :

  • Βία είναι κάθε πράξη που προκαλεί ή μπορεί να προκαλέσει σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική βλάβη ή πόνο. Επίσης κάθε απειλή για τέτοια πράξη, όπως και η αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας και ο εξαναγκασμός.
  • Η εμπειρία δείχνει ότι συνήθως, δε μένουν οι δράστες στο ένα επεισόδιο βίας και έτσι τα άτομα που την υφίστανται μπαίνουν σε ένα κύκλο βίαιης συμπεριφοράς, όπου και θυματοποιούνται με τον καιρό.
  • το να μεταθέτουν τις ευθύνες τους οι δράστες στα θύματά τους, είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, πράγμα που προκαλεί όμως ενοχές στα θύματα και ένα ψυχολογικό άλλοθι για τους δράστες.  Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για τη συμπεριφορά του.
  • Ο καθένας, ανεξαρτήτως κοινωνικο-οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου, θρησκευτικής πεποίθησης, εξαρτήσεων κτλ μπορεί να είναι θύμα ή θύτης αντίστοιχα, είτε εντός οικογενείας, είτε στο ευρύτερο κοινωνικό του περιβάλλον(π.χ. εργασία). Συχνότερα δε, η άσκηση βίας, συμβαίνει μεταξύ γνωστών.
  • Ο κύκλος της βίας, προσωπικοί λόγοι(ντροπή, φόβος, αισθήματα αγάπης/συμπόνοιας κτλ), κοινωνικοί λόγοι (π.χ. στιγματισμός από την κοινωνία και τα ΜΜΕ περισσότερο του θύματος, παρά του θύτη), οικονομικοί λόγοι, έλλειψη υποστήριξης από το περιβάλλον των θυμάτων και από τους θεσμούς, η πατριαρχική δομή της κοινωνίας κτλ, είναι κάποιοι από τους λόγους, που τα θύματα παραμένουν σε μία κακοποιητική σχέση.
  • Η βία υποκρύπτει πάντα μία σχέση ανισότητας. Κάποιος είναι πάντα το «ισχυρό» και κάποιος το «ανίσχυρο» μέρος της σχέσης, με το «ισχυρό» μέρος να επιβάλλει την εξουσία του με διάφορους τρόπους στο «ανίσχυρο» μέρος. Οπότε η πλειοψηφία των δραστών είναι άντρες και η πλειοψηφία των θυμάτων είναι γυναίκες(ή και παιδιά).

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία,

  • 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από το σύντροφό της
  • 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού
  • 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στο κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά , εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

Η καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας

Όπως είναι γνωστό τον Δεκέμβριο του 1999, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ, καθιέρωσε την 25η Νοεμβρίου ως διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, σε ανάμνηση της δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινότητας στο παγκοσμίων διαστάσεων φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών.

Η βία κατά των γυναικών ή αλλιώς έμφυλη βία, αποτελεί ένα παγκόσμιο κοινωνικό πρόβλημα και δεν γνωρίζει γεωγραφικά ή άλλα όρια: Θύμα βίας μπορεί να είναι οποιαδήποτε γυναίκα, ανεξαρτήτου ηλικίας, μορφωτικού, κοινωνικού ή οικονομικού επιπέδου. Η βία κατά των γυναικών αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 Ο όρος “βία κατά των γυναικών” περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας, είτε αυτό προκύπτει στη δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή.

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο