Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Η στήριξη της Τρίτης Ηλικίας – ψηλά στις προτεραιότητες του Δήμου Κατερίνης

Μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο κοινωνικής προστασίας, μέσω υποδομών, έργων και δράσεων, ο Δήμος Κατερίνης αποδεικνύει καθημερινά – και όχι μόνο την 1η Οκτωβρίου – παγκόσμια ημέρα Τρίτης Ηλικίας, ότι με σεβασμό στους ηλικιωμένους μας, διαμορφώνει ένα κοινωνικό πλαίσιο, όπου η μακροβιότητα συνυφαίνεται με την αλληλεγγύη, τη συμμετοχή και την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Το πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», τα ΚΑΠΗ, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων βρίσκονται στο επίκεντρο των συγκεκριμένων – με κοινωνικό πρόσημο -δομών & δράσεων.

Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος: «Τιμούμε τους ηλικιωμένους μας, που είναι ο απαραίτητος κρίκος για μια ισορροπημένη κοινωνία, καθώς συνιστούν μία ανεξάντλητη πηγή αξιών, εμπειριών και γνώσεων. Με ευαισθησία και αλληλεγγύη προς τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας, καθημερινά και εμπράκτως συνεχίζουμε και θα είμαστε κοντά στις ανάγκες τους».

«ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» στην πρώτη γραμμή

Το πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» παρέχει καθημερινά στους ηλικιωμένους στο οικείο και φυσικό τους περιβάλλον, οργανωμένη και συστηματική πρωτοβάθμια κοινωνική φροντίδα από ειδικό επιστημονικό προσωπικό και καταρτισμένα στελέχη. Προτεραιότητα δίνεται σε όλους όσοι διαβιούν μόνοι τους και το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες εξυπηρέτησης.

Το «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» βρέθηκε στην ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ για τις ευπαθείς ομάδες δημοτών, μεταξύ των οποίων και οι ηλικιωμένοι στην περίοδο της πανδημίας. Ειδικότερα, μερίμνησε για τη φροντίδα – εξυπηρέτηση για θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης και παροχής ειδών πρώτης ανάγκης, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Η πολυδιάστατη προσφορά του προγράμματος αποτυπώνεται εύγλωττα σε αριθμούς, όπου π.χ. μόνο στο κρίσιμο πρώτο τρίμηνο της πανδημίας έγιναν 2.200 επισκέψεις κατ’ οίκον σε ηλικιωμένους που αφορούσαν την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ εκδόθηκαν και προωθήθηκαν προς εκτέλεση στα φαρμακεία 1.080 συνταγές.

ΚΑΠΗ για έναν ΔΗΜΟ πρόνοιας & προόδου

Παράλληλα, τη δυνατότητα στους 618 ηλικιωμένους – μέλη των ΚΑΠΗ, να αναζητούν δημιουργική διέξοδο και επικοινωνία δίνει η λειτουργία στο πλαίσιο του ΟΠΠΑΠ, των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ). Με δράσεις ενημέρωσης για θέματα υγείας, εκπαιδευτικές κ ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, που «εμπλέκουν» τις ηλικιακές ομάδες και αυξάνουν το επίπεδο αλληλοκατανόησης μεταξύ τους, με προληπτικές δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, τα ΚΑΠΗ αποδεικνύουν διαρκώς και στην πράξη, την ευαισθησία και τη μέριμνα, για έναν Δήμο πρόνοιας και προόδου.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ στο ΚΗΦΗ

Το ΚΗΦΗ Δήμου Κατερίνης παρέχει υπηρεσίες δωρεάν ημερήσιας φιλοξενίας καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή 07:00 έως 15:00), σε 14 συμπολίτες μας. Στεγάζεται σε κτίριο δίπλα από τον Άγιο Χαράλαμπο στον Σιδηροδρομικό Σταθμό, ενώ η λειτουργία της εντάσσεται στη ΔΗΚΕΔΗΚ.

Ειδικότερα το επιστημονικό και βοηθητικό παρέχει: νοσηλευτική φροντίδα, φροντίδα για την ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης, ατομική υγιεινή, προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, προγράμματα ανάπτυξης λειτουργικών και κοινωνικών δεξιοτήτων κ.α.

Παράλληλα, διοργανώνεται σειρά εκδηλώσεων και εξωτερικών δραστηριοτήτων (εκκλησιασμός κ.α.).

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο