Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

“Αξιοποίηση Συστημάτων Πληρώνω ότι Πετώ και Αυτόνομοι Κομποστοποιητές στη Διαχείριση Βιοαποβλήτων Τουριστικών Περιοχών”

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: “Αξιοποίηση Συστημάτων Πληρώνω ότι Πετώ και Αυτόνομοι Κομποστοποιητές στη Διαχείριση Βιοαποβλήτων Τουριστικών Περιοχώνμε ακρωνύμιο BIOWASTE, του Προγράμματος  Interreg IV Balkan Mediterranean 2014 – 2020 .

Το εταιρικό σχήμα με Επικεφαλής Εταίρο το Δήμο Κατερίνης αποτελείται από:

  • , Ελλάδα

Το έργο

To έργο BIOWASTE είναι μια πρωτοβουλία εγκατάστασης ενός συστήματος διαχωρισμού στερεών αποβλήτων στην πηγή τους, που στοχεύει κυρίως στον κλάδο της φιλοξενίας καθώς και σε μικρές και αποκεντρωμένες κοινότητες, όπου ο διαχωρισμός οργανικών αποβλήτων στην πηγή [αποβλήτων κουζίνας και κήπων – πάρκων) παράλληλα με την επιτόπια επεξεργασία τους διαδραματίζει σημαντικό και βασικό ρόλο. Υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Interreg Balkan-Mediterranean. Τρεις δήμοι και δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα συμμετείχαν στο έργο. Στους δήμους εγκαταστάθηκε ο εξοπλισμός επίδειξης ενώ τα πανεπιστήμια υποστήριξαν επιστημονικά τις δράσεις του έργου.

Διάρκεια Έργου: Έναρξη: 8.9.2017, Λήξη: 30.11.2020, Διάρκεια: 38,8.

Συνολικός Προϋπολογισμός: 1.338.255,00 €

Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση (85%): 1.137.516,75 €

Εθνική Χρηματοδότηση (15%): 200.738,25 €

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Κατερίνης ανέρχεται σε 407.044,00 €.

To BIOWASTE προωθεί τη μεταφορά και τη δοκιμαστική εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών (ΠΟΠ και ΑΜΚ), με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικής διαχείρισης των θεμάτων στερεών αποβλήτων, όπως τα συστήματα διαχωρισμού στην πηγή και τα συστήματα επεξεργασίας που δίνουν έμφαση στα οργανικά απόβλητα.

Το σύστημα Πληρώνω-Όσο-Πετάω (ΠΟΠ) χρησιμοποιεί συσκευές ζύγισης στη διαδικασία συλλογής των αποβλήτων, με μικροκυκλώματα αναγνώρισης. Επιτρέπει την άμεση συσχέτιση κάθε πηγής αποβλήτων με τις ποσότητες που παράγει, ανεξάρτητα αν αυτά είναι ανακυκλώσιμα (γυαλί, χαρτί, πλαστικό, μέταλλα) ή μεικτά απόβλητα και μέσω αυτής της διαδικασίας επιτρέπεται η αντίστοιχη χρέωση.

Μια Αυτόνομη Μονάδα Κομποστοποίησης (ΑΜΚ) χρησιμοποιείται για οργανικά απόβλητα. Αυτά συλλέγονται χωριστά και εισάγονται στις ΑΜΚ και κομποστοποιούνται επί τόπου, μειώνοντας το κόστος συλλογής και μεταφοράς και το κόστος προμήθειας μιας κεντρικής μονάδας, επιτρέποντας την παραγωγή ενός υψηλής ποιότητας χρησιμοποιήσιμου προϊόντος.

Ο σκοπός

Μέσω του έργου BIOWASTE, κάθε Δήμος ανέπτυξε νέα συστήματα διαχείρισης και διαχωρισμού των οργανικών απορριμμάτων στην πηγή, κάνοντας τη διαδικασία πιο αποτελεσματική, περιορίζοντας την κατανάλωση καυσίμων για τη συλλογή και μεταφορά των απορριμμάτων και μειώνοντας το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα που σχετίζονται με αυτά.

Ο Δήμος έχει επωφεληθεί από:

  1.  Σχετική πιστοποίηση για τη διαχείριση οργανικών απορριμμάτων,
  2.  Κατάρτιση προσωπικού στα συστήματα διαχωρισμού στην πηγή,
  3.  Προμήθεια ειδικού εξοπλισμού (π.χ. κάδοι με συστήματα ταυτοποίησης),
  4.  Παρακολούθηση της λειτουργίας των ΑΜΚ για ένα χρόνο.

Η περιβαλλοντική διάσταση

Στο πλαίσιο του έργου BIOWASTE, κάθε Δήμος έχει εγκαταστήσει Αυτόνομες Μονάδες Κομποστοποίησης (ΑΜΚ) σε μονάδες φιλοξενίας (όπως νοσοκομεία, γηροκομεία) και μικρές κοινότητες για να παραλαμβάνουν απ’ ευθείας τα βίο-απορρίμματα χωρίς την ανάγκη συλλογής. Οι ΑΜΚ είναι μικρές, κλειστές μονάδες ολοκληρωμένης κομποστοποίησης, με μηδενικές εκροές υγρών αποβλήτων.

Επιπλέον, κάθε Δήμος έχει αναπτύξει ένα λεπτομερές σύστημα Πληρώνω-Όσο-Πετάω (ΠΟΠ) και έχει προμηθευτεί τον απαραίτητο εξοπλισμό για την εφαρμογή του συστήματος (μονάδες ζύγισης για τα απορριμματοφόρα, κάδοι με σύστημα ταυτοποίησης).

To BIOWASTE είναι ένα έργο το οποίο συμβάλει άμεσα σε:

α) Βελτίωση της περιβαλλοντικής συνείδησης της τοπικής κοινωνίας καθιστώντας τους πολίτες καλά ενημερωμένους εταίρους στο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων,

β) Μείωση του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα (carbon footprint) της διαχείρισης των αποβλήτων, μέσω της βελτίωσης της ποιότητας των συλλεγόμενων αποβλήτων και της μείωσης των απορριμμάτων που οδηγούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής,

γ) Αύξηση της ποσότητας ανακτηθέντων ανακυκλώσιμων υλικών από τα αστικά στερεά απόβλητα, οπότε η εφαρμογή τους να αυξήσει το ποσοστό των ανακυκλώσιμων υλικών,

δ) Μείωση των αποβλήτων και αύξηση της ανακύκλωσης που οδηγεί σε λιγότερους απαιτούμενους φυσικούς πόρους.

Τι μάθαμε από το BIOWASTE;

Έχουν αναπτυχθεί και εφαρμοστεί πλήρη συστήματα σε 3 Δήμους, τα οποία επιτρέπουν:

  •  ταυτοποίηση του παραγωγού αποβλήτων και μέτρηση της ποσότητας των αποβλήτων
  •  δημιουργία δεδομένων (διαδρομές, ποσότητες, τοποθεσίες παραγωγής), τα οποία είναι απαραίτητα για πιο οικονομική και αποτελεσματική διαχείριση αποβλήτων σε όλα τα επίπεδα.
  •  δυνατότητα ενθάρρυνσης για τη διαλογή των Βιοαποικοδομήσιμων αποβλήτων μειώνοντας το κόστος.

Η εφαρμογή των συστημάτων κομποστοποίησης και “Πληρώνω όσο Πετάω” είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά στην αρχή των περιφερειακών συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων. Η διαχείριση αποβλήτων είναι κοινή ευθύνη. Όποιος δημιουργεί απόβλητα είναι υπεύθυνος για τον τρόπο με τον οποίο τα επεξεργάζεται! Με τη διαλογή στην Πηγή και την κομποστοποίηση βιοαποικοδομήσιμων αποβλήτων, όχι μόνο βοηθάμε το περιβάλλον, αλλά προκύπτουν και οικονομικά οφέλη, καθώς έτσι θα υπάρξει εξοικονόμηση χρημάτων.

Αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι το έργο γνώρισε μεγάλη αποδοχή από το κοινό!

Ιστοσελίδα έργου: https://biowaste-balkanmed.eu/

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο