Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ: Εμπεριστατωμένη & με επιστημονικό ενδιαφέρον η έκδοση για τον Ι. Καθεδρικό Ναό Θ. Αναλήψεως

Παρουσιάστηκε ο τόμος πρακτικών Επιστημονικής Ημερίδας (2018) για τον Ι.Ναό – τοπόσημο για την Κατερίνη

Στη γνωριμία του αναγνώστη με την ιστορία του Καθεδρικού Ιερού Ναού Θείας Αναλήψεως, 160 χρόνια από την ίδρυση της Ενορίας & 40 χρόνια από τη θεμελίωση του νέου Ναού, συμβάλλει η εμπεριστατωμένη, με τεκμήρια και με σπουδαίο επιστημονικό ενδιαφέρον, καλαίσθητη έκδοση του τόμου πρακτικών σχετικής Επιστημονικής Ημερίδας (2018)*. Ο λόγος για την έκδοση με τίτλο «Ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Θείας Αναλήψεως στην εκκλησιαστική – εθνική ιστορία και στο πνευματικό παρόν της Κατερίνης», που με κεντρικό ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα, στο πλαίσιο των Αικατερινείων στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Θείας Αναλήψεως.
«Το σημαντικό αυτό έργο, που αποτελεί προοίμιο μιας πνευματικής παρουσίας με μεγάλο παρελθόν και ελπιδοφόρο μέλλον, καταλαμβάνει τη θέση του στην ελληνική βιβλιογραφία και με πολλή χαρά παραδίδεται στους ευλαβείς κατοίκους της Κατερίνης […] Μέσω της μελέτης της έκδοσης των πρακτικών, απολαμβάνουμε την αισθητική και ωραιότητα του Ιερού Ναού, που και εκ της θέσεώς του πλησίον της Πλατείας Ελευθερίας, συνιστά ισχυρό τοπόσημο, με ιστορία άμεσα συνυφασμένη με την ίδια τη διαδρομή της νεότερης ιστορίας της πόλης μας» σημείωσε σε δήλωσή του στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου & Αθλητισμού Γιάννης Μπεινάς, ο οποίος παράλληλα μετέφερε το χαιρετισμό του Δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου και συνεχάρη τους συντελεστές για την συμβολή τους στην έκδοση.
Ειδικότερα, στη δήλωσή του αναφέρθηκε στην πνευματική καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ.κ. Γεωργίου, τη δημιουργική επιμέλεια του Προϊστάμενου του Ιερού Καθεδρικού Ναού Θείας Αναλήψεως Αρχιμανδρίτη κ. Βαρνάβα Θ. Λεοντιάδη, τη συμβολή των εφημερίων του Ιερού Ναού π. Κωνσταντίνου Φάκα, π. Νικολάου Φωτίου και π. Μιχαήλ Κουρσιουμπά.

*Το 2018 η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος τίμησε τα 40 χρόνια από τη θεμελίωση του νέου Ιερού Καθεδρικού Ναού Θείας Αναλήψεως Κατερίνης και τα 160 χρόνια από την ίδρυσή της Ενορίας. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε επιστημονική ημερίδα με συνδιοργανωτές την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τον Δήμο Κατερίνης, τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού.

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο