Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Η «Νινότσκα» του Έρνστ Λιούμπιτς, προβάλλεται την Πέμπτη 19/8, στις 9.30 μ.μ. στο θέατρο Πάρκου

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ «ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ – ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ Τ’ ΑΣΤΕΡΙΑ 2021»

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Δ.ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

Με την ταινία «Νινότσκα» (1939) που σκηνοθέτησε ο Έρνστ Λιούμπιτς, ολοκληρώνονται την Πέμπτη 19/8, οι προβολές του Οργανισμού Πολιτισμού Δ.Κατερίνης (ΟΠΠΑΠ) και της Κινηματογραφικής Λέσχης στο πλαίσιο της διοργάνωσης – θεσμού: «Θερινό Σινεμά στην Πόλη – Συντροφιά με τ’ Αστέρια».

Η προβολή θα γίνει στο Αμφιθέατρο Πάρκου, στις 9.30 το βράδυ, με είσοδο ελεύθερη για όλους. Πρωταγωνιστούν: Γκρέτα Γκάρμπο, Μέλβιν Ντάγκλας, Μπέλα Λαγκόζι και άλλοι ηθοποιοί εκείνης της εποχής.

Πρόκειται για την προτελευταία ταινία που πρωταγωνίστησε η Γκρέτα Γκάρμπο και είναι η πρώτη ταινία στην οποία υποδύθηκε κωμικό χαρακτήρα. Η ταινία, μέσα από εύθυμες καταστάσεις και ρομαντισμούς, παρουσιάζει τη Σοβιετική Ένωση υπό το καθεστώς του Στάλιν με γκρίζα και αυστηρά χρώματα. Την παραθέτει δε σε σύγκριση με την εύθυμη παριζιάνικη κοινωνία πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Σύμφωνα με την υπόθεση του έργου, η Σοβιετική Ένωση στέλνει τρεις αντιπροσώπους στο Παρίσι για να πουλήσουν τα κοσμήματα της εξόριστης δούκισσας Σουάνα, τα οποία πλέον θεωρούνται κρατική περιουσία. Όμως αυτοί, γοητευμένοι από τα υλικά αγαθά του καπιταλισμού, έχουν σχεδόν ξεχάσει την αποστολή τους και κωλυσιεργούν αδικαιολόγητα στην πώληση των κοσμημάτων. Γι’ αυτό, οι Σοβιετικές αρχές στέλνουν στο Παρίσι την Νινότσκα, μια σκληρή κομμουνίστρια, με σκοπό να κάνει έλεγχο στους πράκτορες ως προς την πορεία της αποστολής τους.

Η ψυχρή και άκαμπτη Νινότσκα, που απεχθάνεται την Δύση, προσπαθώντας να συνετίσει τους συμπατριώτες της και να εκτελέσουν την αποστολή τους, θα γνωρίσει τον Γάλλο Λεόν. Μαζί του θα γνωρίσει τον δυτικό τρόπο ζωής αλλά και τον έρωτα…

Είναι μια απολαυστική και εξεζητημένης – προκλητικής κομψότητας κωμωδία δια χειρός του Έρνεστ Λιούμπιτς. Αποτελεί ένα ευφυές σατιρικό σχόλιο για τα κοινωνικά συστήματα της εποχής και ταυτόχρονα, μια ιστορία έρωτα φτιαγμένη για να αποδείξει περίτρανα πως δύο τελείως διαφορετικοί άνθρωποι μπορούν απλά να είναι φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον.

Η ταινία αυτή ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Πρωτότυπης Ιστορίας, Καλύτερου Σεναρίου και Α’ Γυναικείου Ρόλου (Γκάρμπο).

Κατά την είσοδο στο Αμφιθέατρο, καθώς επίσης και κατά τη διάρκεια προβολής της ταινίας, τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα που έχουν προβλεφθεί από τον ΕΟΔΥ.

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο