Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Ο «Νιαγάρας» (10/8) και η «Άγνωστη Κυρία» (12/8) προβάλλονται στο Αμφιθέατρο Πάρκου Κατερίνης

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Δ.ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

Ο «Νιαγάρας» (10/8) και η «Άγνωστη Κυρία» (12/8) προβάλλονται στο Αμφιθέατρο Πάρκου Κατερίνης

ΩΡΑ 9.30 Μ.Μ., ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ

Με δύο εξαιρετικές ταινίες που προβλήθηκαν το 1953, συνεχίζονται οι κινηματογραφικές προβολές του Οργανισμού Πολιτισμού Δ.Κατερίνης (ΟΠΠΑΠ) και της Κινηματογραφικής Λέσχης της πόλης, στο πλαίσιο του θεσμού «Θερινό Σινεμά στην πόλη – Συντροφιά με τα Αστέρια».

Πρόκειται για τις ταινίες «Νιαγάρας» (Τρίτη, 10/8/2021) και «Η άγνωστη κυρία» (Πέμπτη, 12/8/2021), δύο επιτυχημένες κινηματογραφικές ταινίες που έχουν μείνει στην ιστορία και που είναι πια κλασικές, επειδή ακριβώς έχουν ποιοτικό περιεχόμενο και γυρίστηκαν με συμμετοχή σπουδαίων ηθοποιών του παρελθόντος.

«ΝΙΑΓΑΡΑΣ». ΤΡΙΤΗ 10/8, ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΚΟΥ, ΩΡΑ 9.30 Μ.Μ.

Η ταινία «Νιαγάρας» είναι μια ιστορία για την καταστροφική δύναμη των ανεξέλεγκτων σαρκικών και δολοφονικών εμμονών και ενστίκτων του ανθρώπου. Είναι μια αγωνιώδης ασπρόμαυρη ταινία που έχει την τύχη να πρωταγωνιστεί ένας κορυφαίος ηθοποιός, ο Τζόσεφ Κότεν, αλλά και η πάντα σαγηνευτική Μέριλιν Μονρόε.

Στην ταινία πρωταγωνιστές είναι οι δημοφιλείς «καταρράκτες», η Ρόουζ και ο Τζορτζ Λούμις. Πρόκειται για ένα ζευγάρι που κάνει τις διακοπές του σε ένα γραφικό τουριστικό κατάλυμα, τύπου bungalow, στους ρομαντικούς καταρράκτες του Νιαγάρα. Νοικιάζουν δωμάτιο σε ένα μικρό ξενοδοχείο, τύπου motel, με θέα στα νερά, αλλά η σχέση τους εξελίσσεται από το κακό στο χειρότερο.

Εκεί συναντούν τους Κάτλερ, οι οποίοι βρίσκονται σε ταξίδι του μέλιτος. Η ανυποψίαστη Πόλυ Κάτλερ ανακαλύπτει μια μέρα ότι η Ρόουζ έχει εραστή. Εκείνο όμως που δεν γνωρίζει ακόμα είναι το δολοφονικό σχέδιο που ετοιμάζει το παράνομο ζευγάρι εναντίον του ανυποψίαστου Τζορτζ.

Ο σκηνοθέτης, Χένρι Χάθαγουεη, σ’ αυτή την ταινία, είτε καταθέτει φόρο τιμής στον Χίτσκοκ είτε ενδεχομένως δανείζεται κάποια από τα στοιχεία που διακρίνουν το έργο του μεγάλου δημιουργού, όπως η αγωνία και η εναγώνια προσμονή, οι γρήγοροι ρυθμοί καθώς και μια αξιόλογη κινηματογραφική σύνθεση (montage), που δένει τις εικόνες ιδανικά τη μια με την άλλη, δίχως να κουράζει τον θεατή.

Σκηνοθεσία: Χένρι Χάθαγουεη.

Πρωταγωνιστούν: Μέριλιν Μονρόε, Τζόσεφ Κότεν, Τζιν Πίτερς.

«Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΚΥΡΙΑ». ΠΕΜΠΤΗ 12/8, ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΚΟΥ, ΩΡΑ 9.30 Μ.Μ.

«Η άγνωστη κυρία», αυτό το κλασσικό αριστούργημα του Γαλλογερμανού σκηνοθέτη, Μαξ Οφίλς, είναι μια αισθηματική περιπέτεια για την απατηλή λάμψη του έρωτα και του ψεύδους.

Η ταινία αυτή αναφέρεται στο Παρίσι, περί τα τέλη του 19ου αιώνα. Η Λουίζ, σύζυγος στρατηγού, αναγκάζεται να πουλήσει τα σκουλαρίκια που της είχε δωρίσει ο άντρας της, προκειμένου να ξεπληρώσει κάποια χρέη της, ισχυριζόμενη ότι κλάπηκαν.

Η διαδρομή όμως των κοσμημάτων είναι περίπλοκη. Τα κοσμήματα θα της επιστραφούν από έναν θαυμαστή της, τον Ντονάτι (Βιτόριο ντε Σίκα) και θα γίνουν η αφορμή για μια σειρά μοιραίων αποκαλύψεων. Έτσι, μέσα από μια σειρά συμπτώσεων, τα σκουλαρίκια αλλάζουν συνεχώς χέρια, αποκαλύπτοντας τα μυστικά και τους κρυφούς έρωτες των κατόχων τους.

Ο Οφίλς καταφέρνει να μετατρέψει ένα άψυχο αντικείμενο σε σύμβολο ενός απόκρυφου ψυχισμού, διαφορετικού για κάθε ήρωα. Λίγες ταινίες πετυχαίνουν τόσα πολλά με τόσο οικονομικό τρόπο. Η «άγνωστη κυρία» έλαβε βραβείο Όσκαρ καλύτερων κοστουμιών.

Σκηνοθεσία: Μαξ Οφίλς.

Πρωταγωνιστούν: Βιτόριο ντε Σίκα, Ντάνιελ Νταριέ, Σαρλ Μπουαγιέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος και στις δύο αυτές προβολές είναι ελεύθερη

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο