Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Νέες υπηρεσίες από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορινού

  • Η πλατφόρμα openABEKT αναβαθμίζει την καθημερινή λειτουργία της

Δυσεπίλυτα, πάγια οργανωτικά – λειτουργικά προβλήματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορινού αντιμετωπίζει αποτελεσματικά η απόκτηση και χρήση ολοκληρωμένης πλατφόρμας για τη διαχείριση καταλόγου & λειτουργιών. Πρόκειται για το openABEKT, το οποίο εφαρμόζεται ήδη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης, παρέχεται ως ολοκληρωμένη υπηρεσία, διαδικτυακά, με το μοντέλο παροχής υπηρεσιών Software as a Service (SaaS), από τις Υποδομές Νέφους του ΕΚΤ. Παράλληλα, συνοδεύεται από διαδικτυακές υπηρεσίες εκπαίδευσης (eLearning) και διαρκούς υποστήριξης (eHelpDesk, eKnowledgeBase).

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα διασφαλίζει την ποιότητα των μεταδεδομένων, διαχειρίζεται ψηφιακά αρχεία και παρέχει φόρμες για εξειδικευμένους και απλούς τεκμηριωτές. «Αναβαθμίζουμε τη Δημοτική βιβλιοθήκη στον Κορινό και παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες μέσα από ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας» τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος.

Ειδικότερα, μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας επιτυγχάνονται:

  • Ηλεκτρονική καταλογογράφηση βιβλίων και τεκμηρίων τα οποία θα λαμβάνουν μοναδικό αριθμό καταχώρησης και μοναδικό ταξιθετικό σύμβολο
  • Ηλεκτρονική χρέωση βιβλίου σε μοναδικό λογαριασμό χρήστη
  • Αυτόματη ηλεκτρονική ενημέρωση και ειδοποίηση μέσω email των χρηστών της βιβλιοθήκης κάθε φορά που αργοπορεί η επιστροφή ενός τεκμηρίου
  • Ηλεκτρονική εγγραφή μελών με μοναδικό αύξοντα αριθμό
  • Εκτύπωση προσωποποιημένων καρτών για όλους τους χρήστες
  • Ηλεκτρονική χρέωση αντιτύπου σε μέλος
  • Ηλεκτρονική επιστροφή αντιτύπου
  • Ανανέωση δανεισμού
  • Κράτηση αντιτύπου για μέλος
  • Ακύρωση κράτησης
  • Στατιστικές αναλύσεις

Με αφορμή την έναρξη χρήσης της συγκεκριμένης εφαρμογής, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Γιώργος Τσιαλός και ο υπεύθυνος λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνης Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης επισκέφθηκαν σήμερα τις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορινού, ενημέρωσαν τη βιβλιοθηκονόμο (για την εύρυθμη λειτουργία της Βιβλιοθήκης, υπήρξε μέριμνα και για πρώτη φορά διαθέτει πλέον βιβλιοθηκονόμο) και τον εθελοντή Χρήστο Κοσμά για το openABEKT, ενώ παρέδωσαν προσωποποιημένες κάρτες για τους χρήστες.

Όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Γιώργος Τσιαλός: «H πλατφόρμα openABEKT απευθύνεται σε βιβλιοθήκες και άλλους φορείς με αυξημένες ανάγκες που διαχειρίζονται περιεχόμενο, χρήστες, μέλη και πολλαπλές ροές εργασίας. Επίσης, αποτελεί ένα ενιαίο σύστημα για όλους τους φορείς που το χρησιμοποιούν».

Παρουσιάζοντας λεπτομέρειες της εφαρμογής ο υπεύθυνος λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνης Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης τονίζει μεταξύ άλλων: «Το openABEKT αποτελείται από τρία περιβάλλοντα:

Κατάλογος: ένα περιβάλλον προσβάσιμο μόνο στους πιστοποιημένους χρήστες, μέσω του οποίου γίνεται η τεκμηρίωση και η διαχείριση του περιεχόμενου.

Ανακάλυψη: το δημόσιο περιβάλλον του openABEKT όπου παρουσιάζονται ανοικτά οι συλλογές και όπου γίνεται η πλοήγηση, η αναζήτηση και ο εντοπισμός του περιεχομένου.

Ροές & Λειτουργίες: ένα περιβάλλον προσβάσιμο μόνο στους πιστοποιημένους χρήστες, μέσω του οποίου γίνεται η διαχείριση μελών, αντιτύπων, συναλλαγών, αναφορών και άλλων εργασιών».

Επιπλέον, όπως επισημάνθηκε το περιεχόμενο κάθε εφαρμογής τροφοδοτεί τον Ενιαίο Κατάλογο openABEKT, ο οποίος συγκεντρώνει, ευρετηριάζει και παρουσιάζει σε πραγματικό χρόνο και σε ένα ενιαίο γραφικό περιβάλλον τις εγγραφές όλων των φορέων που χρησιμοποιούν openABEKT. Ο Ενιαίος Κατάλογος openABEKT παρέχει τη δυνατότητα ενιαίας αναζήτησης σε όλους καταλόγους openABEKT με τη χρήση πληθώρας κριτηρίων και φίλτρων πολύπλευρης αναζήτησης, ενώ παράλληλα, επιτρέπει την ανάπτυξη υπηρεσιών διαδανεισμού μεταξύ των φορέων που χρησιμοποιούν openABEKT.

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο