Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Προβολή δύο ταινιών για τα 80χρονα από την επίθεση της Ναζιστικής Γερμανίας εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης

ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΟΒ»

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Δ.ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (ΟΠΠΑΠ)

Με αφορμή τη συμπλήρωση ογδόντα χρόνων από την επίθεση της Ναζιστικής Γερμανίας εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης (22/6/1941 – 22/6/2021), στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου «Μπαρμπαρόσα» που παραβίαζε το γερμανοσοβιετικό σύμφωνο, το Ελληνορωσικό Κέντρο Πολιτισμού «Άντον Τσέχοβ» σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού Δήμου Κατερίνης (ΟΠΠΑΠ) πραγματοποίησε δύο βραδινές προβολές κινηματογραφικών ταινιών μεγάλου μήκους, με δωρεάν είσοδο.

Οι ταινίες αυτές, που ήταν αφιερωμένες στην έναρξη του «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου», προβλήθηκαν, με ελληνικούς υπότιτλους, στο ανοιχτό θέατρο Πάρκου Κατερίνης. Συγκεκριμένα, η μία ταινία, με τίτλο «οι γερανοί», παρουσιάστηκε στο κοινό της πόλης το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021. Η άλλη ταινία, με τίτλο «η μοίρα ενός ανθρώπου» προβλήθηκε την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021.

Οι δύο εκδηλώσεις – προβολές ταινιών πραγματοποιήθηκαν με τη συμπαράσταση του Δήμου Κατερίνης καθώς και με την αρωγή της Κινηματογραφικής Λέσχης της πόλης. Αναφερόμενος στις δύο εκδηλώσεις, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), Γιώργος Τσιαλός, τόνισε μεταξύ άλλων ότι πέρασαν 80 χρόνια από την επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης.

Πρόκειται, είπε, για ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός για τη Σοβιετική Ένωση και για τη σημερινή Ρωσία, επειδή ο πόλεμος έφερε μεγάλες υλικές καταστροφές και παράλληλα χάθηκαν εκατομμύρια ζωές. Οι θυσίες όμως αυτές συνέβαλαν ώστε οι σύμμαχοι να κερδίσουν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσιαλός διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος Κατερίνης, με την προτροπή του Δημάρχου Κώστα Κουκοδήμου, θα είναι πάντοτε δίπλα σε φορείς και συλλόγους στηρίζοντας πρωτοβουλίες και προτάσεις που αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό. Επίσης, ανακοίνωσε ότι ο ΟΠΠΑΠ και ο Δ.Κατερίνης σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης, αυτό το καλοκαίρι, ετοιμάζουν προβολές ταινιών.

Τέλος, πριν αρχίσει η προβολή της ταινίας «η μοίρα ενός ανθρώπου», η Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Κέντρου Πολιτισμού «Άντον Τσέχοβ», Ελένη Παυλίδη, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην παρουσία αγνώστων, στο ευρύ κοινό, Σοβιετικών στρατιωτών στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και στη μεγάλη συμβολή τους για τη νίκη των συμμάχων. Γι’ αυτό και σημείωσε ότι η ταινία αφιερώνεται σ’ αυτούς τους στρατιώτες που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία.

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο