Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Με ευρεία πλειοψηφία το Δ.Σ. Κατερίνης ενέκρινε τον Προϋπολογισμό του 2021

Κ.ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ: Ισοσκελισμένος, με αναπτυξιακή τροχιά & κοινωνικό πρόσημο ο προϋπολογισμός που καταθέτουμε

Με μεγάλη πλειοψηφία, επί των παρόντων Δημοτικών Συμβούλων, εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός μελετών, έργων και δράσεων του Δήμου Κατερίνης για το έτος 2021, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Συγκεκριμένα, θετική ψήφο έδωσαν η παράταξη της Δημοτικής πλειοψηφίας, η παράταξη με επικεφαλής τον κ. Αθανάσιο Λιακόπουλο, η παράταξη με επικεφαλής τον κ. Ευγένιο Παπαδόπουλο, καθώς επίσης και οι τρεις ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Κ.Τσιουκάνης, Στ.Χαρισοπούλου και Ν.Μακρίδης.

Τα έσοδα και τα έξοδα του Δήμου που είναι ισοσκελισμένα, προϋπολογίστηκαν στο ύψος των 99.300.000 ευρώ. Η κατάθεση του προϋπολογισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης αποτέλεσε αφορμή για εκτενή και γόνιμη συζήτηση μεταξύ όλων των Επικεφαλής Παρατάξεων, καθώς και μεταξύ αρκετών Δημοτικών Συμβούλων που κατέθεσαν τις απόψεις τους.

Δ.ΜΟΡΦΑΚΙΔΗΣ: ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

Αμέσως μετά, ο λόγος δόθηκε στον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Δ.Μορφακίδη, ο οποίος εισηγούμενος τον προϋπολογισμό του 2021 ανέφερε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βιώνουμε πραγματικά στιγμές πρωτόγνωρες, στιγμές που αφήνουν όλη την ανθρωπότητα με το στόμα ανοιχτό. Η ίδια η ζωή μας αποδεικνύει το πόσο μικροί είμαστε, το πόσο λίγοι είμαστε μπροστά στο θάνατο. Παρόλα αυτά, εμείς είμαστε εδώ και συνεχίζουμε. Είμαστε εδώ, διαδικτυακά, προστατεύουμε τους εαυτούς μας και όλους όσους αγαπάμε», ανέφερε αρχικά ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Στη συνέχεια, μιλώντας για τον προϋπολογισμό του 2021, είπε ότι είναι «ένας προϋπολογισμός ο οποίος προφανώς δεν μπόρεσε και δεν θα ήταν δυνατό, εξάλλου, να προβλέψει το μέγεθος της υγειονομικής κρίσης την οποία βιώνουμε καθώς και της επερχόμενης οικονομικής κρίσης την οποία αμέσως μετά θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε».

Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως «μια ια ουσιαστική, ανοιχτή, δημοκρατική διαδικασία, με μετρήσιμα στοιχεία, με μετρήσιμα αποτελέσματα αλλά και με σαφή και συγκεκριμένη πολιτική στόχευση».

Τόνισε δε ότι είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που καταθέτει, ως αρμόδιος αντιδήμαρχος, κι έχοντας εξολοκλήρου την ευθύνη της Δ/νσης των οικονομικών του Δήμου.

Ως προς τις συγκεκριμένες αρχές που διέπουν τον προϋπολογισμό, ο κ. Μορφακίδης είπε ότι πρόκειται για πέντε αρχές:

  • Ρεαλιστικοί στόχοι. Έτσι ξεκινήσαμε κι έτσι συνεχίζουμε.
  • Υγιή δημοσιονομικά δεδομένα. Ελπίζοντας να μας το επιτρέψουν οι συνθήκες.
  • Μετρήσιμα αποτελέσματα και διαρκής αξιολόγηση.
  • Αναπτυξιακός χαρακτήρας.
  • Οικονομική αποκέντρωση, με τους πόρους των έργων να επιμερίζονται αναλογικά σε όλες τις δημοτικές ενότητες.

Αναφερόμενος, επίσης στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, υπογράμμισε ότι «είναι μια ζωντανή, δυναμική διαδικασία, καθώς οι συνεχείς αυξομειώσεις στα έσοδα και στα έξοδα του Δήμου, καθιστούν αναγκαστικές αυτές τις συνεχείς τροποποιήσεις» και τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός αποτυπώνει πεντακάθαρα τις προτεραιότητές μας σε δράσεις, σε πολιτικές και σε έργα που θα δώσουν περαιτέρω αναπτυξιακή ώθηση στον τόπο μας. Ο προϋπολογισμός μας στοχεύει σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που υπηρετεί το αναπτυξιακό μας έργο».

Πρόσθεσε δε ότι «στοχεύει σε σημαντικές και πρωτοπόρες πρωτοβουλίες που βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Στοχεύει στη λειτουργία ενός Δήμου σύγχρονου και ανθρώπινου». Επιπλέον δε έκανε λόγο για στόχους που θέτει κάθε χρόνο ο δήμαρχος, Κώστας Κουκοδήμος, «στόχους που κάθε χρόνο θα τους πετυχαίνουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, μίλησε για μείωση δαπανών, η οποία όμως «δεν έχει στόχο την υποβάθμιση του επιπέδου των υπηρεσιών που παρέχει ο Δήμος προς τους Δημότες του», αλλά έχει σχέση με την αντιμετώπιση κάθε αλόγιστης σπατάλης. Δήλωσε δε ότι «έχει ξεκινήσει και θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ένας εξορθολογισμός σε όλο το εύρος των λειτουργικών δαπανών και προμηθειών του Δήμου».

Στο κλείσιμο της εισήγησής του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δ.Κατερίνης επανέλαβε ότι «ο προϋπολογισμός επηρεάζεται από την υγειονομική και οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, ο τόπος μας, ο κόσμος όλος».

Κ.ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ: Σ’ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟ, ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ! ΤΟ 2021 ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2021 καθώς επίσης και στις δύσκολες συνθήκες που αυτός ο προϋπολογισμός πρέπει να εκτελεστεί, ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος, επισήμανε τα εξής:

«Οι δύσκολες καταστάσεις που περνά η πατρίδα μας με την υγειονομική και οικονομική κρίση  επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στη δυσκολότερη ίσως περίοδο για τη χώρα μας, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, καλούμαστε ως Δήμος Κατερίνης να διαχειριστούμε για τον τόπο μας αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού είναι  τεράστιες τόσο στην  κοινωνία όσο και στην οικονομία του τόπου μας. Επιπτώσεις που, όπως όλοι μας αντιλαμβανόμαστε, επηρεάζουν άμεσα την διοικητική λειτουργία και την οικονομική κατάσταση του Δήμου μας.

Και είναι γνωστό σε όλους ότι περάσαμε έναν ολόκληρο σχεδόν χρόνο σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας με την απουσία δεκάδων στελεχών του Δήμου από τα καθήκοντά τους λόγω των ειδικών αδειών και με αδυναμία της πλειοψηφίας των συνδημοτών μας να ανταποκριθούν στις οφειλές τους προς τον Δήμο λόγω της οικονομικής κρίσης.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες σταθήκαμε όρθιοι όχι μόνο στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε ό,τι αφορούσε τον Δήμο, αλλά και σε έργα, καθώς και σε θέματα της καθημερινότητας των συνδημοτών μας.

Σήμερα, στην κορυφαία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μπορούμε να απευθυνθούμε στους δημότες της Κατερίνης και να τους πούμε ότι πράγματι τα καταφέραμε και θα τα καταφέρουμε καλύτερα το 2021.

Ο προϋπολογισμός που καταθέτουμε για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι ίσως, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, ισοσκελισμένος με ειλικρίνεια και αντικειμενικότητα και μελετημένος βαθιά για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του Δήμου μας.

Στοχεύει στην εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου χωρίς να στερεί καμία από τις μέχρι σήμερα παροχές προς τους δημότες ενώ παράλληλα δίνει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τόπου μας με δεκάδες έργα και υπηρεσίες που έχουν εξασφαλισμένους πόρους.

Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή απομακρύναμε τον Δήμο μας από τη βέβαιη σχεδόν χρεοκοπία και  καταφέραμε να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό, κάτι που μόλις πέρυσι φανταζόταν σχεδόν απίθανο.

Νομίζω ότι τώρα μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τους δημότες της Κατερίνης αφού η δέσμευσή μας τηρήθηκε στο ακέραιο και καταφέραμε να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη όπως υποσχεθήκαμε.

Σας καλώ όλους να εγκρίνετε τον προϋπολογισμό του 2021 στέλνοντας έτσι το μήνυμα στους δημότες της Κατερίνης ότι ενωμένο το δημοτικό συμβούλιο θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα του τόπου μας».

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο