Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Πολύτιμες και αποτελεσματικές οι παροχές του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Δ.Κατερίνης

  • «Απολογισμός» λειτουργίας της Δημοτικής Δομής, ενόψει της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (25/11/2020).

Έναν αξιοπρόσεκτο απολογισμό αποτελεσματικής λειτουργίας του έχει να επιδείξει το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Δ.Κατερίνης ενόψει της διεθνούς ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (25 Νοεμβρίου 2020).

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Δ.Κατερίνης, αποτελεί μια εξαιρετικά χρήσιμη και αποτελεσματική δομή αφού, πραγματοποιεί ένα πολύ σπουδαίο κοινωνικό έργο. Υποστηρίζει όχι μόνο γυναίκες που έχουν υποστεί βία αλλά και γυναίκες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (μονογονείς, ΑμεΑ, άνεργες, μετανάστριες, πρόσφυγες κ.ά.).

Σ’ όλα αυτά τα 7,5 περίπου χρόνια λειτουργίας του, το Κέντρο Συμβουλευτικής έχει εξυπηρετήσει 415 γυναίκες, καθώς και τρίτα πρόσωπα, αν και ο αρχικός στόχος ήταν να δεχθεί & να υποστηρίξει περί τα 300 περιστατικά. Επιπλέον, στις τρεις περιόδους λειτουργίας του το Κέντρο έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του, ύψους 714.400 ευρώ.

Ως προς τα νεότερα στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία του Κέντρου, θα πρέπει να αναφερθεί ότι τον μήνα Οκτώβριο προσφέρθηκαν υπηρεσίες σε 6 γυναίκες που είχαν καταφύγει στη Δομή ζητώντας υποστήριξη. Επίσης, είναι θέμα ημερών η τελική έγκριση της νέας χρηματοδότησης του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Δ.Κατερίνης που παρατείνει περαιτέρω τη χρηματοδότηση λειτουργίας του έως το 2023 από το ΕΣΠΑ.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Δ.ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.

Το Κέντρο, που λειτουργεί σε οίκημα επί της οδού Αυγουστίνου, δίπλα στις εργατικές κατοικίες της περιοχής, αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου πανελλήνιου δικτύου υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης βίας κατά των γυναικών. Το δίκτυο αυτό περιλαμβάνει 42 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, 20 ξενώνες φιλοξενίας, την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 και υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων ενώ εποπτεύεται επιστημονικά από το Κ.Ε.Θ.Ι.

Το Κέντρο στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό ως προς τη συμβουλευτική υποστήριξη γυναικών. Αποτελείται από 4 επιστημόνισσες και συγκεκριμένα από μία ψυχολόγο, μία κοινωνιολόγο, μία κοινωνική λειτουργό και μία νομικό.

ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΟΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.

Παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική καθώς και εργασιακή συμβουλευτική. Παρέχει υπηρεσίες παραπομπής -όταν αυτό απαιτείται- σε ξενώνες, σε αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο Δικαστήριο, σε νοσοκομεία ή κέντρα υγείας, σε φορείς απασχόλησης, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών κ.α. Επίσης, πραγματοποιεί δράσεις  ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο δέχεται γυναίκες άνω των 18 ετών που υφίστανται σωματική, ψυχολογική, συναισθηματική ή λεκτική βία αλλά και οικονομική βία. Δέχεται επίσης γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού, γυναίκες που έχουν υπήρξαν θύματα πορνείας ή trafficking, γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση αλλά και γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (μονογονείς, ΑμεΑ, άνεργες, μετανάστριες, πρόσφυγες κ.ά.).

Οι υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ και διέπονται από τους κανόνες του απορρήτου. Σκοπός των υπηρεσιών είναι η ενδυνάμωση κακοποιημένων γυναικών, η επανάκτηση αυτοεκτίμησής τους αλλά και η ενθάρρυνση να σπάσουν τη σιωπή τους, προκειμένου να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής και να πάρουν οι ίδιες τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για το μέλλον τους.

ΦΟΡΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ.

Αρμόδιος Αντιδήμαρχος για τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου είναι ο Γιώργος Τσιαλός. Εντεταλμένη Σύμβουλος στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δ. Κατερίνης είναι η Δημοτική Σύμβουλος, Ασημίνα Πούλιου. Σημερινός υπεύθυνος του έργου είναι ο υπάλληλος Προγραμματισμού του Δ. Κατερίνης, Εμμανουήλ Κοσμαδάκης, ενώ η Επιτροπή Παραλαβής και Πιστοποίησης Ποιότητας Παραδοτέων του Υποέργου (ΕΠΠΕ) αποτελείται από τις κυρίες Αναστασία ΝταντάμηΣτέλλα Γκατζά και Αικατερίνη Αναγνωστοπούλου.

Πέρα από τον Δ.Κατερίνης, αρωγοί στη διαρκή προσπάθεια λειτουργίας του Κέντρου στέκονται το Υπουργείο Εσωτερικών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ. και το Κ.Ε.Θ.Ι. με πόρους από το ΕΣΠΑ. Οποιαδήποτε γυναίκα θέλει να επικοινωνήσει με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δ. Κατερίνης μπορεί να επικοινωνεί στο τηλέφωνο 23510 366 78. E–mail: womenaid@katerini.gr . Ωράριο λειτουργίας: Από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 7.30 π.μ. έως τις 3.30 μ.μ. 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ: ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Με αφορμή τη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος, ανέφερε: «Από τον Σεπτέμβριο του 2019, μέχρι και σήμερα, επιδιώξαμε να αναδείξουμε και να στηρίξουμε με κάθε θεμιτό μέσο, αυτό το κέντρο, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία. Θεωρώ ότι η ανάδειξη της λειτουργίας του Κέντρου πέτυχε και συνεχίζει το έργο της. Κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ήδη φορείς επιδίωξαν επαφή με τον Δήμο μας, πραγματοποιήσαμε μαζί τους εκδηλώσεις, ενώ συνεργαστήκαμε στενά με κρατικούς φορείς. Άλλωστε, η ισότητα των φύλων στην πράξη, καθώς και η πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας αλλά και κάθε μορφής βίας, δεν είναι μόνο ευθύνη του Δήμου μας ή του Κέντρου Συμβουλευτικής, είναι ευθύνη όλων μας!

Δυστυχώς, όπως είναι εύλογο η υγειονομική κρίση δεν επιτρέπει ανοικτές ενημερωτικές εκδηλώσεις για την περαιτέρω ευαισθητοποίηση της τοπικής μας κοινωνίας. Επιπλέον, σε περιόδους περιοριστικών μέτρων, όπως αυτή, τα φαινόμενα της βίας κατά γυναικών και παιδιών αυξάνονται. Ωστόσο, το Κέντρο Συμβουλευτικής του Δήμου μας είναι εδώ και συνεχίζει το έργο του. Τέλος, με αφορμή τη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, θα ήθελα να συγχαρώ την ομάδα έργου για την υπέροχη δουλειά που κάνει και το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου για το εξαιρετικά σημαντικό έργο που έχει προσφέρει προς όφελος όχι μόνο των κακοποιημένων γυναικών αλλά και προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας».

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο