Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στον Δήμο Κατερίνης

  • Την προοπτική δημιουργίας του συζήτησαν ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος & ο Καθηγητής Αρχαιολογίας – Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτριος Παντερμαλής

Η προοπτική κατάθεσης πρότασης προς το Υπουργείο Πολιτισμού, για τη δημιουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στον Δήμο Κατερίνης (Νεοκαισάρεια) συζητήθηκε σήμερα, μέσα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, στη διάρκεια εποικοδομητικής συνάντησης του Δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου με τον  καθηγητή Αρχαιολογίας – πρόεδρο του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτριο Παντερμαλή.

Η ιδέα για την δημιουργία του Μουσείου σχετίζεται με την ύπαρξη – στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου – πλούσιων βιοτόπων, καθώς και με τη δυνατότητα ανάδειξης – παρουσίασης του φυσικού αυτού πλούτου σε ντόπιους και επισκέπτες. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος: «Έχουμε στον Δήμο Κατερίνης την τύχη να κατοικούμε ανάμεσα σε υπέροχα φυσικά τοπία – πηγές ζωής για την ευρύτερη περιοχή, των οποίων η αξιοποίηση μπορεί να συμβάλει στην  ανάπτυξη του τόπου μας. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα απολιθωμένα ευρήματα του Μαστόδοντα στη Νεοκαισάρεια, την αξιοποίησή τους καθώς και τη διαφύλαξη της Φύσης και της Ιστορίας των ανθρώπων του τόπου μας. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήσαμε διεξοδικά με τον κο Παντερμαλή μια πρόταση εξωστρέφειας ουσιαστικά, καθώς ο Δήμος μας διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα, που δεν είναι άλλο από το φυσικό του περιβάλλον και πρέπει να το αναδείξει».

Ο κος Παντερμαλής στη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κατερίνης, δήλωσε ένθερμος υποστηριχτής κατάθεσης της συγκεκριμένης πρότασης, η οποία όπως τόνισε «κινείται προς τη θετική κατεύθυνση», ενώ θα συμβάλλει από την πλευρά του στην προώθηση και υλοποίησή της.

Σκοπός της δημιουργίας του Μουσείου, όπως επισημάνθηκε, θα είναι επίσης, να λειτουργήσει ως μουσείο του μέλλοντος, ως κέντρο επιστημονικής έρευνας – περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, στο οποίο θα εκτίθενται παλαιοντολογικές και γεωλογικές συλλογές, ενώ θα συνεργάζεται και θα έχει την επιστημονική κάλυψη Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας. Επιπλέον, θα μπορεί να εκπονεί προγράμματα και άλλες δραστηριότητες –  πολιτιστικούς σκοπούς, να προωθεί  την αειφορική διαχείριση των ανανεώσιμων φυσικών πόρων κ.α.

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο