Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Δρομολογείται με ταχείς ρυθμούς η δημιουργία οργανωμένου οικισμού προσωρινής μετεγκατάστασης των Ρομά

Συνάντηση εργασίας με τον Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας και εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου

Στη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών στέγασης, καθώς και στην κοινωνική ένταξη των 300 περίπου Ρομά της Κατερίνης, οι οποίοι σήμερα διαβιούν σε καταυλισμό με πρόχειρα καταλύματα – παραπήγματα αναμένεται να συμβάλει το έργο «Προσωρινή Μετεγκατάσταση Οικισμού Ρομά στην περιοχή Πέλεκας».

Προς την κατεύθυνση αυτή, η επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του έργου κατασκευής 56 οικίσκων, προϋπολογισμού 5 εκ.ευρώ με χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ – Ισλανδία, Λιχτενστάιν και  Νορβηγία) και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αποτέλεσε το αντικείμενο συνάντησης εργασίας των εμπλεκομένων φορέων χθες το μεσημέρι, στο Δημαρχείο Κατερίνης.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γεώργιος Σταμάτης, ο οποίος εξέφρασε «την πολιτική βούληση της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την υλοποίηση του έργου, καθώς αποτελεί προτεραιότητα η κοινωνική ένταξη ευπαθών ομάδων που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό», στελέχη του εν λόγω Υπουργείου, ενώ από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο οι: Γιάννης Δημητρακόπουλος – σύμβουλος FRA, Tamas Bolgar, Senior Bilateral & Country Officer, Sheena Keller EEA and Norway Grants – FMO, οι οποίοι έκαναν λόγο «για την ιδιαίτερη έμφαση που δίνει ο ΕΟΧ σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα στην ενδυνάμωση ευάλωτων ομάδων, όπως οι Ρομά».

Εκ μέρους του Δημάρχου Κώστα Κουκοδήμου, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και τα στελέχη που προαναφέρθηκαν υποδέχτηκαν ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Γιώργος Νταντάμης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Κοιτάμε μπροστά για μία Κατερίνη με κοινωνικό πρόσημο όπως αποδεικνύει και το σημαντικό αυτό έργο που στηρίζουμε και υλοποιούμε κατά προτεραιότητα για τους Ρομά» και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κώστας Λιακόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «ενεργοποιήθηκε από το Δήμο Κατερίνης επιχειρησιακό πρόγραμμα για την υλοποίηση του έργου που περιλαμβάνει τη διαδικασία χρηματοδότησης, εκπόνηση μελετών, δημοπράτηση του έργου και συμβουλευτική υποστήριξη των Ρομά της περιοχής βάσει των νέων δεδομένων που δημιουργούνται στον οικισμό που θα κατασκευασθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 2 περίπου χρόνια».

Επιπλέον, στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν: ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Αστέριος Μπουσνάκης, ο οποίος επισήμανε ότι «σε ό,τι αφορά τις υποδομές της ΔΕΥΑΚ έχουν εκπονηθεί όλες οι απαιτούμενες μελέτες και έχουν δρομολογηθεί όλες οι σχετικές αδειοδοτήσεις προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα το έργο», ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Κατερίνης Ιωάννης Δάλλας ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, υπηρεσιακοί παράγοντες της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κατερίνης, της ΔΗΚΕΔΗΚ («Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Κατερίνης με παράρτημα Ρομά), ο πρόεδρος της κοινότητας των Ρομά – Παρασκευάς Καραγκούνης κ.α.

Παράλληλα, στη διάρκεια της συνάντησης εργασίας παρουσιάστηκε από στελέχη  της ΔΗΚΕΔΗΚ (παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κατερίνης), η «ταυτότητα και το προφίλ» των οικογενειών που διαβιούν στον καταυλισμό των Ρομά (οικονομική, οικογενειακή, κοινωνική κατάσταση κ.α.), καθώς επίσης και μία σειρά δράσεων και ενημερωτικών παρεμβάσεων που ως ασπίδα κοινωνικής προστασίας και συνοχής υλοποιούνται στον καταυλισμό των Ρομά στην περιοχή του Πέλεκα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε πρόσφατη συνάντηση του με τον Γ.Γ. Γεώργιο Σταμάτη, ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος πρότεινε με την ολοκλήρωση του έργου να δημιουργηθούν και άλλες υποδομές για τον οικισμό όπως αθλητικοί χώροι, χώροι ψυχαγωγίας για παιδιά, πρόταση για την οποία υπήρξε θετική αναφορά από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη.

Τέλος, στον επίλογο της επίσκεψης τους, ο Γ.Γ. και στελέχη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Κατερίνης μετέβησαν στο χώρο της προσωρινής μετεγκατάστασης στον Πέλεκα και ενημερώθηκαν αναλυτικά για τη χωροθέτηση του έργου και όλες τις παραμέτρους υλοποίησής του.

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο