Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Ζητείται η συνεργασία των δημοτών για τη διατήρηση της καθαριότητας στον Δήμο Κατερίνης

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Υψηλή προτεραιότητα του ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, αποτελεί η δημιουργία, η διατήρηση και η διασφάλιση ενός καθαρού, υγιούς και πολιτισμένου Περιβάλλοντος στα όρια ευθύνης του, με έμφαση στη διατήρηση της καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων και την ορθή χρήση των κάδων ανακύκλωσης συσκευασιών, ενδυμάτων και υποδημάτων. Προς την κατεύθυνση αυτή, η ανάγκη της έμπρακτης  συνεργασίας Δήμου και πολιτών συνιστά πρώτη προτεραιότητα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Κυριακίδης:«Η προσπάθειά μας να προστατεύουμε το περιβάλλον, να βελτιώνουμε την εικόνα του Δήμου  και να διατηρούμε καθαρό τον τόπο μας, είναι συνεχής. Επειδή όμως ο Δήμος Κατερίνης διαθέτει πενιχρά μέσα, πεπαλαιωμένο στόλο και λιγοστούς υπαλλήλους σε σχέση με την έκταση του Δήμου καλούμε τους δημότες να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο και να βοηθήσουν στη διατήρηση του καθαρού περιβάλλοντος».

Επιπλέον, όπως σημείωσε: «Η καθαριότητα αφορά τη δημόσια εικόνα της πόλης και ευρύτερα του Δήμου Κατερίνης. Ενός Δήμου τουριστικού, τον οποίου οφείλουμε να κρατήσουμε αισθητικά σε υψηλό επίπεδο, ώστε να αυξήσουμε γιατί όχι την ελκυστικότητά μας σε επισκέπτες».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κος Κυριακίδης, κάλεσε τους δημότες να μην πετούν απορρίμματα οπουδήποτε, ακόμη και δίπλα σε κάδους ανακύκλωσης, να σέβονται το έργο της Υπηρεσίας Καθαριότητας και να αναλογίζονται τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν τέτοιου είδους συμπεριφορές σε βάρος όλων μας. Κάλεσε όμως και τους δημότες, να μην επιτρέπουν σε συμπολίτες μας να ρυπαίνουν το περιβάλλον, και πιο συγκεκριμένα ζήτησε να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους, και, σε αντίθετη περίπτωση, να καλούν τον Δήμο να επέμβει.

ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ

Ως προς το ζήτημα της ανακύκλωσης, ο κος Κυριακίδης ανέφερε ότι είναι ανάγκη να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης, να μειωθούν τα απορρίμματα, να προστατευθεί περαιτέρω το περιβάλλον και να μειωθούν τα έξοδα που καταβάλλει ο Δήμος για την αποκομιδή και μεταφορά των σκουπιδιών στους χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων.

Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, οι πολίτες είναι ανάγκη να μάθουν και το ποια είδη είναι ανακυκλώσιμα και ποια όχι σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται έξω από τους μπλε κάδους ανακύκλωσης. «Εκεί, στους μπλε κάδους, υπάρχει μια αφίσα απέξω που υποδεικνύει στους πολίτες ότι δεν γίνεται παντός είδους ανακύκλωση ειδών αλλά ανακύκλωση μόνο κάποιων συγκεκριμένων συσκευασιών», σημείωσε ο κ. Κυριακίδης.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ

Επίσης, ως προς την ανακύκλωση (σχισμένων – φθαρμένων κ.α.) ενδυμάτων ή υποδημάτων σε ειδικούς κάδους που τοποθετήθηκαν πρόσφατα, διευκρίνισε ότι: «Το κέρδος του Δήμου είναι η μείωση των απορριμμάτων και η εξοικονόμηση χρημάτων και η διάδοση του μηνύματος για την ανακύκλωση υλικών και την προστασία του περιβάλλοντος», ενώ όπως πρόσθεσε: «Βεβαίως, κάποια ενδύματα ή υποδήματα σύμφωνα με την πολιτική της εταιρίας, εφόσον είναι σε καλή κατάσταση, μπορούν να προσφερθούν δωρεάν σε ένα ίδρυμα που θα τους υποδείξουμε. Αυτό θα γίνει με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης».

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΔΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ

Τέλος, σε ό, τι αφορά στον πεζόδρομο της Μ.Αλεξάνδρου, ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στη ρίψη χαρτοκιβωτίων στους κάδους ανακύκλωσης, ένα χρόνιο πρόβλημα, για το οποίο έχει ήδη  μιλήσει με καταστηματάρχες. «Τους έχω επανειλημμένα επισημάνει να διπλώνουν τα χαρτοκιβώτια που πετούν, ώστε να έχουν τον λιγότερο δυνατό όγκο  και να εξοικονομείται χώρος και για άλλα ανακυκλώσιμα υλικά. Έτσι δεν θα  ξεχειλίζουν οι κάδοι και γύρω απ’ αυτούς δεν θα γίνεται ρίψη κ.α.υλικών» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακίδης επισημαίνοντας ότι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση δημοτών και εμπόρων για όλο το φάσμα της καθαριότητας είναι μέσα στις προτεραιότητες της διοίκησης.

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο