Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1: «Aστική αναζωογόνηση 2018»

ΤΙΤΛΟΣ: «Δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου» έτους 2018

Τίτλος έργου:

«ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ» ΑΡ. ΜΕΛ: 141/2017

Συνοπτική περιγραφή:

Με την παρούσα πράξη προβλέπεται η ανάπλαση Κοινοχρήστων Χώρων και Χώρων Πρασίνου με σκοπό τη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής παρέμβασης με την ενσωμάτωση βιοκλιματικών χαρακτηριστικών, την αύξηση του πρασίνου και την επίτευξη της μέγιστης δυνατής ποιότητας και ασφάλειας.

Συγκεκριμένα οι προς ανάπλαση χώροι είναι :

  1. Ο. Τ. Γ 546  :Βρίσκεται στην περιοχή επέκτασης Σταδίου.
  2. Ο.Τ. 91 Α :   Βρίσκεται στην περιοχή επέκτασης Ευαγγελικών.
  3. Ο.Τ. 964 Α :  Βρίσκεται στην περιοχή επέκτασης Βατάν.
  4. Ο.Τ. Γ 879 :  Bρίσκεται στην περιοχή επέκτασης Σταδίου.
  5. Ο.Τ. Γ 364 :  Bρίσκεται στην περιοχή Εθνικού Σταδίου.
  6. Ο.Τ. 205 :    Βρίσκεται στην περιοχή επέκτασης Ευαγγελικών.
  7. Ο.Τ. 884-885 :Bρίσκεται στην περιοχή Αναθεώρησης Βατάν.
  8. Ο.Τ. 219 :       Bρίσκεται στην περιοχή επέκτασης Ευαγγελικών

Όλοι οι χώροι περιμετρικά οριοθετούνται με την  κατασκευή πρόχυτων κρασπέδων και εσωτερικά διαμορφώνονται διάδρομοι, όπου στη συνέχεια τοποθετούνται κυβόλιθοι εν ξηρώ (βάση-υπόβαση-άμμος). Ξύλινα καθιστικά τοποθετούνται σε όλους τους χώρους. Στο υπόλοιπο τμήμα των ΚΧ αναπτύσσεται χαμηλή βλάστηση και φυτεύονται δέντρα που δημιουργούν σκίαση σε όλο το χώρο σύμφωνα με την  αρχιτεκτονική και φυτοτεχνική μελέτη, που συνοδεύεται από όλες τις απαραίτητες εργασίες για την άρδευση αυτών. Σε όλες τις εισόδους προς τους ΚΧ κατασκευάζονται προσβάσεις για  άτομα με αναπηρίες. Προβλέπεται επίσης η εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων σε κατάλληλο ύψος και βήμα τοποθέτησης, ώστε να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις για την στάθμη φωτισμού ανάλογα με την εκάστοτε κατηγορία φωτισμού στην οποία ανήκει ο κάθε χώρος πρασίνου. Γενικό φωτιστικό στόχο αποτελεί η δημιουργία ενός ομοιόμορφου και επαρκούς συστήματος  φωτισμού ώστε να εξασφαλίζεται το αίσθημα της ασφάλειας κατά τη διάρκεια των  νυχτερινών ωρών.

Η διαμόρφωση των ως άνω χώρων με την χρήση ψυχρών υλικών σε συνδυασμό με την δεντροφύτευση στοχεύει στη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής παρέμβασης, στον καλλωπισμό της, στην απορρόφηση της σκόνης και του θορύβου που δημιουργούνται στους δρόμους από τα τροχοφόρα.

Τα αποτελέσματα από τις εν θέματι παρεμβάσεις θα είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των περίοικων των προς ανάπλαση χώρων, οι οποίοι πλέον θα αποτελούν χώρους αναψυχής τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών.

Ωφελούμενοι της πράξης είναι άμεσα όλοι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της πόλης της Κατερίνης, καθώς και οι επισκέπτες.

Επιλέξιμος προϋπολογισμός ένταξης:

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 1.100.000,00  € .

Το έργο χρηματοδοτείται κατά 457.553,00 € από το Πράσινο Ταμείο και κατά 642.447,00 € από Δημοτικούς Πόρους.

Back to top
Μετάβαση στο περιεχόμενο